Λάρισα: Γνωρίζοντας την τεράστια ακτογραμμή του δήμου Αγιάς και τα ορεινά χωριά του Κισσάβου

Ο Αγιόκαμπος, η Βελίκα, η Σωτηρίτσα, η Παλιούρια, η Κουτσουπιά, το Κόκκινο Νερό, είναι για χρόνια η επιλογή για τις καλοκαιρινές διακοπές των κατοίκων της Λάρισας

Λάρισα: Γνωρίζοντας την τεράστια ακτογραμμή του δήμου Αγιάς και τα ορεινά χωριά του Κισσάβου
4'

Μια ακτογραμμή πολλών χιλιομέτρων, πανέμορφες παραλίες, αλλά και μικροί κόλποι αποτελούν τα παράλια του νομού Λάρισας, στο δήμο Αγιάς στη σκιά του Κισσάβου.

Ο Αγιόκαμπος, η Βελίκα, η Σωτηρίτσα, η Παλιούρια, η Κουτσουπιά, το Κόκκινο Νερό, είναι για χρόνια η επιλογή για τις καλοκαιρινές διακοπές των κατοίκων της Λάρισας, αλλά και τουριστών από το εξωτερικό που αναζητούν μια ανάσα δροσιάς.

Έντονο όμως, είναι το ενδιαφέρον των επισκεπτών για τον παραλιακό οικισμό «Κόκκινο Νερό», αφού η περιοχή έχει τις ιαματικές πηγές που προσελκύουν τουρίστες, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Από τις πηγές αναβλύζει νερό κόκκινου χρώματος, λόγω των μεταλλικών στοιχείων που περιέχει. Οι πηγές χρησιμοποιούνται για λουτροθεραπεία, ποσιθεραπεία ενώ έχουν και ιαματικές ιδιότητες.

Σημείο αναφοράς βέβαια για την περιοχή μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, είναι και το πανέμορφο φαράγγι της Καλυψώς με τους επιβλητικούς καταρράκτες, τα κρυστάλλινα νερά και τις μικρές λιμνούλες. Το συγκεκριμένο φαράγγι βρίσκεται ανατολικά του Κισσάβου πάνω από την περιοχή του Κόκκινου Νερού.

Σε ολόκληρη την περιοχή των παραλίων δεσπόζουν αμέτρητες παραλίες, τις οποίες ο κάθε επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί, ανάλογα με τις επιθυμίες του. Ιδιαίτερα δημοφιλείς παραλίες, είναι αυτές του Αγιόκαμπου, της Σωτηρίτσας και της Βελίκας, οι οποίες βρίσκονται απλωμένες η μια δίπλα στην άλλη, σε μήκος 12 χιλιομέτρων.

Για όσους προτιμούν την ξεκούραση και την ηρεμία, στα παράλια Λάρισας υπάρχουν και ακτές όπως ο Ρακοπόταμος, η Πλατιά Άμμος, ο Ψαρόλακας, η Παναγία και η Ακτή Παπακώστα, με βλάστηση που φθάνει μέχρι τη θάλασσα και κολπίσκους, ιδανικούς για κολύμπι ή ψάρεμα.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας η ευρύτερη περιοχή των παραλίων αποτελεί έναν σημαντικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες καθώς διαθέτει πάνω από 20 υπέροχες παραλίες και μικρούς κολπίσκους στη σκιά του Μαυροβουνίου, του Κισσάβου και του Ολύμπου, ενώ τα ορεινά χωριά στην περιοχή αποτελούν σημείο απόδρασης και δροσιάς, με τον επισκέπτη να απολαμβάνει πλευρές της λαϊκής παράδοσης.

Παράλληλα, τόνισε πως σε ολόκληρη την ακτογραμμή έχουν ήδη προχωρήσει έργα στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπλασης, με στόχο τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλο και περισσότερο κοινό.

«Στα παράλια του δήμου, έχουν προχωρήσει έργα βιώσιμης ανάπλασης πεζοδρόμησης, με ποδηλατοδρόμους, άλλα και έργα φύτευσης ώστε να αναβαθμιστεί αισθητικά ολόκληρη η περιοχή. Παράλληλα, υπάρχει η πρόσβαση για ΑμεΑ καθώς κατά μήκος της παραλίας διαθέτονται και τέσσερις ράμπες για ΑμεΑ», ανέφερε ο δήμαρχος Αγιάς και συμπλήρωσε πως ένας από τους στόχους της ανάπλασης της περιοχής είναι να δοθεί η δυνατότητα καλύτερης προσβασιμότητας για όλους.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα Αμπελάκια, η Αγιά, η Ανατολή, το Μεταξοχώρι, η Σκύτη, η Καρίτσα, η Μελιβοία, είναι οι προορισμοί που επιλέγουν όσοι αποφασίζουν να «ξεφύγουν» προς τις ορεινές πλευρές της περιοχής, να απολαύσουν την ορεινή πεζοπορία, τον περίπατο και να γευτούν παραδοσιακές συνταγές με τοπικά προϊόντα.

Ο φυσικός πλούτος της περιοχής είναι μεγάλος. Τα πυκνά δάση του Κισσάβου, δεκάδες πηγές, λίμνες, χείμαρροι, καταρράκτες, σπάνια είδη φυτών και πλούσιο ζωικό βασίλειο επιβεβαιώνουν την εικόνα ότι η περιοχή είναι απείραχτη. Ατράνταχτη μαρτυρία τα 35 χιλιάδες στρέμματα του δημόσιου πλέον δάσους Πολυδενδρίου (πρώην Βασιλικό κτήμα)

Σημειώνεται πως ο δήμος Αγιάς καταλαμβάνει την περιοχή από τα Τέμπη μέχρι το Μαυροβούνι, περιλαμβάνοντας όλο τον ανατολικό Κίσσαβο και τη λεκάνη της Αγιάς.

Στην παραλιακή περιοχή δημιουργήθηκαν ισχυροί οικισμοί από την αρχαιότητα, που εκμεταλλεύθηκαν την ασφάλεια που παρείχε η πυκνή δασοκάλυψη και η πρώιμη ανάπτυξη της ναυσιπλοίας στο Αιγαίο. Εδώ απλωνόταν στα μυκηναικά χρόνια το βασίλειο του Φιλοκτήτη, βασιλιά της Μελιβοίας, ο οποίος συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο με επτά πλοία.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή