Το κεφαλοχώρι των Πρεσπών που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γερμανό

Ο Άγιος Γερμανός είναι ίσως από τα μόνα χωριά της περιοχής που ακόμα και στις μέρες μας διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, με τα πολλά πέτρινα καλοδιατηρημένα σπίτια
Κοντά στην κεντρική πλατεία του χωριού, ο επισκέπτης συναντά το κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών, από το οποίο μπορεί να λάβει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την περιοχή, τις διαδρομές αλλά και τα σημεία παρατήρησης πουλιών
travel-inspiration.gr
2'

Μόλις επτά χιλιόμετρα από τις όχθες των Πρεσπών, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1040 μέτρων, βρίσκεται ένα παραδοσιακό κεφαλοχώρι που οφείλει την ονομασία του στον ομώνυμο βυζαντινό ναό του 10ου αιώνα που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου Γερμανού, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως μεταξύ των ετών 715-730.

Η απόσταση που χωρίζει τον Άγιο Γερμανό από την πόλη της Φλώρινας είναι μόλις 48 χιλιόμετρα, ενώ εάν κανείς παρατηρήσει τη θέση του στον ελλαδικό χάρτη, αυτή μοιάζει να αγγίζει τη συνοριακή γραμμή της Ελλάδας με τα γειτονικά Σκόπια. Στην πραγματικότητα, το μόνο που τον χωρίζει από αυτά, είναι το όρος Βαρνούντα, στην μια πλευρά του οποίου είναι μάλιστα σκαρφαλωμένος.

Ο Άγιος Γερμανός είναι ίσως από τα μόνα χωριά της περιοχής που ακόμα και στις μέρες μας διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, με τα πολλά πέτρινα καλοδιατηρημένα σπίτια. Μάλιστα τα περισσότερα από αυτά χτίστηκαν πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στον παραδοσιακό οικισμό του.

Η μνήμη του Αγίου Γερμανού τιμάται στις 12 Μαΐου, ενώ σύμφωνα με την τοπική παράδοση φιλοξενεί το σκήνωμα του Αγίου Γερμανού στη χώρο της βόρειας κεραίας του σταυρού. Στο εσωτερικό του σταυροειδούς ναού σώζονται τοιχογραφίες του 11ου, του 13ου και του 18ου αιώνα.

Ο ναός του Αγίου Γερμανού σηματοδοτεί τον πυρήνα ολόκληρου του χωριού, όντας στο κεντρικότερο σημείο του, ενώ λίγο παρακάτω βρίσκεται ο μονόχωρος ναός του Αγίου Αθανασίου που χτίσθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Κοντά στην κεντρική πλατεία του χωριού, ο επισκέπτης συναντά το κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών, από το οποίο μπορεί να λάβει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την περιοχή, τις διαδρομές αλλά και τα σημεία παρατήρησης πουλιών.

Στις μέρες μας το χωριό αξιοποιείται τουριστικά εκμεταλλευόμενο την τουριστική κίνηση προς τον εθνικό δρυμό των Πρεσπών.

Πηγή: travel-inspiration.gr

Διαβάστε επίσης:

Φλώρινα: 40 σπήλαια αποκάλυψε η υποχώρηση των υδάτων στη Μεγάλη Πρέσπα

Άγνωστες πτυχές από την κατασκευή της λίμνης Πλαστήρα - Οι δυσκολίες

Η «δεύτερη Αράχωβα» της Ελλάδας: Ένας ιδανικός προορισμός για εκδρομή