Οι χειμωνιάτικες διακοπές στα γραφικά Ζαγοροχώρια είναι εμπειρία
Τα Ζαγοροχώρια αποτελούν έναν από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της πατρίδας μας. Μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους, είναι φυσικά η πλούσια φύση της Πίνδου, μέσα στην οποία είναι οι χτισμένοι οι 46 συνολικά οικισμοί. Απαράμιλλης ομορφιάς όμως είναι και η αρχιτεκτονική των κτηρίων τους, όπως και ο γενικότερος χαρακτήρας τους, που παραμένει αναλλοίωτος στον χρόνο.
Η ευρύτερη περιοχή ονομάζεται Ζαγόρι και βρίσκεται στην Ήπειρο, στη βορειοδυτική πλευρά της Πίνδου. Τα 46 Ζαγοροχώρια έχουν χτιστεί διάσπαρτα στους πρόποδες και τις πλαγιές της οροσειράς, αρκετά κοντά στα Ιωάννινα, ενώ νοτιοδυτικά βρίσκεται το όρος Μιτσικέλι και βόρεια ο ποταμός Αώος και το όρος Τύμφη.
Στην περιοχή του Ζαγορίου βρίσκονται δύο Eθνικοί Δρυμοί: Στον έναν βρίσκεται ο Αώος και το Φαράγγι του Βίκου και στον άλλο η Βάλια Κάλντα. Και οι δύο εντάσσονται στο Πάρκο Βόρειας Πίνδου, μια περιοχή με πανέμορφα τοπία και μοναδικούς πετρόχτιστους ορεινούς δρόμους και παραδοσιακά τοξωτά πέτρινα γεφύρια, τα περισσότερα από τα οποία χτίστηκαν κατά τον 18ο αιώνα. Στις αρχές του 2022 κατατέθηκε στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην UNESCO ο φάκελος της υποψηφιότητας του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου, η οποία είναι και η πρώτη υποψηφιότητα της χώρας μας σε αυτή την κατηγορία.
Καθένα από τα Ζαγοροχώρια, με τα πέτρινα σπίτια τους, είναι χτισμένο γύρω από μια κεντρική πλατεία, που λέγεται επίσης μεσοχώρι (κέντρο του χωριού). Εκεί συναντάμε μία μεγάλη εκκλησία, η οποία συνήθως έχει χτιστεί από τον 17ο ή 18ο αιώνα, ένα πλάτανο και μια δημόσια κρήνη – επίσης θαυμαστό έργο τέχνης. Τα σπίτια του υπόλοιπου χωριού συνδέονται με πλακόστρωτα δρομάκια και μονοπάτια ενώ κάθε γειτονιά έχει τη δική της, μικρότερη εκκλησία. Μέχρι και σήμερα σε πολλά από τα Ζαγοροχώρια δεν επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων. Πέτρινες βρύσες, λιθόστρωτα καλντερίμια, εκκλησάκια και αρχοντικά, συναντάμε επίσης σε όλα τα χωριά.
Η Βωβούσα, το Μονοδένδρι, το Τσεπέλοβο είναι μεταξύ των πιο γνωστών και πιο τουριστικών από τα Ζαγοροχώρια, όπως επίσης είναι και το Ελατοχώρι, η Αρίστη, η Βίτσα και φυσικά το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο. Τα τοξωτά γεφύρια που ξεχωρίζουν επίσης είναι εκείνο του Βοϊδομάτη, το Γεφύρι της Κλειδωνιάς, αλλά και η Γέφυρα του Κόκορη, το Καλογερικό, η Γέφυρα του Μύλου και το Γεφύρι Κοντοδήμου.
Κεντρικό ρόλο στο Ζαγόρι παίζουν και οι πανέμορφες εκκλησίες και τα ιστορικά μοναστήρια, όπως η Μονή Αγίου Ιωάννη Ρογκοβού στο Τσεπέλοβο, η Μονή Παναγίας Σπηλαιώτισσας στην Αρίστη και ο ναός του Αγίου Βλασίου στο Πάπιγκο.
Το φαράγγι του Βίκου κυριαρχεί στο φυσικό τοπίο, το οποίο και θεωρείται η «καρδιά» του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο όμορφα φαράγγια της χώρας μας και η κατάβασή του θεωρείται εμπειρία ζωής. Με 990 μέτρα βάθος στο βαθύτερο σημείο του, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα βαθύτερα στον κόσμο και μάλιστα είναι το βαθύτερο, σε αναλογία με το πλάτος του. Η κοίτη του συλλέγει τα νερά πολλών μικρών ποταμών που καταλήγουν στον Βοϊδομάτη, ο οποίος τελικά είναι ο ποταμός που ρέει κατά μήκος του.
Πέρα από τα πιο «διάσημα» χωριά την προσοχή μας αξίζει ακόμα το Δίλοφο, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα. Πολλοί πιστεύουν πως είναι ο πιο γραφικός παραδοσιακός οικισμός από όλα τα Ζαγοροχώρια, ενώ όλοι συμφωνούν ότι το σκηνικό που συνθέτουν τα παραδοσιακά σπίτια από σχιστόλιθο, η απουσία αυτοκινήτων, τα στενά σοκάκια, η επιβλητική πλατεία και ο πανύψηλος πλάτανος, είναι συγκλονιστικό.
Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube
Διαβάστε επίσης
Σαββατοκύριακο στις ειδυλλιακές λίμνες της Ελλάδας
Πέντε μέρη για πικ-νικ στην εξοχή αυτό το φθινόπωρο
Ταξίδι στα Μετέωρα, ένα «θαύμα» της φύσης και της πίστης