Aπό τον ναό του «Ιερού Τριγώνου» στον «ομφαλό» της Γης
Γνωρίζοντας την πολιτιστική κληρονομιά κάθε χώρας, ουσιαστικά ερχόμαστε ένα «βήμα» πιο κοντά στην ιστορία της. Αυτόν τον Νοέμβριο λοιπόν, αρκεί να γνωρίσουμε από κοντά πέντε από τα πιο διάσημα πολιτιστικά μνημεία της Ελλάδας, που «υπόσχονται» να μας γοητεύσουν χάρη στη μοναδικότητά τους.
Ο πολιτισμός της Ελλάδας είναι ξακουστός στα πέρατα του κόσμου και κάθε χρόνο συρρέουν στη χώρα μας εκατομμύρια επισκέπτες από κάθε γωνιά της Γης, με σκοπό να θαυμάσουν τα αξιοθέατα και τα πολιτιστικά μνημεία της. Ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός ειδικά θαυμάζεται σε όλο τον κόσμο για τις αξίες που μετέδωσε και την υψηλή τέχνη που δημιούργησε, αφήνοντας το στίγμα του στην παγκόσμια ιστορία. Σήμερα σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας μας, υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι που θυμίζουν σε όλους το μεγαλείο του.
Αυτόν τον Νοέμβριο λοιπόν, ήρθε η στιγμή να ανακαλύψουμε μερικά από τα πιο γνωστά πολιτιστικά μνημεία της χώρας μας και να γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Φυσικά, στις αποδράσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνουμε την Ακρόπολη και τα μνημεία της Αττικής, ας δούμε όπως σύντομα ταξίδια στην Αίγινα, τους Δελφούς και την Ολυμπία.
Ο Ναός της Αφαίας στην Αίγινα: Ο «Παρθενώνας» του Αργοσαρωνικού
Χρειάζεται μόνο μία ώρα με πλοίο από τον Πειραιά για να φτάσουμε στην Αίγινα, όπου βρίσκεται ο Ναός της Αθηνάς Αφαίας. Πρόκειται για έναν από τους τρεις ναούς που αποτελούν το λεγόμενο «Ιερό Τρίγωνο», μαζί με τον Παρθενώνα και τον ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο. Αξίζει να αναφερθεί πως όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, υπάρχει ορατότητα μεταξύ των τριών αυτών ναών.
Aρχαιολογικός χώρος των Δελφών για ένα ταξίδι στον ομφαλό της Γης
Στα νότια της ηπειρωτικής Ελλάδας, βόρεια του Κορινθιακού κόλπου, βρίσκονται οι Δελφοί.
Οι Δελφοί ήταν το κέντρο – ο ομφαλός – του κόσμου για τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι έρχονταν να συμβουλευτούν την Πυθία, την ιέρεια που έδινε προφητείες για λογαριασμό του θεού Απόλλωνα. Πρόκειται για έναν μεγάλο αρχαιολογικό χώρο, χτισμένο στις πλαγιές του Παρνασσού. Οι Δελφοί ήταν το σύμβολο της ενότητας του ελληνικού πολιτισμού τον 6ο αιώνα π.Χ. Όσοι από εμάς καταφέρουμε να βρεθούμε σε αυτό το υπέροχο και σχεδόν ανέγγιχτο τοπίο που περιβάλλεται από ελιές και κυπαρίσσια, θα μπορέσουμε να επισκεφτούμε τον ναό, το θέατρο και το Στάδιο του Απόλλωνα, αλλά και το εντυπωσιακό Μουσείο.
Πρόκειται για έναν μεγάλο αρχαιολογικό χώρο, χτισμένο στις πλαγιές του Παρνασσού. Οι Δελφοί ήταν το σύμβολο της ενότητας του ελληνικού πολιτισμού τον 6ο αιώνα π.Χ. Όσοι από εμάς καταφέρουμε να βρεθούμε σε αυτό το υπέροχο και σχεδόν ανέγγιχτο τοπίο που περιβάλλεται από ελιές και κυπαρίσσια, θα μπορέσουμε να επισκεφτούμε τον ναό, το θέατρο και το Στάδιο του Απόλλωνα, αλλά και το εντυπωσιακό Μουσείο.
Ο Ναός του Δία στην Ολυμπία: Στην κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων
Σε έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους για την αρχαιότητα, την Αρχαία Ολυμπία, όπου τελούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, βρίσκονται σήμερα τα ερείπια του αρχαίου ναού που ήταν αφιερωμένος στον Δία. Ο ναός, που χτίστηκε μεταξύ 472 και 456 π.Χ., ήταν στο ίδιο το πρότυπο του πλήρως ανεπτυγμένου κλασσικού ελληνικού ναού δωρικού ρυθμού.
Το ιερό του Ολυμπίου Διός ήταν στην αρχαιότητα ο πιο προσφιλής λατρευτικός χώρος. Αν και η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή ξεκινάει από την 3η χιλιετία π.Χ., στον 9ο αιώνα π.Χ. είναι τόπος προσέλκυσης πολλών προσκυνητών και κατά τον 8ο αιώνα πλέον η Ολυμπία ακτινοβολεί μέχρι τη Μεσοποταμία προς Ανατολάς και μέχρι την Κάτω Ιταλία και Ετρουρία προς Δυσμάς.
Γνωστός ήταν ο ναός και για το λατρευτικό του άγαλμα, το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, έργο του γλύπτη Φειδία που θεωρούταν ένα από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου και δεν σώζεται παρά μόνο μέσα από μαρτυρίες.
Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου προκαλεί δέος στους επισκέπτες
Σε απόσταση δύο ωρών από την Αθήνα και περίπου μισής ώρας από το Ναύπλιο στην Αργολίδα, βρίσκεται το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου.
Το Αρχαίο Θέατρο κτισμένο στα τέλη της Κλασικής εποχής, έχει φιλοξενήσει κατά την αρχαιότητα μουσικούς, ωδικούς, δραματικούς αγώνες των Ασκληπιείων καθώς και πολλές παραστάσεις αρχαίου δράματος, στη σύγχρονη εποχή, από το 1954. Η μαγεία του αρχαιολογικού χώρου όμως, ξεπερνά τις παραστάσεις που έχει φιλοξενήσει και συνεχίζει να φιλοξενεί στα φεστιβάλ του και αυτό μπορούμε να το αντιληφθούμε με μία απλή επίσκεψη στον χώρο.
Η αρμονία που προσφέρει ο χώρος του Θεάτρου οφείλεται στον μοναδικό του σχεδιασμό, βασισμένο σε ένα κανονικό πεντάγωνο, στο οποίο εγγράφεται η ορχήστρα, καθώς και στη χρήση τριών κέντρων για την χάραξη των καμπύλων σειρών των εδωλίων του κοίλου. Περίφημη είναι και η ακουστική του Θεάτρου, καθώς σε όποιο σημείο και να καθίσουμε, μπορούμε να ακούσουμε και τον παραμικρό ψίθυρο από τη σκηνή.
Βεργίνα: Ένα ταξίδι σε μια άλλη εποχή
Μόλις 8 χλμ. νοτιοανατολικά της Βέροιας, πολύ κοντά στις Αιγές, την αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας, βρίσκεται η Βεργίνα. Ο Νοέμβριος είναι ο κατάλληλος μήνας για να εξερευνήσουμε την περιοχή και το πιο σημαντικό αξιοθέατό της, τους Βασιλικούς Τάφους στην Αρχαία νεκρόπολη των Αιγών. Εκεί, βρίσκεται το μουσείο με τα ευρήματα από τις ανασκαφές, ακριβώς δίπλα από τους τάφους, κατάλληλα ενταγμένο στο τοπίο.
Περνώντας την είσοδο του μουσείου, σε ένα σκοτεινό περιβάλλον, αισθανόμαστε ότι ταξιδεύουμε σε μία άλλη εποχή. Ο μουσειακός χώρος, με τα ευρήματα από τους βασιλικούς τάφους, θα μας αφήσει άναυδους. Ένας επιβλητικός χώρος με μοναδικά εκθέματα θα μας οδηγήσει σε ένα ανεκτίμητο ταξίδι στον χρόνο.
Μπορούμε να ολοκληρώσουμε την επίσκεψη στη Βεργίνα, με την επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο της περιοχής, το Ιερό της Ευκλείας και τα ανάκτορα.
Διαβάστε επίσης
Γαστρονομικός τουρισμός: Οι 7 top ευρωπαϊκές πόλεις για καλοφαγάδες
Από το χωριό του Ποπάυ στην «χρυσή πόλη»: 6 προορισμοί που είναι καλύτεροι τον Νοέμβριο
Στεμνίτσα - Αθανάσιος Διάκος - Βοβούσα: Τρία κουκλίστικα χωριά για ένα ξέγνοιαστο weekend