Παιδιά και σεξουαλική κακοποίηση: Τα σημάδια που τη μαρτυρούν

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία από την «Πρωτοβουλία για το Παιδί»: 39 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης παιδιών. Τρεις από αυτές αφορούσαν και περιπτώσεις μαστροπείας ανηλίκων. 
Παιδιά ζουν τη φρίκη... δίπλα μας
Photo by Francis DEMANGE/Gamma-Rapho via Getty Images
4'

Φρικιαστικά στοιχεία βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας καθώς το «κουβάρι» στην υπόθεση της 12χρονης ξετυλίγεται, σοκάροντας την κοινή γνώμη.

Μια σάπια πλευρά της κοινωνίας που τρομάζει, τόσο καιρό βρισκόταν στο σκοτάδι και δρούσε -όπως φαίνεται- με απόλυτη μυστικότητα. Πόσα κορμιά βεβήλωσαν αυτή τη παιδική ψυχούλα και πόσες άλλες παιδικές ψυχές εκεί έξω υπομένουν σιωπηλά το μαρτύριο τους;

Η Θεοδώρα Νιώπα, Κοινωνική Λειτουργός MSc, Διευθύντρια Κέντρου Αναφοράς Παροχής Συμβουλευτικής και Θεραπείας Τραύματος της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» που εδρεύει στην Βέροια μιλάει στο Newsbomb.gr και οι μαρτυρίες της είναι συγκλονιστικές. Από το 2010 έχουν ασχοληθεί με 39 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης παιδιών με τρεις από αυτές να αφορούσαν και περιπτώσεις μαστροπείας ανηλίκων.

Την ίδια ώρα η υπόθεση του βιασμού και της μαστροπείας της 12χρονης στα Σεπόλια, ανοίγει το φάκελο της κακοποίησης παιδιών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, σχεδόν 1.000 παιδιά έχουν κακοποιηθεί την τελευταία τριετία στη χώρα. Πρέπει να αναφερθεί ότι μέχρι φέτος τον Αύγουστο, 294 παιδιά έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά από υπ-ανθρώπους και μάλιστα οι περισσότεροι ήταν από το περιβάλλον των ανήλικων θυμάτων.

Ο αριθμός σοκάρει, καθώς αντιστοιχεί σε περισσότερες από μία κακοποιήσεις παιδιών καθημερινά, με τους αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ. να τονίζουν και μια σημαντική λεπτομέρεια: πρόκειται για περιπτώσεις που καταγγέλλονται, διότι υπάρχουν πολλές άλλες που είτε ο φόβος του διασυρμού κρατάει τα στόματα κλειστά, είτε δεν το γνωρίζουν ακόμα οι γονείς ή οι συγγενείς των παιδιών για να ακολουθήσουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Εκείνο όμως που πραγματικά σοκάρει είναι το γεγονός ότι μόνο ένα από τα πέντε παιδιά που κακοποιούνται θα μιλήσει στην οικογένεια ή στις Αρχές για τη φρίκη που έζησε. Αυτό εξηγεί και η κα. Νιώπα, σημειώνοντας ότι στο 95% των περιπτώσεων κακοποίησης ανηλίκων, οι θύτες ανήκουν στο στενό περιβάλλον των παιδιών.

- Στην Ημαθία πόσα (εφιαλτικά) περιστατικά τέτοιου είδους έχετε καταγράψει;

«Από το 2010 μέχρι και σήμερα έχουμε ασχοληθεί με 39 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης παιδιών από την Ημαθία και τους όμορους νομούς. Από αυτές, τρεις αφορούσαν περιπτώσεις μαστροπείας ανηλίκων. Παρατηρούμε ότι σε κάθε υπόθεση μαστροπείας, εμπλέκονταν από δύο έως πέντε ενήλικες και τα ανήλικα θύματα ήταν πάνω από δύο. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, ο βαθμός σωματικής κακοποίησης, συναισθηματικής χειραγώγησης και διαφθοράς που οι ενήλικες υπέβαλλαν τα θύματα ήταν σοκαριστικός».

Σημάδια που «φωνάζουν» και δεν πρέπει να αγνοήσουμε Photo: Annette Riedl/dpa (Photo by Annette Riedl/picture alliance via Getty Images

- Ποια είναι τα σημάδια που μπορούμε να διακρίνουμε σε ένα παιδί που έχει κακοποιηθεί;

«Η σεξουαλική κακοποίηση εκφράζεται με ένα σύμπλεγμα ενδείξεων η ποιότητα των οποίων εξαρτάται από την ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού. Καταθλιπτικό συναίσθημα, απόσυρση και απομόνωση, γνώση γύρω από σεξουαλικές πράξεις δυσανάλογες προς την ηλικία του παιδιού, σεξουαλικοποιημένο παιχνίδι με συνομήλικους, αυτοτραυματισμοί ή απόπειρες αυτοκτονίας, αποπλανητική συμπεριφορά, διαταραχές στον ύπνο και στην πρόσληψη τροφής, υπερεγρήγορση, μυστικοπάθεια, ξεσπάσματα επιθετικότητας, παραβατικότητα, απόκτηση χρημάτων ή αντικειμένων που δεν δικαιολογείται, σχολική διαρροή ή ξαφνική πτώση στην σχολική επίδοση, αίσθηση ότι το παιδί είναι βρώμικο και κακό, πόνος στην γεννητική ή πρωκτική περιοχή - σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, παλινδρόμηση σε συμπεριφορές που αντιστοιχούν σε μικρότερες ηλικίες».

- Πότε συνήθως ένα θύμα καταγγέλλει την κακοποίηση του;

«Ένα άτομο που θα αναφέρει ακόμα και υπόνοιες κακοποίησης/παραμέλησης μπορεί να λειτουργήσει ως "από μηχανής θεός" για τη ζωή του παιδιού. Το χρονικό σημείο της αναφοράς και κοινοποίησής στις αρχές, συμπίπτει συχνά και με την διακοπή της κακοποίησης. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για ένα ανήλικο άτομο; Ιδίως στις περιπτώσεις που εμπλέκονται μέλη της οικογένειάς του, της στενής ή της ευρύτερης, ποσοστό που ανέρχεται στο 95% των περιπτώσεων; Η αναφορά μπορεί να γίνει ανώνυμα στην τοπική εισαγγελική αρχή, χωρίς καμία περαιτέρω εμπλοκή του αναφέροντος. Έπειτα προκύπτει η ανάγκη της ενδελεχούς διερεύνησης και απόσπασης αποδεικτικών στοιχείων. Οι αστυνομικές αρχές και οι ειδικοί παιδικής προστασίας θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με την κατάλληλη εκπαίδευση, καθώς η τεκμηρίωση της κακοποίησης μπορεί να οδηγήσει στην αποτελεσματικότερη προστασία του ανηλίκου και στην δίωξη του δράστη. Τέλος, στην Ελλάδα έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε στην αποκατάσταση του ψυχικού τραύματος των παιδιών και των εφήβων».


Διαβάστε επίσης

Σεπόλια: Έρχονται νέες συλλήψεις για τους βιασμούς της 12χρονης

Αγρίνιο: Η αποκάλυψη Μπεκατώρου για τον 28χρονο - O ρόλος της μητέρας

Δραπετσώνα: Σύλληψη 54χρονου για τον βιασμό της 11χρονης κόρης του

Έρευνα Prorata: Θα αποδοθεί Δικαιοσύνη στην υπόθεση του παιδοβιασμού;


Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