Σεισμός Τουρκία – Συρία: «Ανάσα αισιοδοξίας» 122 ώρες κάτω από τα χαλάσματα

Χάνονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων, έξι μέρες μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία.

Σεισμός Τουρκία – Συρία: «Ανάσα αισιοδοξίας» 122 ώρες κάτω από τα χαλάσματα
AP
11'

Έξι μέρες έχουν περάσει μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου.

To πρωί του Σαββάτου η υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων, ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών στην Τουρκία από τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας έφτασε τους 20.665.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, σχεδόν 93.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές στη νότια Τουρκία, ενώ στις επιχειρήσεις διάσωσης και αρωγής συμμετέχουν περισσότεροι από 166.000 άνθρωποι.

Από τη Δευτέρα έχουν καταγραφεί 1.891 μετασεισμοί.

Ζωντανοί ανασύρονται μέσα στα χαλάσματα

Πλέον λίγοι τυχεροί ανασύρονται ζωντανοί από τα ερείπια. Μια 70χρονη γυναίκα, η οποία ήταν παγιδευμένη κάτω από τόνους τσιμέντου στην πόλη Καχραμανμαράς, διασώθηκε μετά από 122 ώρες, έπειτα από επίπονες προσπάθειες των διασωστών.

Ακόμη 98 άνθρωποι διασώθηκαν από τα χαλάσματα, αφού παρέμεναν παγιδευμένοι για 96 έως 116 ώρες. Δύο έφηβες αδερφές διασώθηκαν από τα συντρίμμια στην πόλη Καχραμανμαράς 101 ώρες μετά τον τεράστιο σεισμό που έπληξε την Τουρκία.

Η Ayfer, 15 ετών, διασώθηκε μετά από 99 ώρες θαμμένη στα συντρίμμια με τους διασώστες να προσπαθούν να την ηρεμήσουν παίζοντας τη μουσική της και υποσχόμενοι να της προσφέρουν παγωτό. Η αδερφή της, Φάτμα, 13 ετών, σώθηκε δύο ώρες αργότερα σε μια επιχείρηση διάσωσης 10 ωρών αφού οι σεισμικοί αισθητήρες εντόπισαν σημάδια ζωής κάτω από τα συντρίμμια.

Στη Συρία τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια κτιρίου στην πόλη Τζαμπλέ της Συρίας, 110 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που τα ξημερώματα της Δευτέρας συγκλόνισε το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Η διάσωση δύο εξ αυτών απαθανατίστηκε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Την ώρα που διασώστες από τη Συρία και τον Λίβανο έβγαζαν από τα χαλάσματα μια γυναίκα και το παιδί της, κάτοικοι ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν «ο Θεός είναι μεγάλος».

Νεκροί οι δύο Έλληνες της Αντιόχειας

Νεκρό βρέθηκε χθες το ζευγάρι των δύο Ελλήνων που χάθηκαν στα συντρίμμια της Αντιόχειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newbsomb.gr, το ζευγάρι αναγνώρισε ο γαμπρός του.

Ο Γιώργος Αντύπας και η σύζυγός του, Νίντα Αντύπα, 65 και 62 ετών αντίστοιχα εντοπίστηκαν αγκαλιασμένοι κάτω από το κρεβάτι, στα συντρίμμια του σπιτιού τους, και κάτω από τόνους τσιμέντου. Στην αρχή οι αρχές επέδειξαν στον γαμπρό το δαχτυλίδι του άνδρα και δεν το αναγνώρισε, ενώ στη συνέχεια τον ανέσυραν από τα συντρίμμια. Τότε, τον αναγνώρισε.

Λίγο νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι διεκόπη η επιχείρηση για την ανεύρεση των δύο Ελλήνων. Η 1η ΕΜΑΚ που βρίσκεται στο σημείο αποφάσισε να παύσει τη δραστηριότητά της, καθώς, παρά τις επισταμένες έρευνες με όλα τα μέσα, δεν εντοπίστηκε κάποιο ίχνος ζωής στα συντρίμμια.

