Όλυμπος: Σε αυτό το χωριό στην Κάρπαθο ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει

Εδώ οι γυναίκες φορούν ακόμα τις παραδοσιακές φορεσιές, ενώ το χωριό ζει αποκομμένο από τις μοντέρνες ανέσεις όπως τις έχουμε συνδέσει με την σύγχρονη κοινωνία
1'

Το χωριό Όλυμπος στην Κάρπαθο είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα χωριά των Δωδεκανήσων. Χτισμένο σε 310 μέτρα υψόμετρο μεταξύ δύο βουνοκορφών, το χωριό αποτελεί έναν από τους ομορφότερους οικισμούς του νησιού.

Το σημείο που χτίστηκε το χωριό έχει μεγάλη σημασία, καθώς επιλέχθηκε όταν οι κάτοικοι έψαχναν ένα ασφαλές και σχετικά δύσβατο μέρος για να γλιτώσουν από τις επιδρομές των πειρατών, που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τους παραθαλάσσιους οικισμούς.

Αρχιτεκτονικά η Όλυμπος ακολουθεί τα πρότυπα μεσαιωνικών οικισμών με την εικόνα της να παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων.

Σύμφωνα με την ιστορία του νησιού, το χωριό μέχρι και τη δεκαετία του 80 ήταν αποκομμένο από το υπόλοιπο νησί, καθώς ο δρόμος ήταν αρκετά δύσβατος και δεν ευνοούνταν ιδιαίτερα οι μετακινήσεις, ενώ όποια επικοινωνία είχαν οι κάτοικοι με την Κάρπαθο γινόταν μέσω θαλάσσης από το λιμάνι του Διαφανίου. Ίσως εκεί να οφείλεται και η ιδιόμορφη πολιτιστική παράδοση του χωριού.

Στην Όλυμπο υπάρχει η αίσθηση πως ο χρόνος έχει σταματήσει με τις γυναίκες του χωριού να φορούν ακόμα έως σήμερα την παραδοσιακή φορεσιά της περιοχής, ενώ μπορεί να ακούσει κανείς και την τοπική διάλεκτο.

Οι γυναίκες του χωριού είναι αρχηγοί στις κουζίνες τόσο των σπιτιών τους όσο και στα εστιατόρια του χωριού, ενώ δημιουργούν παραδοσιακές στολές για θρησκευτικές τελετές. Το χωριό μάλιστα ζει εντελώς απομακρυσμένο από τις μοντέρνες ανέσεις που έχουμε συνδέσει με την σύγχρονη κοινωνία.