Το σημείο στο Αιγαίο όπου Ελλάδα και Τουρκία σχεδόν ενώνονται
Μία ανάσα από την Τουρκία βρίσκεται μία μαγευτική παραλία, με χρυσή, πολύ λεπτή άμμο, η Ψιλή Άμμος της Σάμου.
Μάλιστα η παραλία βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας, σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων μεταξύ των δύο χωρών, που έχει ως αποτέλεσμα, με ένα απλό μακροβούτι να βρίσκεται στην απέναντι παραλία, εκεί που αρχίζουν τα τουρκικά σύνορα.
Πρόκειται για το Στενό της Μυκάλης, το οποίο χωρίζει την Ελλάδα με την Τουρκία και έχει πλάτος 1,6 χιλιόμετρα.
Ονομάστηκε έτσι από την ομώνυμη χερσόνησο της Τουρκίας, ενώ έχει μία κορυφή με υψόμετρο 1.243 μέτρα. Στο στενό υπάρχουν δύο βραχονησίδες, το Βαρελούδι που ανήκει στην Ελλάδα κ η Νάρθηξ, ή Παναγία, που ανήκει στην Τουρκία.
Το πλάτος του στενού φτάνει κατά μέσο όρο τα 2 χιλιόμετρα, ενώ στο ύψος του Ποσειδωνίου, αυτός ο φυσικός πορθμός απέχει μόλις 750 μέτρα, δηλαδή ένας μέτριος κολυμβητής μπορεί άνετα να φτάσει από εκεί στη γείτονα χώρα και στο εθνικό πάρκο Δέλτα Ποταμού Μαιάνδρου-Χερσονήσου της Μυκάλης που δεσπόζει απέναντι.
Η ιστορία της Μυκάλης
Η Μυκάλη ήταν πολύ σημαντική τοποθεσία κατά την αρχαιότητα αφού εκεί βρισκόταν το Πανιώνιο, θρησκευτικό κέντρο και έδρα του κοινού των Ιώνων. Στο Πανιώνιο υπήρχε σημαντικό ιερό αφιερωμένο στον Ελικώνιο Ποσειδώνα προς τιμήν του οποίου διοργανώνονταν γιορτές από τους Ίωνες, τα Πανιώνια.
Το Πανιώνιο φαίνεται πως χτίστηκε στην θέση μιας παλαιότερης Καρικής πόλης της Μελίας η οποία καταστράφηκε από τις γειτονικές της Ιωνικές πόλεις σε έναν πόλεμο που ονομάστηκε Μελιακός. Μετά το τέλος του πολέμου σχηματίστηκε το κοινό των Ιώνων που έκανε θρησκευτικό του κέντρο την Μυκάλη. Γύρω από την Μυκάλη βρίσκονταν ορισμένες από τις σημαντικότερες Ιωνικές πόλεις. Στα νότια της χερσονήσου βρισκόταν η Πριήνη ενώ σε λίγο μεγαλύτερη απόσταση νοτιότερα ήταν η Μίλητος και η Μυούς. Στα βόρεια βρισκόταν η Έφεσος.
Σημαντικότερο γεγονός που διαδραματίστηκε στην περιοχή κατά την αρχαιότητα ήταν η ναυμαχία της Μυκάλης. Η Ναυμαχία αυτή διεξήχθη το 479 και είχε ως αποτέλεσμα την οριστική συντριβή και την απομάκρυνση του Περσικού στόλου από το Αιγαίο.