Ξάνθη: Ένα ταξίδι στην ιστορία, τη φύση και τη μοναδική κουζίνα της

Τα μελαγχολικά χρώματα του φθινοπώρου ταιριάζουν πολύ στην Ξάνθη.
H πόλη της Ξάνθης
Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images
5'

Μπορεί να είναι γνωστή για τις γιορτές της Παλιάς Πόλης, που λαμβάνουν χώρα στις αρχές κάθε Σεπτέμβρη και το αποκριάτικο καρναβάλι της, που είναι γνωστό σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ωστόσο η όμορφη Ξάνθη έχει πολλά ακόμη να μας πει και άλλα τόσα να μας δείξει.

Για εμάς που αναρωτιόμαστε ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να την επισκεφτούμε, η απάντηση είναι δύσκολο να δοθεί, ωστόσο ένα είναι το σίγουρο: Τα μελαγχολικά χρώματα του φθινοπώρου ταιριάζουν πολύ στην Ξάνθη, αν όμως θέλουμε να συνδυάσουμε το ταξίδι με εξορμήσεις στον Νέστο και τη Ροδόπη, όλες οι εποχές του χρόνου είναι εξίσου μαγικές.

Τα πλακόστρωτα σοκάκια της και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της αφήνουν μία μοναδική αίσθηση σε κάθε περιπατητή, τα παραδοσιακά σπίτια με σαχνισιά και τα παλιά τούβλινα αρχοντικά εμπόρων αποτυπώνουν τη μοναδική ιστορία και την ποικιλομορφία της, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, με τους δεκάδες φοιτητές και οι καφετέριες που συγκεντρώνεται η νεολαία, είναι μόνο μερικά από τα «κομμάτια» που συνθέτουν το παζλ, της ομορφότερης ίσως πόλης του Βορρά.

Μία πόλη που υμνεί τη φύση

Εάν βρεθούμε στην πόλη της Ξάνθης, θέλοντας και μη, θα ξεκινήσουμε τις βόλτες μας από την κεντρική πλατεία με το παλιό ρολόι, εκεί όπου θα ανακαλύψουμε τη Δημοτική Αγορά, τη γειτονιά με το εντυπωσιακό συγκρότημα καπναποθηκών που έφτιαξαν Ηπειρώτες και Μακεδόνες μάστορες και το σαββατιάτικο πολυπολιτισμικό παζάρι που στήνεται στον χώρο του δημοτικού πάρκινγκ.

Λίγο πιο «έξω» είναι οι περιοχές που θα λατρέψουν και οι φυσιολάτρες, μιας και η περιοχή αυτή αποτελεί έναν ανεπανάληπτο προορισμό, καθώς δεν είναι λίγα τα σημεία γύρω από την πόλη που προσφέρονται για φυσιολατρικές ανακαλύψεις. Ο ποταμός Νέστος, η οροσειρά της Ροδόπης, η κοιλάδα του Εχίνου, το πυκνό δάσος Δρυμός (Χαϊντού) και τα Πομακοχώρια, είναι μερικές μόνο από τις ομορφιές που θα ανακαλύψει κανείς κάνοντας μία βόλτα στα πέριξ.

Τα αξιοθέατα της περιοχής

Φυσικά, μια πόλη με τόσο πλούσια ιστορία όπως αυτή της Ξάνθης δεν θα μπορούσε να μην προσφέρει πλήθος επιλογών για ιστορικές ανακαλύψεις και μοναδικά αξιοθέατα. Εάν βρεθούμε, λοιπόν, εκεί ας μην παραλείψουμε να γνωρίσουμε από κοντά μερικά από τα πιο ξακουστά ιστορικά μέρη της περιοχής:

Μοναστήρι Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας
Οι σεισμοί του 1829 κατέστρεψαν σημαντικό κομμάτι της μονής, ωστόσο το 1841 ανακαινίστηκε και σήμερα λειτουργεί ως εκκλησιαστικό μουσείο. Μαζί με τα μοναστήρια της Παναγίας Κλαμούς, των Ταξιαρχών και τον ναό του Αγίου Νικολάου σχηματίζουν ένα νοητό σταυρό και οι ντόπιοι πιστεύουν ότι προστατεύουν την πόλη από καταστροφές.

Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό και οι εκθέσεις του αναφέρονται κυρίως στην περίοδο ακμής της πόλης, κατά τον 18ο-19ο αιώνα και στην αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της περιοχής. Υπάρχει και ένα δωμάτιο αφιερωμένο στο συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι ο οποίος γεννήθηκε στην παλιά πόλη της Ξάνθης το 1925.

Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης
Έχει το όνομα του Ξανθιώτη ζωγράφου Χρήστου Παυλίδη, ο οποίος της παραχώρησε σημαντικό αριθμό των έργων του και στεγάζεται σε ένα όμορφο κτίριο του 19ου αιώνα, τυπικό δείγμα ηπειρώτικης και δυτικομακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Εδώ θα δούμε ταριχευμένα διάφορα είδη ζώων (αγριόγατες, λύκους, όρνεα κ.ά.) και θα ενημερωθούμε για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Βρίσκεται μέσα στην πόλη, κοντά στα νεκροταφεία.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων
Καλοστημένο μουσείο, φιλοξενεί ευρήματα από την πόλη και τα νεκροταφεία των αρχαίων Αβδήρων και καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον 7ο αι. π.Χ. ως το 13ο αι. μ.Χ. Η έκθεση αναπτύσσεται στο ισόγειο και τον όροφο του κτηρίου και χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες: Δημόσιος βίος, ιδιωτικός βίος και ταφικά έθιμα.

Μακεδονικός Τάφος και Κάστρο Καλύβας
Νότια της Σταυρούπολης, στο βάθος της κοιλάδας του Νέστου και κοντά στο χωριό Κομνηνά βρίσκεται ο μεγαλύτερος και πιο καλοδιατηρημένος τάφος θολωτού τύπου (2ος π.Χ. αιώνας) στη Θράκη και τα βυζαντινά τούνελ υδρομάστευσης. Βόρεια της Σταυρούπολης και νοτιοανατολικά του χωριού Καλύβα, μπορούμε να επισκεφθούμε το κάστρο της Καλύβας, το οποίο κατασκευάστηκε από τον Φίλιππο Β' της Μακεδονίας γύρω στο 340 π.Χ. στη θέση προϋπάρχουσας θρακικής εγκατάστασης της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (9ος-8ος π.Χ. αιώνας).

Η υπέροχη κουζίνα που συνδέει Ανατολή και Δύση

Η θρακιώτικη κουζίνα ακροβατεί ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, και αναμφίβολα, είναι η απόλυτη χαρά του κρεατοφάγου. Ο λόγος είναι το γεμιστό λουκάνικο, το τζερεμέ κεμπάπ, η τηγανιά, ο τζιγεροσαρμάς, το μοσχαράκι στη λαδόκολλα, τα σμυρνέικα σουτζουκάκια, το μοσχαράκι πρασοσέλινο, και βέβαια το γιαουρτλού κεμπάπ. Πρόκειται για μερικά από τα πιάτα που θα μας συναρπάσουν από την πρώτη μας κιόλας επίσκεψη στην Ξάνθη.

Και για τους γλυκατζήδες της παρέας, η Ξάνθη είναι σαν μία επίσκεψη στην Πόλη: Σουτζούκ λουκούμ, σεκέρ παρέ, σαραγλί και -αν μη τι άλλο- οι περίφημες καριόκες και τα ανώμαλα είναι οι λόγοι για να επισκέπτεται κανείς την Ξάνθη ξανά και ξανά.


Αυτόν τον Οκτώβρη, μία απόδραση στη μαγευτική Ξάνθη είναι όσα αναζητάμε για να ξεφύγουμε έστω και για λίγο από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Βολτάροντας στην παλιά πόλη, δοκιμάζοντας την καταπληκτική της κουζίνα, ρομαντζάροντας στις όχθες του Κόσυνθου, θα γεμίσουμε τις μπαταρίες μας μέχρι την επόμενη φορά.


Διαβάστε επίσης

Μία φωτογραφική περιήγηση στα κορυφαία αξιοθέατα της Ισπανίας

Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές αγορές που συγκεντρώνουν πλήθος foodies από όλο τον κόσμο

Απόδραση στο Φαράγγι της Νέδας: Ένα μυθικό μέρος που θα μας συναρπάσει

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