Καρδίτσα: Τα πρώτα δημοτικά λουτρά σε θεσσαλική πόλη από το 1901
Στο σημείο που βρίσκεται το σημερινό κτίριο του δημαρχείου Καρδίτσας, κάποτε υπήρχαν τα δημοτικά λουτρά - τα πρώτα σε θεσσαλική πόλη από το 1901.
Πρόκειται για ένα νεοκλασικό ισόγειο κτίριο με την αψιδωτή είσοδο να έχει κατεδαφιστεί στις αρχές της δεκαετίας του '60 με σκοπό να ανεγερθεί στο δημοτικό οικόπεδο κτίριο αυτόνομου νομικού προσώπου με την επωνυμία «πνευματικόν και παραγωγικόν κέντρον Καρδίτσης», σύμφωνα με στοιχεία του Πολιτιστικού Οδηγού που επιμελήθηκε το Μουσείο Πόλης του Δήμου Καρδίτσας.
Με βάση την αρχική μελέτη, θα στεγάζονταν σ' αυτό αίθουσα για διαλέξεις και προβολές, βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο - η Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Η Αθηνά» διέθετε περισσότερους από 10.000 τόμους -, πινακοθήκη-μουσείο, μόνιμη γεωργική έκθεση και σχολή τεχνικής, γεωργικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Η ανάγκη στέγασης των δημοτικών υπηρεσιών, οι οποίες μέχρι τότε φιλοξενούνταν σε ενοικιασμένα οικήματα και μετά τους σεισμούς του 1954 στο πολυϊατρείο του Παυσιλύπου, οδήγησαν στην τροποποίηση του καταστατικού το 1969 και στην εγκατάσταση του δημαρχείου στο κτήριο, το οποίο ήταν και το πρώτο της πόλης που διέθετε ανελκυστήρα.
Δημοτικά Σφαγεία
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, ιδιαίτερη ιστορική αξία έχουν και τα Δημοτικά Σφαγεία. Βρίσκονται στην ανατολική είσοδο της πόλης, στον κόμβο της περιφερειακής οδού, δίπλα στη γέφυρα του ποταμού Καράμπαλη.
Το ισόγειο επίμηκες κτίριο, κατασκευασμένο από πέτρα στα τέλη της δεκαετίας του '20, έχει χαρακτηριστική αετωματική επίστεψη στις δύο εισόδους και οδοντωτή διακοσμητική ταινία από συμπαγή τούβλα στη βάση της στέγης.
Τα σφαγεία και η σύγχρονή τους δημοτική αγορά υπήρξαν δύο υποδομές πολύ σημαντικές για την υγιεινή της Καρδίτσας. Καταλυτική για την κατασκευή τους στάθηκε η αστυνομική απαγόρευση της σφαγής ζώων μέσα στην πόλη, τον Ιούνιο του 1923, από την επαναστατική κυβέρνηση του Νικόλαου Πλαστήρα.
Η κατασκευή της νέας γέφυρας από την βρετανική Boot, λίγο πριν από τον πόλεμο «βύθισε» οπτικά το κτήριο, το οποίο έπαψε να χρησιμοποιείται τις τελευταίες δεκαετίες και όπως διαπιστώσαμε πρόσφατα, δυστυχώς, οι κτηριακές εγκαταστάσεις, των δημοτικών σφαγείων πήραν το δρόμο της κατεδάφισης με τον σεβασμό να εκδηλώνεται μόνο σε εξαγγελίες.
«Ήταν μεγάλη η έκπληξή μας, όταν, λίγο μετά τη δημοσίευση του "πολιτιστικού οδηγού της Καρδίτσας" ο Κώστας Κλιάφας, ο γνωστός βιομήχανος των Τρικάλων, μοιράστηκε μαζί μας την πληροφορία ότι ήταν ο μηχανολόγος που εγκατέστησε τον πρώτο ανελκυστήρα της Καρδίτσας, στο κτίριο του δημαρχείου! Κι ανάλογη η απογοήτευσή μας, όταν περνώντας μπροστά από τα σφαγεία, μόλις πριν δύο μήνες, διαπιστώσαμε ότι είχαν κατεδαφιστεί εν μία νυκτί... Οι τραγικές συνέπειες της αδιαφορίας για κτίρια που δεν θυμίζουν Παρθενώνες...», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η δρ Φωτεινή Λέκκα, επιστημονική υπεύθυνη του Μουσείου Πόλης του Δήμου Καρδίτσας.