Κραυγή αγωνίας από τους συγγενείς των Ελλήνων αγνοουμένων

Νωρίτερα, κραυγή αγωνίας εκφράστηκε από την κόρη των δύο Ελλήνων αγνοουμένων, η οποία ψάχνει τους γονείς της από τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν και έγινε ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία.

Η κόρη των δύο Ελλήνων αγνοουμένων τονίζει στο Newsbomb.gr πως ενώ ζήτησε από τους διασώστες να πάνε από τη Δευτέρα στο σημείο, κανείς δεν πήγε να ψάξει. «Δεν μας έχει βοηθήσει κανένας από τη Δευτέρα», λέει η ίδια στο Newsbomb.gr, ελπίζοντας ότι σε ένα θαύμα έστω και τώρα. «Ψάχνω τους γονείς μου από τη Δευτέρα, κανείς δεν μας έχει βοηθήσει», επαναλαμβάνει με κλάματα η κόρη των Ελλήνων αγνοουμένων και ζητά έστω και τώρα «ας βρούμε τις σορούς τους».

Σύμφωνα με την κόρη των Ελλήνων αγνοουμένων, ο προπάππους της είχε έρθει στην Τουρκία από την Ελλάδα και ο πατέρας της γεννήθηκε στην Τουρκία όπως και εκείνη. «Ζούσαμε χρόνια στη Συρία και με τον πόλεμο επιστρέψαμε στην Τουρκία», λέει, ζητώντας ξανά «ας βρεθούν έστω και τώρα οι σοροί των γονιών μου».

O ανιψιός των αγνοουμένων, Μπασέλ Μενουνέ, ζήτησε κι αυτός να συνεχιστούν οι έρευνες στην πολυκατοικία, όπου διέμεναν οι συγγενείς του. Ο ανιψιός των αγνοουμένων υποστήριξε, μιλώντας στην ΕΡΤ ότι μέχρι και χθες, Πέμπτη, ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια της ίδιας πολυκατοικίας ένας γείτονάς τους.

«Τον θείο μου τον παίρναμε αλλά δεν απάντησε»

«Ο θείος μου ο Γιώργος, μαζί με τη γυναίκα του, μετά τον σεισμό εξαφανίστηκαν, κανείς δεν τους έχει δει. Είναι στην Αντιόχεια. Είχε μια επικοινωνία ο γαμπρός τους, την πρώτη ημέρα που έγινε ο σεισμός, με την πρεσβεία και έδωσε πληροφορίες πως έχουμε Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια στην Αντιόχεια. Μετά περιμέναμε να πάρουμε κάποια απάντηση, μια ενημέρωση», σημείωσε ο ανιψιός των αγνοουμένων.

Όπως είπε, έχουν γίνει έρευνες στο σημείο από κάποιες ομάδες. «Τοπικές ομάδες έψαχναν. Βγάλανε την πρώτη μέρα τρεις-τέσσερις γείτονες ζωντανούς. Χθες έβγαλαν και άλλον έναν γείτονα. Ήταν και αυτός ζωντανός. Και τώρα περιμένουμε τη βοήθεια να δούμε τι θα γίνει με τον θείο μου. Ακόμα είναι εγκλωβισμένοι κάτω στα ερείπια» τόνισε ο Μενουνέ για το ζευγάρι που ζούσε στην Αντιόχεια τα τελευταία 10 χρόνια.

«Είχα επαφή μαζί τους πριν 20 μέρες, ενώ μετά τον σεισμό δεν κατάφερε η κόρη τους να επικοινωνήσει μαζί τους. Και εγώ προσπάθησα να τους πάρω την ίδια μέρα, μετά τον σεισμό, αλλά δεν απάντησε ο θείος μου. Δηλαδή δεν έπιασε το κινητό και κανείς δεν μπορούσε να τους μιλήσει από τότε», συμπλήρωσε.

