Οι διακοπές της τελευταίας στιγμής - Πού επιλέγουν να ταξιδέψουν οι Έλληνες και με ποιο κριτήριο

Ο Νικόλας Κελαϊδίτης, Πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ μιλώντας στο Newsbomb.gr παρουσιάζει την εικόνα της φετινής τουριστικής σεζόν - Γιατί οι Έλληνες «ψηφίζουν» ηπειρωτικούς προορισμούς για τις καλοκαιρινές τους διακοπές - Tι δείχνει η έρευνα αγοράς του Newsbomb.gr - Υπάρχουν κοντινοί και προσιτοί προορισμοί;
Eurokinissi
4'

Στη φετινή τουριστική σεζόν, οι αφίξεις τουριστών φαίνεται να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με κάποιες περιοχές να καταγράφουν ακόμη και μικρή αύξηση. Οι Έλληνες δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για κοντινούς προορισμούς με εύκολη οδική πρόσβαση. Την ίδια ώρα σε έρευνα αγοράς που έκανε το Newsbomb.gr παρουσιάζεται ότι υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα καταλύματα με προσιτές τιμές για τετραμελείς οικογένειες.

Ο Νικόλας Κελαϊδίτης, Πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ (Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων) και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας FedHATTA, μιλώντας στο Newsbomb.gr, δήλωσε ότι οι αφίξεις τουριστών βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενδεχομένως και λίγο υψηλότερα σε ορισμένες περιοχές. Ωστόσο, στο τέλος της τουριστικής σεζόν θα είναι δυνατόν να αποτιμηθεί με μεγαλύτερη βεβαιότητα η συνολική απόδοσή της.

«Τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο οι αφίξεις των επισκεπτών στην Ελλάδα δείχνουν ότι είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ενδεχομένως σε ορισμένες περιοχές και λίγο πιο υψηλά. Στο τέλος της σεζόν θα μπορούμε να πούμε με σιγουριά πώς πήγε η φετινή τουριστική σεζόν», ανέφερε αρχικά στο Newsbomb.gr.

Όσον αφορά τα έσοδα, σημειώνεται μια μικρή μείωση στην κατά κεφαλή δαπάνη των επισκεπτών, δηλαδή, αν και ο αριθμός των τουριστών παραμένει περίπου ο ίδιος, τα έσοδα είναι λιγότερα. Ο κ. Κελαϊδίτης επισημαίνει ότι διατηρείται μια επιφύλαξη για την τρέχουσα κατάσταση, καθώς απομένουν τρεις μήνες μέχρι το τέλος της σεζόν τον Οκτώβριο.

«Δυστυχώς στα έσοδα παρατηρείται μία μικρή κάμψη στην κατά κεφαλή δαπάνη των επισκεπτών, δηλαδή έχουμε περίπου τους ίδιους με λιγότερα έσοδα. Διατηρούμε μία επιφύλαξη επί του παρόντος γιατί έχουμε μπροστά μας τρεις μήνες μέχρι τον Οκτώβρη που τελειώνει η σεζόν», τόνισε.

Όπως ανέφερε το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική τάση των Ελλήνων για διακοπές σε κοντινές περιοχές με οδική πρόσβαση. Ένας από τους λόγους που επιλέγουν οι Έλληνες τους συγκεκριμένους προορισμούς είναι το οικονομικό. Όπως φαίνεται αρκετοί επιλέγουν ηπειρωτικούς προορισμούς λόγω των ανατιμήσεων στα ακτοπλοϊκά. Κάποιες από αυτές τις περιοχές είναι η Χαλκίδα, η Ερέτρια, το Ξυλόκαστρο, η Κορινθία, το Αίγιο, η Μαγνησία, το Ναύπλιο, το Τολό, το Πόρτο Χέλι και η Ηλεία.

Ελληνικοί προορισμοί για διακοπές της τελευταίας στιγμής με χαμηλό κόστος

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που οργανώνουν τις διακοπές τους την τελευταία στιγμή αναζητώντας παράλληλα κάτι οικονομικό. Η έρευνα αγοράς του Newsbomb.gr για προσιτούς προορισμούς για μια τετραμελή οικογένεια δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα καταλύματα για τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού με τιμές που δεν είναι απαγορευτικές.

Για παράδειγμα, τον Αύγουστο, η διαμονή για δύο ενήλικες και δύο παιδιά σε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στη Χαλκίδα για τρία βράδια κοστίζει 245 ευρώ. Σε ξενοδοχείο τριών αστέρων στο Ξυλόκαστρο, το κόστος για την ίδια οικογένεια για τρία βράδια είναι 365 ευρώ. Στο χωριό Στόμιο Κορινθίας, μια τετραμελής οικογένεια σε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο θα πληρώσει 197 ευρώ για τρία βράδια.

Άλλες τιμές διαμονής για τρία βράδια περιλαμβάνουν:

  • Αίγιο: 245 ευρώ
  • Άφησσος, Πήλιο: 176 ευρώ
  • Ναύπλιο: 279 ευρώ
  • Τολό: 453 ευρώ
  • Πόρτο Χέλι: 377 ευρώ
  • Ηλεία: 280 ευρώ

4+1 προορισμοί τελευταίας στιγμής:

  • Ανδρος: Η Ανδρος βρίσκεται σε πάρα πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα. Γραφικά σοκάκια, μουσεία, εμπορικά καταστήματα, νυχτερινά μαγαζιά και ωραίες παραλίες συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο.

  • Πόρος: Ένα από τα πιο όμορφα καταπράσινα νησία του Αργοσαρωνικού, ιδανικός προορισμός για σαββατοκύριακο και ήσυχες διακοπές κοντά στην Αθήνα.

  • Σκόπελος: Σε κοντινή σχετικά απόσταση από την Αθήνα, βρίσκεται η Σκόπελος, ένα νησί που τα διαθέτει όλα πράσινο, γαλαζοπράσινα νερά και μικρά γραφικά χωριουδάκια.

  • Αίγινα: Στον Αργοσαρωνικό κόλπο, μία «ανάσα» από την Αθήνα βρίσκεται η Αίγινα, ένα από τα αγαπημένα νησιά των κατοίκων της Αττικής, το οποίο μπορούν να επισκέπτονται αυθημερόν κάθε εποχή, είτε για να κολυμπήσουν στις όμορφες παραλίες του, είτε για να περπατήσουν στα γραφικά σοκάκια του.
  • Ύδρα: Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, βρίσκεται η Ύδρα. Το νησί φημίζεται για τα πανέμορφα παλιά αρχοντικά και τα στενά σοκάκια της.