Θεοφάνεια στην Ελλάδα: 4 προορισμοί με ξεχωριστά έθιμα αναλλοίωτα στον χρόνο
Η νέα χρονιά ξεκινά με μία σύντομη απόδραση στα πιο παραδοσιακά μέρη της Ελλάδας για τη γιορτή των Θεοφανείων.
Τέσσερις προορισμοί που κάνουν ακόμα πιο ξεχωριστό τον εορτασμό των Θεοφανείων με έθιμα - εμπειρία.
Αν θέλετε να μπείτε στο πνεύμα των ημερών μέσα από τις παραδόσεις που παραμένουν ζωντανές μέχρι και σήμερα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τότε διαβάζετε το σωστό κείμενο. Εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς τέσσερις ελληνικούς προορισμούς με τα πιο ξεχωριστά έθιμα που μπορείτε να επισκεφτείτε το πρώτο τριήμερο του χρόνου και να ζήσετε μία αξέχαστη εμπειρία.
Ραγκουτσάρια στην Καστοριά
Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα σε όλη την Ελλάδα είναι τα «ραγκουτσάρια», το πρώτο «καρναβάλι» του νέου έτους στην πόλη της Καστοριάς, όπου οι κάτοικοι για να «ξορκίσουν» το κακό και να διώξουν τα κακά πνεύματα των καλικάντζαρων, βάφουν τα πρόσωπά τους και φορούν προβιές ζώων και χάλκινα κουδούνια.
Οι ομάδες των μεταμφιεσμένων ξεχύνονται στους δρόμους και διασκεδάζουν με το πλήθος ενώ τα μουσικά συγκροτήματα της περιοχής στήνουν γλέντια σε δρόμους και πλατείες της μακεδονικής πόλης, με σκοπό να παρασύρουν κάθε επισκέπτη στον χορό.
Και για τους μικρότερους της παρέας, μετά τον αγιασμό των υδάτων, ο Άγιος Βασίλης τους μοιράζει δώρα, πριν ξεκινήσει ο αδιάκοπος χορός. Εσείς είστε έτοιμοι να διασκεδάσετε στο πρώτο καρναβάλι της χρονιάς;
«Αράπηδες» και «Μπαμπούγερα» στη Δράμα
Σε πολλά από τα χωριά του νομού της Δράμας που μπορείτε να επισκεφτείτε, οι κάτοικοι τα Θεοφάνεια διασκεδάζουν με το διονυσιακό έθιμο των «Αράπηδων». Άνδρες, νεαρής κυρίως ηλικίας, μεταμφιέζονται και κάνουν θόρυβο με κουδούνια, ενώ σε όποιο χωριό και να βρεθείτε σίγουρα θα γίνεται γλέντι, με τσίπουρο και ήχους της μακεδονικής γκάιντας.
Από την άλλη, τα Μπαμπούγερα είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παραδόσεις της περιοχής. Μετά το τέλος της λειτουργίας, ανήμερα των Φώτων, τα μπαμπούγερα συγκεντρώνονται έξω από την εκκλησία. Η αμφίεση τους είναι ζωόμορφη και παλιότερα κρατούσαν στα χέρια τους ένα μικρό σακί με στάχτη, που τώρα είναι άδειο, ώστε να τρομάζουν τους καλικάντζαρους. Μην ξεχάσετε, λοιπόν, μετά τον σταυρό, να επιστρέψετε στην εκκλησία για να παρακολουθήσετε το έθιμό τους.
Βρεξούδια στις Σέρρες
Στη Νέα Πέτρα, στη Μονοκκλησιά, στο Χαροπό και σε άλλα χωριά στις Σέρρες, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ή να συμμετέχετε στο έθιμο της «Μπάμπως» ή «Βρεξουδιά», με πρωταγωνίστριες τις γυναίκες των χωριών. Το έθιμο αυτό είναι προς τιμήν της γηραιότερης γυναίκας του χωριού -Μπαμπώ-, που εκτελούσε στο παρελθόν και χρέη μαμής.
Όλες οι παντρεμένες γυναίκες του χωριού συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία και με συνοδεία τους ήχους μουσικών οργάνων, κατευθύνονται προς το σπίτι της μπάμπως για να της προσφέρουν δώρα. Στη συνέχεια, σχηματίζουν πομπή, με σκωπτικά τραγούδια, χορό και κρασί, την περιφέρουν στην πλατεία και στο τέλος ακολουθεί γλέντι.
Κατά τη διάρκεια όλων των παραπάνω, δεν επιτρέπεται να πλησιάσει κανένας άνδρας. Ωστόσο, όλη η οικογένεια μπορεί να παρακολουθήσει την συγκεκριμένη ιεροτελεστία. Τι λέτε;
Οι «Φωταροί» στο Παλαιόκαστρο
Ένας όμορφος προορισμός για το τριήμερο σας είναι το Παλαιόκαστρο της Χαλκιδικής, όπου αναβιώνει το έθιμο των «Φωταράδων». Τι γίνεται στο μέρος αυτό;
Την παραμονή των Φώτων μαζεύονται οι Φωταροί στην εκκλησία του χωριού. Αφού χτυπήσουν την καμπάνα, ορκίζεται ο βασιλιάς, ο οποίος και θα φορέσει την παραδοσιακή κάπα των βοσκών και τα κουδούνια και θα σύρει τον χορό την επόμενη ημέρα. Στη συνέχεια, όλοι οι Φωταροί γυρίζουν τα σπίτια του χωριού, λέγοντας τα κάλαντα των Φώτων, όπου έχουν ξεχωριστό κομμάτι για κάθε μέλος της οικογένειας.
Και φτάνουμε στην ημέρα των Φώτων. Αφού συγκεντρωθείτε στην πλατεία με τους υπόλοιπους κατοίκους του χωριού, θα περιμένετε να κάνουν την εμφάνιση τους οι Φωταροί με πρώτο τον βασιλιά τους και τελευταίο τον μάγειρα που κρατά ένα… λουκάνικο. Σκοπός του εθίμου είναι όποιος θέλει, από τον κόσμο που παρακολουθεί, να προσπαθήσει να πάρει αυτό το λουκάνικο για να είναι ο καλότυχος της χρονιάς, ενώ οι Φωταροί με τα ξύλινα σπαθιά τους προσπαθούν να το προστατέψουν. Είστε έτοιμοι να κερδίσετε;
Διαβάστε επίσης
Πρωτοχρονιάτικα έθιμα της παλιάς Μυτιλήνης
Έθιμα και παραδόσεις: Το αμίλητο νερό της Πρωτοχρονιάς και η βασιλόπιτα από τυρί
Τα εορταστικά έθιμα στη Μαγνησία και στις Σποράδες - Το «άκραντο νερό» και η «κλειδοχρονιά»