Λέκκας: «Οι νεκροί στην Τουρκία θα ξεπεράσουν τους 50.000 - Δεν επηρεάζεται η Ελλάδα»

Την εκτίμηση ότι οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία θα φτάσουν τους 50.000 εκφράζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο ίδιος βρίσκεται στη γειτονική χώρα μαζί με τα μέλη της ΕΜΑΚ που επιχειρούν για διασώσεις κάτω από τα συντρίμμια και ομάδα καθηγητών από την Ελλάδα.

Ήδη έχουν καλύψει για αυτοψία σχεδόν ολόκληρη την περιοχή που επλήγη από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία, προσπαθώντας να βοηθήσουν τους κατοίκους της περιοχής με όποιο τρόπο μπορούν. Όπως λέει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λέκκας, η περιοχή που καταστράφηκε από το σεισμό περιλαμβάνει 12 πόλεις και φτάνει περίπου σε έκταση το μέγεθος της Ελλάδας. Μιλάει επίσης για μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχει συναντήσει ποτέ.

Η ελληνική ομάδα κατάφερε να διασώσει κάποιους ανθρώπους που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι μέσα σε ερείπια στην Αντιόχεια. Ανάμεσα τους ήταν και τρία παιδιά.

«Από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε αποδοθήκαμε στο διασωστικό έργο, διασώσαμε πέντε άτομα μέχρι τώρα και προσπαθούμε να βρούμε και άλλους για να διασώσουμε, κάτω όμως από πολύ αντίξοες συνθήκες, ο χρόνος τελειώνει», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας εξηγώντας παράλληλα ότι «υπάρχει μια ολόκληρη μεθοδολογία σχετικά με τον εντοπισμό. Αρχικά επειδή υπάρχει αυτό το χάος ουσιαστικά στην πληροφόρηση στηριχθήκαμε σε κατοίκους που μας λέγανε ότι έχουν συγγενείς τους οποίους έχουν ακούσει μέσα στα ερείπια. Στη συνέχεια γίνεται η πολύ επικίνδυνη επιχείρηση από τους άντρες της ΕΜΑΚ διείσδυσης μέσα στα κτίρια».

Ο κ. Λέκκας προσθέτει ακόμα ότι στο εξής θα είναι πολύ δύσκολη η ανεύρεση επιζώντων καθώς όπως λέει, έχει πολύ κρύο και οι εγκλωβισμένοι, πολλοί από τους οποίους είναι τραυματισμένοι, δεν μπορούν να αντέξουν για πολύ κάτω από τα ερείπια.

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφή

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκτός από τον προφανή και σημαντικότερο παράγοντα, αυτόν του μεγάλου μεγέθους των σεισμών που έπληξαν τη γειτονική χώρα, μια σειρά άλλων παραγόντων συνετέλεσαν στο να καταστραφούν τόσα κτίρια και ως αποτέλεσμα να χαθούν τόσες ανθρώπινες ζωές.

«Ο δεύτερος παράγοντας ήταν τα εδάφη θεμελίωσης. Σε πολλές περιοχές αλλά όχι σε όλες. Δηλαδή ήταν πολύ χαλαρά εδάφη, τα οποία ενίσχυαν τη σεισμική κίνηση. Ο τρίτος παράγοντας είναι ότι ο αντισεισμικός κανονισμός είναι υποδεέστερος από τον δικό μας. Ο τέταρτος παράγοντας ήταν τα υλικά κατασκευής. Είναι υποβαθμισμένη η κατασκευή στην περιοχή γενικότερα. Ο πέμπτος παράγοντας είναι ότι τα κτίριά τους αρχιτεκτονικά είναι μεν ωραία απ’ έξω, έχουν κάποιες ιδιομορφίες, αλλά αυτές οι αρχιτεκτονικές ιδιομορφίες ήταν ό,τι πιο επικίνδυνο για τα κτίρια. Δεν ήταν συμμετρικά κτίρια, είχαν προεκτάσεις, δεν συνδεόταν η τοιχοποιία με τον σκελετό κοκ».

