Πολυλίμνιο: To μαγευτικό φαράγγι της Μεσσηνίας με τους καταρράκτες και τις λίμνες

Κάποτε οι καταρράκτες και οι λιμνούλες του ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό, αλλά, πλέον, αποτελούν δημοφιλή και διεθνώς φημισμένο προορισμό
Eurokinissi
4'

Το Πολυλίμνιο στη Μεσσηνία είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό που τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται σε έναν διεθνή φημισμένο προορισμό που ελκύει τα πλήθη επισκεπτών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου εξαιτίας των ειδυλλιακών λιμνών και καταρρακτών.

Τα τρεχούμενα νερά στο Πολυλίμνιο είναι άφθονα ακόμα και τους πιο θερμούς μήνες του ελληνικού καλοκαιριού.

Ένα φαράγγι με μαγευτική, υδάτινη ομορφιά

Μιλώντας για το Πολυλίμνιο, αναφερόμαστε βασικά σε ένα φαράγγι, που λόγω της ξεχωριστής γεωμορφολογίας της περιοχής και του γενικώς ανώμαλου εδάφους με τους βράχους και τα δέντρα, «υποχρεώνει» τα άφθονα τρεχούμενα νερά να απλωθούν σε ένα δίκτυο από διάσπαρτες λίμνες μικρού και μεσαίου μεγέθους, σχηματίζοντας και κάποιους καταρράκτες, εδώ κι εκεί. Με τη σειρά της, η έντονη παρουσία των βουνίσιων υδάτων ευνοεί την ανάπτυξη πλούσιας βλάστησης, με αποτέλεσμα το βραχώδες τοπίο να προβάλλει καταπράσινο, γεμάτο με συνδυασμούς χρωμάτων που εντυπωσιάζουν αβίαστα το βλέμμα και τις αισθήσεις. Ακόμα πιο πέρα από το άμεσα διακριτό φυτικό τοπίο, μάλιστα, ευδοκιμούν ελαιώνες και αμπέλια.

Τα νερά θρέφουν μια πλούσια βλάστηση, αντικαθρεφτίζοντας έπειτα τα καταπράσινα χρώματά της.

Από το σημείο όπου θα σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας στο χωριό Χαραυγή, η πρόσβαση στις πρώτες λιμνούλες εξασφαλίζεται εύκολα, μέσω ενός μικρού μονοπατιού, εξοπλισμένου με ξύλινα γεφυράκια. Δεν είναι τυχαίοι, άλλωστε, οι παλιοί θρύλοι της περιοχής, οι οποίοι ήθελαν το Πολυλίμνιο να είναι κατοικία νεράιδων, που παράσερναν τραγουδώντας όσους τολμούσαν να μπουν στις εκτάσεις τους, γκρεμίζοντάς τους στα νερά. Καλό είναι, επίσης, να έχετε καπέλο, άφθονο νερό, αντικουνουπικό, όπως βέβαια και το μαγιό σας.

Η διαδρομή διαρκεί γύρω στα 20 με 30 λεπτά (αναλόγως και της φυσικής κατάστασης του καθένα) και στην αρχή της είναι αρκετά βατή. Πιο κάτω, όμως, υπάρχουν και ορισμένα δύσβατα σημεία, στα οποία θα δείτε εγκαταστημένα μεταλλικά στηρίγματα, που θα σας βοηθήσουν στην αίσθηση ισορροπίας, καθώς θα ανηφορίζετε. Αν είστε οικογένεια με μικρά παιδιά, να έχετε υπόψη ότι θα δυσκολευτούν και θα χρειαστεί να τα πάρετε αγκαλιά και να πορευτείτε με στάσεις. Η πρώτη από τις συνολικά 15 λίμνες που θα συναντήσετε εδώ λέγεται «του Ιταλού» και δεν είναι η μόνη με ιδιαίτερο όνομα: παρακάτω σας περιμένουν, ας πούμε, η λίμνη «του Τυχερού», η δυσπρόσιτη Μαυρόλιμνα, η Μαύρη Λίμνα με τον μικρό της, ειδυλλιακό καταρράκτη και η λίμνη «της Σταθούλας» –αναφορά στην τραγική μοίρα της Σταθούλας Θεριού, η οποία λέγεται ότι πνίγηκε με τα παιδιά της προσπαθώντας να ξεφύγει από τα στίφη του Ιμπραήμ κατά τις συγκρούσεις της Επανάστασης του 1821 στη Μεσσηνία.

Η λίμνη Κάδη με τον επιβλητικό καταρράκτη είναι το σημείο που προτιμούν οι περισσότεροι εκδρομείς του καλοκαιριού για μπάνιο και για βουτιές.

Οι περισσότεροι, βέβαια, στοχεύουν στη λίμνη Κάδη, που είναι η μεγαλύτερη και βαθύτερη στο Πολυλίμνιο, αλλά κι αυτή με τον μακρύτερο και πιο εντυπωσιακό καταρράκτη. Για να την προσεγγίσετε ωστόσο, θα πρέπει να συνεχίσετε μετά τον Ιταλό, περνώντας από σημεία με απότομα βράχια και ευμεγέθεις, γλιστερές πέτρες –είναι εδώ, άλλωστε, που θα συναντήσετε και τα προαναφερόμενα μεταλλικά στηρίγματα. Σίγουρα, πάντως, αξίζει τον κόπο, ειδικά αν σκοπεύετε να βουτήξετε στα κρύα, βαθυπράσινα και αναζωογονητικά νερά του καταρράκτη. Είναι, επίσης, το σημείο που θα σας χαρίσει και τη μαγευτικότερη θέα στο υδάτινο δίκτυο αυτής της τόσο ξεχωριστής περιοχής.

Δίπλα από εκεί όπου γκρεμίζεται επιβλητικά ο καταρράκτης, μάλιστα, θα δείτε και σχοινιά, καθώς και μια σκάλα, που θα σας βοηθήσουν να υψωθείτε στα 10 με 15 μέτρα, φτάνοντας σε έναν βράχο, από όπου μπορείτε να κάνετε την πιο θεαματική βουτιά. Είναι απολύτως ασφαλής, καθώς στο σημείο αυτό το βάθος των νερών είναι μεγάλο, οπότε δεν κινδυνεύετε να τραυματιστείτε. Το μόνο που θα πρέπει γενικά να προσέξετε ερχόμενοι στο Πολυλίμνιο είναι να μην τρομάξετε τα νερόφιδα που κυκλοφορούν περιστασιακά εδώ, αλλά και να μην πατήσετε κάποιο από τα μεγάλα καβούρια τα οποία ζουν στις λίμνες.

Το Πολυλίμνιο βρίσκεται μεταξύ Μεσσήνης και Πύλου, στην περιοχή του χωριού Χαραυγή.

Πώς θα φτάσετε στο Πολυλίμνιο

Το Πολυλίμνιο βρίσκεται μεταξύ Μεσσήνης και Πύλου, στην περιοχή του χωριού Χαραυγή, η οποία υπάγεται διοικητικά στη Δημοτική Ενότητα Βουφράδος του Δήμου Μεσσήνης.

Παρότι δεν είναι άμεσα ορατό λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας του εδάφους, είναι εύκολα προσβάσιμο από την Καλαμάτα, από όπου απέχει 33 χιλιόμετρα. Υπολογίστε λοιπόν ότι, με αυτοκίνητο, θα φτάσετε εκεί που ξεκινά το μονοπάτι μέσα σε 40 με 50 λεπτά οδήγησης. Φτάνοντας στο χωριό Καζάρμα, το πιο γειτονικό στη Χαραυγή, θα δείτε και σχετική πινακίδα, που θα σας καθοδηγήσει για το τελικό στάδιο της διαδρομής.