Έδεσσα: Η μαγική διαδρομή του «πατέρα» του Βιετναμέζικου Έθνους
Δήμος Έδεσσας: Περπατήστε στην Ελλάδα, πάνω στα βήματα του «πατέρα» του Βιετναμέζικου Έθνους, του Χο Τσι Μινχ.
Να περπατήσουν σπιθαμή προς σπιθαμή, την πολιτιστική διαδρομή που σχεδιάστηκε μεν στη σύγχρονη εποχή, αλλά την οποία χάραξε πριν πολλά χρόνια ο «πατέρας» του Βιετναμέζικου έθνους Χο Τσι Μινχ, κάλεσε Έλληνες, Ευρωπαίους, αλλά και ταξιδιώτες από την μακρινή Ανατολή ο υπεύθυνος πολιτιστικού τουρισμού του δήμου Έδεσσας, Ευάγγελος Κυριακού, παρουσιάζοντας τα σημεία σταθμούς.
Με το σχεδιασμό της προαναφερόμενης πολιτιστικής διαδρομής, «δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους Βορειοελλαδίτες, να γίνουν περισσότερο ελκυστικοί σε όλους αυτούς τους απογόνους των στρατιωτών της πολυεθνικής στρατιάς που έδρασε εκείνη την περίοδο στο Μακεδονικό Μέτωπο, και οι οποίοι σίγουρα επιθυμούν να επισκεφτούν-μεταξύ άλλων- τα μνημεία, τους χώρους και τα κοιμητήρια», επισήμανε ο ίδιος χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο της σημερινής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Έδεσσας-Πέλλας, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Philoxenia στη Θεσσαλονίκη.
«Η λήξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου ξεκίνησε από την ορεινή Πέλλα, το Καϊμάκτσαλαν και την περιοχή Ντόμπρο Πόλε», τόνισε ο κ. Κυριακού, σημειώνοντας ότι «οι άνθρωποι αυτοί που ήταν εδώ, πέρα από τις πολεμικές συνθήκες της εποχής, έκαναν και ένα τεράστιο ειρηνικό έργο. Είναι αυτό το έργο, της πολυεθνικής στρατιάς, όπως μεταξύ άλλων το χτίσιμο γεφυρών και η κατασκευή δρόμων, που βοήθησαν την Ελλάδα στα πρώτη της βήματα αμέσως μετά το 1912», σημείωσε ο ίδιος.
Η πολιτιστική διαδρομή που σχεδιάστηκε, περιλαμβάνει το στρατόπεδο της στρατιάς της Ανατολής, που βρισκόταν στο δρόμο προς τη Σκύδρα το παλιό Βερτεκόπ. Οι περισσότεροι στρατιώτες χρησιμοποιώντας κάρα που έσερναν βόδια ή με τα πόδια, άλλοτε ακολουθώντας τα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας οδού, άλλοτε με πιο σύγχρονο μέσο μεταφοράς της εποχής το τρένο, έκαναν τη διαδρομή Θεσσαλονίκη, Βέροια, Νάουσα, Σκύδρα και Έδεσσα. Ακόμη και σήμερα, ο σταθμός της πόλης και η αρχιτεκτονική του βασίζεται στα ιστορικά κτίρια των αρχών του 20ου αιώνα. Το σίγουρο είναι ότι οι πρώτοι Γάλλοι αξιωματικοί, ανέβηκαν τον βράχο της πόλης, μέσα από το λιθόστρωτο του μεγάλου γκρεμού, ένα δρομάκι που χωρίζει την αρχαία πόλη με την καστροπολιτεία του Βαροσιού, το θεοφρούρητο κάστρο των Βοδενών.
Στην είσοδο της πόλης της Έδεσσας, οι παλιοί νερόμυλοι δίνουν με το δικό τους τρόπο την εικόνα που μετέφερε ο Χο τσι Μινχ στον πρώτο Έλληνα δημοσιογράφο που έφτασε στο Βιετνάμ το 1965: «Είστε από την πολιτεία των νερών και των κερασιών;».
Σήμερα στους παλιούς νερόμυλους βρίσκεται σε λειτουργία όπως και τότε το παλιό σησαμοτριβείο, εκείνος που μαθαίνει κανείς για την αξία του νερού και λίγο πιο πέρα αυτός που στεγάζει σήμερα το Ενυδρείο-Ερπετάριο. Από που όμως έρχεται όλο αυτό νερό; Ο Εδεσσαίος-Βόδας ποταμός μπαίνει στην πόλη, χωρίζεται σε επτά ποτάμια και δημιουργεί 12 καταρράκτες, όσοι και οι θεοί του Ολύμπου. Είναι λόγω του νερού, που το μικρό δεντράκι που έφεραν μαζί τους οι Βιετναμέζοι στρατιώτες για θεραπευτικούς σκοπούς, μεγάλωσε και θέριεψε για να γίνει ένα γιγάντιο Ginko Biloda στην αυλή του παλιού νοσοκομείου, εκεί όπου υπάρχει η γωνιά του Χο Τσι Μινχ. Διασχίζοντας την παλιά οδό της Γαλλικής Δημοκρατίας, κανείς θα φτάσει στην άκρη του βράχου όπου βρίσκεται σήμερα το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών στη μνήμη του Χο Τσι Μινχ, ενώ ακολουθούν και άλλα σημεία που πλαισιώνουν την διαδρομή που -μεταξύ άλλων- το κτίριο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube
Σχετικές ειδήσεις
Το Βερολίνο και άλλοι 9 προορισμοί που αγαπούν οι Έλληνες ταξιδιώτες
Philoxenia: Στα εγκαίνια της έκθεσης τουρισμού Κικίλιας-Γκερέκου
Πέντε μέρη για πικ-νικ στην εξοχή αυτό το φθινόπωρο