«Η χώρα βυθίστηκε στο χάος. Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 50.000»

Υπάρχει μία απόλυτη δυσκολία, λέει ο κ. Λέκκας «και στις διασωστικές ομάδες και σε εμάς που ήρθαμε πρώτοι και στους κατοίκους που θα χρειαστεί να υπομείνουν αυτή την κατάσταση για κάποια χρόνια ακόμα. Είναι πολύ δύσκολο από τη μια στιγμή στην άλλη, ενώ έχεις το σπίτι σου και την οικογένεια σου, ξαφνικά να μένεις εκτός. Και αυτό ισχύει για περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα.

Η εκτίμηση η δικιά μου με βάση επιστημονικά δεδομένα είναι ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν και τους 50.000. Αν υπολογίσει κανείς τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν μέσα, το γεγονός ότι η κατάρρευση ήταν άμεση και το γεγονός ότι ήταν νύχτα, όλα συνηγορούν στο ότι θα έχουμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες θύματα».

Οι επιζώντες κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν ακόμα ξεπεράσει το σοκ λέει ο κ. Λέκκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εκτιμά ότι όσα σωστικά συνεργεία και να υπήρχαν δεν θα ήταν αρκετά. «Τα σημεία επεμβάσεων είναι χιλιάδες. Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στις 25 ξένες αποστολές που μπορούν να αναλάβουν επιχειρησιακό ρόλο, κάτι που είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχουν και ντόπιες αποστολές αλλά όσες και να είχαν δεν θα ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί η κατάσταση», υποστηρίζει ο κ. Λέκκας.

«Στη Συρία είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα»

Με δεδομένο ότι η χώρα είναι όπως είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, τα πράγματα εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα. «Επέτρεψαν μόλις την Τετάρτη στις διασωστικές ομάδες να προσεγγίσουν, είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, αν και ο σεισμός εκεί είχε μικρότερη ένταση και τα αποτελέσματα ήταν μικρότερης κλίμακας», εξηγεί ο κ. Λέκκας.

Κάποιες από τις περιοχές που έχουν πληγεί από το σεισμό βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δαμασκού και άλλες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Μετά από τους βομβαρδισμούς των 11 χρόνων του εμφυλίου πολέμου, στα όσα κτίρια είχαν απομείνει, οι καταστροφές είναι μεγάλες. «Οι νεκροί είναι λιγότεροι γιατί η περιοχή που χτυπήθηκε βρίσκεται στην άκρη του ρήγματος και είναι πιο αραιοκατοικημένη. Δεν έχει την ίδια πληθυσμιακή πυκνότητα που έχει η περιοχή που επλήγη στην Τουρκία», τονίζει.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας στην Ελλάδα εξαιτίας του σεισμού στην Τουρκία»

Αν και η ακτίνα που μπορεί να επηρεάσει ένας σεισμός φτάνει και τα 300 χιλιόμετρα, όπως επιβεβαιώνει ο κ. Λέκκας, η Ελλάδα είναι πολύ μακριά και γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

«Το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είναι ένα ρήγμα που έχει δώσει πολλούς σεισμούς, είναι αυτό που διευκολύνει ουσιαστικά την διεμβόλυνση της αραβικής πλάκας που πάει μέσα στην Τουρκία, σαν σφήνα δηλαδή», καταλήγει ο κ. Λέκκας.

Σχετικές ειδήσεις

Αλυσίδα αλληλεγγύης από την Ελλάδα στην Τουρκία και την Συρία

Λέκκας: «Οι νεκροί στην Τουρκία θα ξεπεράσουν τους 50.000 - Δεν επηρεάζεται η Ελλάδα»

Αχιλλέας Τζουβάρας: «Φοβάμαι πως δεν θα μάθουμε τον πραγματικό αριθμό νεκρών»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή