Πολύαιγος: Ο «χαμένος παράδεισος» των Κυκλάδων και πώς θα τον βρείτε
Πολύαιγος: τα τιρκουάζ και ολογάλανα νερά, οι μοναδικές παραλίες, καθώς και τα άγρια βράχια που οφείλονται στα ηφαιστειογενή πετρώματα από τα οποία αποτελείται το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, συνθέτουν ένα από τα πιο ονειρικά σημεία του Αιγαίου.
Η αλήθεια είναι πως για όσους παραθερίζουν συχνά-πυκνά στις Κυκλάδες, η Πολύαιγος παραμένει ένα άγνωστο όνομα ή μέρος. Ο λόγος είναι πως αποτελεί έναν καλά «κρυμμένο παράδεισο», που ακριβώς επειδή η πρόσβαση σε αυτόν δεν είναι εύκολη, παραμένει ένα παρθένο μέρος που λίγοι θα έχουν την τύχη να επισκεφτούν, όμως όλοι θα ερωτευτούν.
Πράγματι λοιπόν, η Πολύαιγος εντυπωσιάζει από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα την αντικρύσουμε, χάρη στα λευκά κατακόρυφα βράχια της, τα κρυστάλλινα, γαλανά νερά της και την ιδιαίτερη γεωλογία της.
Για εμάς λοιπόν, που τον φετινό Αύγουστο, δεν βλέπουμε την ώρα να ανακαλύψουμε αυτόν τον χαμένο «παράδεισο» που βρίσκεται κάπου στο Αιγαίο Πέλαγος, ιδού όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.
Πώς θα βρεθούμε εκεί;
Κι όμως, ο πιο εύκολος τρόπος για να πάμε στην Πολύαιγο είναι από την πανέμορφη Κίμωλο και τις θαλάσσιες εκδρομές, που διοργανώνονται από το λιμάνι. Αναμφίβολα, η απόδρασή μας εκεί, είναι μία εμπειρία που δεν πρέπει να λείπει από το «άλμπουμ» των αναμνήσεών μας. Εναλλακτικά, μπορούμε να επισκεφτούμε το μικρό αυτό νησί μέσα από θαλάσσιες εκδρομές, που διοργανώνουν τα γύρω νησιά, όπως η Φολέγανδρος, η Μήλος αλλά και η Σίφνος.
Η ιστορία πίσω από την Πολύαιγο
Ποια είναι όμως η ιστορία του ανέγγιχτου αυτού παράδεισου, που αποτελεί το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου;
Το όνομά της, όπως γίνεται αντιληπτό, προήλθε από τους πολλούς τετράποδους κατοίκους της, τα κατσίκια ή αλλιώς αίγες.
Μάλιστα, το νησί αυτό υπάρχει από την αρχαιότητα και αποτέλεσε «μήλο της έριδος» για τη Μήλο και την Κίμωλο, που διεκδικούσαν μερίδιο από τον ορυκτό της πλούτο, ενώ από το 338 π.Χ έως σήμερα, το νησί ανήκει διοικητικά στην Κίμωλο.
Μόνιμοι κάτοικοί του νησιού, είναι ένα ζευγάρι συνταξιούχων κτηνοτρόφων, εκατοντάδες αγριοκάτσικα και σπάνια ή και απειλούμενα ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας.
Όλα όσα θα απολαύσουμε εκεί
Για εμάς που ετοιμαζόμαστε για μία απόδραση στην Πολύαιγο, το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζουμε είναι πως θα έρθουμε αντιμέτωποι με το μεγαλείο της φύσης. Γαλάζια, διάφανα νερά, ηφαιστειογενείς λόφοι, παράξενοι σχηματισμοί βράχων μέσα στη θάλασσα και σπηλιές για εξερεύνηση
- Η πρώτη μας στάση λοιπόν, θα είναι στην παραλία Άμμουρα και τον Φάρο. Στην παραλία Άμμουρα θα δούμε λευκή άμμο με περίεργους σχηματισμούς βράχων, διάφανα και γαλανά νερά, καθώς και διάφορα κοράλλια και κοχύλια. Λίγο πιο δίπλα φυσικά, συναντάμε τον Φάρο πάντα σε περίοπτη θέση.
- Συνεχίζοντας τη θαλάσσια περιήγησή μας στην Πολύαιγο θα βρούμε το σπήλαιο Φαναρά, ένα σπήλαιο με μεγάλες τρύπες στην οροφή του, που κερδίζει την προσοχή αλλά και τα φωτογραφικά «κλικ».
- Λίγο πιο κάτω θα βρούμε το Άνω και Κάτω Μερσίνι για μια δεύτερη βουτιά.
- Συνεχίζοντας έτσι, πετυχαίνουμε το πιο χαρακτηριστικό σημείο της Πολυαίγου. Ο λόγος για τη βραχονησίδα των Καλόγερων. Οι Καλόγεροι είναι τα διάσημα βράχια του νησιού, που βρίσκονται στη μέση της θάλασσας και ανοίγουν τις πύλες τους για τα πιο μυστικά σημεία του νησιού.
- Κι όμως, η Πολύαιγος έχει και μια μεγάλη πισίνα με γαλανά νερά, η οποία είναι 100% φυσική και μέσα στη θάλασσα!
- Για το τέλος, αξίζει μία βόλτα από την παραλία της «Παναγίας τ’ αυλάκι». Η παραλία αυτή έχει συνήθως τον λιγότερο αέρα και μπορούμε να απολαύσουμε βουτιές χωρίς κύματα, ηλιοθεραπεία σε καυτή άμμο αλλά και εξερευνήσεις.
Έξτρα tip εάν βρεθούμε εκεί για πρώτη φορά, είναι πως στην Πολύαιγο δεν αρκεί μία επίσκεψη για να δούμε όλα όσα έχουμε φανταστεί, μιας και σε αυτό δεν βοηθάει το γνωστό σε όλους, μελτέμι των Κυκλάδων.
Διαβάστε επίσης
Τρία παραδεισένια νησιά που προσφέρουν ξεκούραστες διακοπές
Nίσυρος: Το νησί-ηφαίστειο με την άγρια ομορφιά και τα σεληνιακά τοπία
Αυτά τα τέσσερα νησιά των Μικρών Κυκλάδων είναι ιδανικά για island hopping