Πόσα νησιά υπάρχουν στην Ιαπωνία; Τα ξαναμέτρησαν και τα βρήκαν... διπλάσια

Μετά από 35 χρόνια, η νέα έρευνα της Αρχής Γεωχωρικών Πληροφοριών της Ιαπωνίας συγκέντρωσε συνολικά 14.125 νησιά, 7.273 περισσότερα απ’ ό,τι πίστευαν προηγουμένως.

Πόσα νησιά υπάρχουν στην Ιαπωνία; Τα ξαναμέτρησαν και τα βρήκαν... διπλάσια
Pixabay
2'

Η περίφημη φράση «Ιαπωνικό Αρχιπέλαγος» λέει πολλά για τη γεωγραφία της χώρας. Εκτός από τα τέσσερα κύρια νησιά Χοκάιντο, Χονσού, Σικόκου και Κιουσού, η Ιαπωνία αποτελείται από αμέτρητα νησιά και νησίδες. Το κύριο νησί, το Χονσού, περιβάλλεται από άλλα μεγάλα νησιά: το Χοκάιντο στα βόρεια, το Σικόκου και το Κιουσού στα νοτιοδυτικά. Το νησί Χοκάιντο και το αρχιπέλαγος της Οκινάουα βρίσκονται στο βόρειο και νότιο άκρο του ιαπωνικού αρχιπελάγους. Το ευρύ φάσμα των γεωγραφικών πλάτων δίνει στη χώρα μια ποικιλία από τοπία, οικοσυστήματα και κλίματα. Πόσα όμως νησιά υπάρχουν συνολικά στην Ιαπωνία;

Ιαπωνία, ένα αρχιπέλαγος και μια χώρα με νησιά

Η Ιαπωνία βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό στα νοτιοανατολικά της ευρασιατικής ηπείρου. Η περιοχή περιβάλλεται από τη Θάλασσα του Οχότσκ, τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, τον Ειρηνικό Ωκεανό και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Μυριάδες νησιά αποτελούν το ιαπωνικό αρχιπέλαγος

Χάρη στην τεχνολογία ψηφιακής χαρτογράφησης, οι Ιάπωνες γεωγράφοι έχουν εντοπίσει περισσότερα από 7.000 νησιά που προηγουμένως δεν είχαν αναγνωριστεί στα ύδατα της χώρας.

Η πρώτη τέτοια έρευνα εδώ και 35 χρόνια αποκάλυψε ότι το έθνος αποτελείται από 14.125 νησιά αντί για 6.852, όπως πίστευαν προηγουμένως.

Η Αρχή Γεωχωρικών Πληροφοριών της Ιαπωνίας (GSI) θα δημοσιεύσει σύντομα τα ευρήματα της μελέτης.

Το ιαπωνικό αρχιπέλαγος περιλαμβάνει τέσσερα κύρια νησιά, αρκετές εκατοντάδες μικρότερα κατοικημένα νησιά και πολλές ακόμη ακατοίκητες νησίδες.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας ορίζει ένα νησί ως μια «φυσικά σχηματισμένη περιοχή γης, που περιβάλλεται από νερό, και βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας κατά την παλίρροια».

Στην τελευταία έρευνα που κυκλοφόρησε το 1987, οι γεωγράφοι μέτρησαν νησιά σε ακτογραμμή 100 μέτρων ή μεγαλύτερη σε χάρτινους χάρτες, σύμφωνα με την Ιαπωνική Ακτοφυλακή.

Η προηγούμενη μελέτη περιείχε αρκετές ανακρίβειες, μεταξύ των οποίων παραλείφθηκαν μικρότερα νησιά ή μια ομάδα νησιών που καταγράφηκε ως ένα. Δεν ήταν αρχικά διαθέσιμοι ακριβείς χάρτες για ορισμένες περιοχές.

Αυτή τη φορά, τα νησιά καταμετρήθηκαν από υπολογιστή με ψηφιοποιημένους χάρτες που δημιούργησε το GSI.

Διαβάστε επίσης:

Κτίρια με αμορτισέρ σε Ιαπωνία και ΗΠΑ δείχνουν τον δρόμο για την αντισεισμική προστασία

Ρωσία: Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ιαπωνία για «ρωσοφοβία»

Ιαπωνία: Λύθηκε το μυστήριο με τη «Μόμο», τη γίββωνα που ζούσε μόνη στο κλουβί και... έγινε μητέρα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή