Κουιάσα, μια πανέμορφη τοποθεσία με άφθονα τρεχούμενα νερά και πέτρινα γεφύρια
Πολύ συχνά, γνωρίζουμε κάτι, χωρίς όμως να γνωρίζουμε τα υπόλοιπα μέρη που το απαρτίζουν όσο σημαντικά ή ασήμαντα και αν είναι, είτε αφορά ένα αντικείμενο, ένα άρθρο, μία εικόνα, ακόμα και ένα ποτάμι η δάσος ή και μία χώρα.
Αυτή ακριβώς είναι και η περίπτωση του ποταμού Άραχθου, που ισχύει και για όλα τα ποτάμια της χώρας. «Κλέβουν» όλη τη δόξα χωρίς να ξέρουμε τίποτα για τα μικρά ρυάκια ή τους παραπόταμους που προσθέτουν τα νερά τους για να δημιουργηθεί ο μεγάλος ποταμός που θα γίνει γνωστός.
Στις φωτογραφίες του travel-inspiration.gr βλέπετε τον Χρούσια ποταμό ή Μολοσσό, που σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν γιος του Νεοπτόλεμου και εγγονός του Αχιλλέα, γενάρχης των βασιλιάδων της Ηπείρου, που καταγόραν από τη βασιλογενιά της Θεσσαλίας και της Τροίας.
Ο Χρούσιας ποταμός είναι παραπόταμος του Καλαρρύτικου που και αυτός με τη σειρά του είναι παραπόταμος στον μεγάλο ποταμό Άραχθο, ρέει ανάμεσα σε μια χαράδρα, αυτήν που χωρίζει τους Καλαρρύτες από το Συρράκο, τα δύο υπέροχα αυτά χωριά των Ιωαννίνων στα Τζουμέρκα.
Φτάνοντας λοιπόν στην κοιλάδα του Χρούσια ποταμού, μόνο πανέμορφες εικόνες μπορεί να συναντήσει κανείς. Τα άλλοτε ορμητικά και άλλοτε γαλήνια νερά του ποταμού ρέουν ανάμεσα σε μεγάλα βράχια, δημιουργώντας μικρούς πανέμορφους καταρράκτες μα και απλωσιές για δροσερές βουτιές προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας μέσα στη φύση.
Στην θέση Κουιάσα που σημαίνει σκιερό μέρος, υπάρχει το παλιό πέτρινο γεφύρι που συνέδεε τα δύο αυτά χωριά, χτισμένο με χρηματοδότηση κατοίκων και μεταναστών από τους Καλαρρύτες, περίπου το 1800. Είναι πετρόκτιστο, μονότοξο, ημικυκλικό και στον κορμό του ενός σκέλους της γέφυρας υπάρχει μικρότερο τόξο που ελαφραίνει την κατασκευή ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει τη γρήγορη διέλευση του νερού σε περίπτωση πλημμύρας. Οι ντόπιοι το γνωρίζουν επίσης ως το γεφύρι του Νταμίρη.
Κατά το παρελθόν υπήρχαν τρεις μύλοι, ένας κοινοτικός και δυο ιδιωτικοί. Ο κοινοτικός μύλος καταστράφηκε το 1821, όταν το χωριό επαναστάτησε εναντίων των Τούρκων, ενώ οι άλλοι δυο λειτουργούσαν ως τα μέσα της δεκαετίας του 1970 όπου και υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Εάν θελήσετε να φτάσετε σε αυτή την τοποθεσία με αυτοκίνητο, μπορείτε να περάσετε στην απέναντι όχθη του Χρούσια από τη σιδερένια γέφυρα που κατασκευάστηκε το 1929 για να αντικαταστήσει το πεσμένο πέτρινο γεφύρι του Κωλέττη. Η μαγεία θα ξετυλιχθεί μπροστά σας μεταφέροντάς σας σε ένα παραμυθένιο μέρος που υπόσχεται να σας εντυπωσιάσει και να σας γαληνέψει.