Παραλία Ατένι: Ο μυστικός «παράδεισος» της Άνδρου

Ανάμεσα στις αμέτρητες ομορφιές της Άνδρου, υπάρχει ένας «κρυμμένος θησαυρός» που πρέπει να εξερευνήσεις
3'

Η Ανδρος σημαίνει ναυτοσύνη , έχει ιστορία και τον Ανδρέα Εμπειρίκο που τη λάτρευε. Τα είχα όλα αυτά στο μυαλό μου έπαιρνα το πλοίο από τη Ραφήνα.

Προορισμός το Ατένι, για μένα πλέον μια αγαπημένη τοποθεσία στο βόρεια πλευρά του νησιού. Αυτό που ωραία έχει γράψει ο Εμπειρίκος για την Ανδρο και που είμαι πλέον σίγουρη ότι είχε και το Ατένι στο μυαλό του: το μέρος όπου «ο ήλιος λάμπει, ο αήρ μυρίζει από ανθούς πορτοκαλιάς και λεμονιάς, το πέλαγος φρικιά».

Για όσους σας αρέσουν τα πάρτυ στις διακοπές, η πολυκοσμία, η φασαρία τότε μη διαβάσετε παρακάτω. Γιατί το Ατενι προσφέρει κάτι τελείως διαφορετικό για όσους θέλουν να ηρεμήσουν, να κολυμπήσουν ανενόχλητοι στην απέραντη παραλία και να μην τους πειράζει καθόλου αν δίπλα σου υπάρχουν οικογένειες με μικρά παιδιά που παίζουν. Διότι στο Ατένι τίποτα δεν σε ενοχλεί. Καταρχήν μόλις κατηφορήσεις το
δρόμο ο οποίος είναι 1,5 χιλόμετρο χωματόδρομος παρά τη δέσμευση του δημάρχου να ολοκληρώσει την ασφαλόστρωση και αφού προσπεράσεις το μικρό εκκλησάκι , σε περιμένει ένα από τα πιο φιλόξενα beach bar που έχω επισκεφτεί. Ο ακείνητος Γιάννης Ντούρος σε υποδέχεται με χαμόγελο σαν να σε γνωρίζει χρόνια. Και χρειάζεσαι μόνο ελάχιστα λεπτά για να νιώσεις ότι το beach bar είναι και δικό σου.

Θα σου προσφέρει ποιοτικότατο φαγητό , υγεινά αγνά, φυσικούς χυμούς και επειδή σίγουρα θα μείνεις και το βράδυ, ετοιμάζει ωραιότατα κοκτειλς. «Στόχος ήταν ένα μαγαζί στην παραλία που ο καλεσμένος θα μπορεί να βρει ποιότητα και τιμές.

Σημαντικό για εμάς είναι οι πρώτες ύλες, χρησιμοποιούμε και προβάλλουμε τα προϊόντα της Ανδρου. Θελουμε οποίος έρχεται να μπορεί να περάσει καλά και να επιστρέφει στο ατενι σταθερά. Για το μπάνιο, το φαγητό και το ποτό»

Θα θέλεις να μείνεις με τις ώρες εκεί να βλέπεις τη θάλασσα και να σκέφεται ότι όπου να ΄ναι θα δεις μπροστά σου την Ορσα και τον Σπύρο να αγκαλιάζονται και να φιλιούνται δίπλα στο κύμα όπως τόσο ωραία τα περιέγραφε η Ιωάννα Καρυστιάνη στη «Μικρά Αγγλία». Η ευτυχία μεσοπέλαγα, μέσα στο όριο της θάλασσας, αλλά και πέρα από την απεραντοσύνη της. Στο Ατένι θέλεις να καθήσεις στην άμμο και να διαβάσεις το βιβλίο σου. Στο Ατένι μπορείς να περπατήσεις στην μεγάλη παραλία, να θαυμάσεις το παρθένο τοπίο να τρέξεις και να ζητήσεις στο ηλιοβασίλεμα από το Γιάννη να βάλει και λίγη μουσική για να χορέψεις.

Και δεν χρειάζεται να πάρεις το αυτοκίνητο να οδηγήσεις πίσω στο υπνοδωμάτιό σου. Αφού γύρω από την παραλία στο Ατένι έχει φιλόξενα δωμάτια με τις βεράντες για να σε ξυπνήσει η ανατολή του ηλίου και εκεί να απολαύσεις τον πρωινό καφέ σου. Φεύγεις σίγουρα ξεκούραστη από το Ατένι, ανηφορίζεις και πάλι τον χωματόδρομο, περνάς το εκκλησάκι και σκέφτεαι τα λόγια ενός άλλου ποιητή του Νικηφόρου Βρεττάκου : «Αυτή η σιωπή, αυτή η γαλήνη, αυτή προπαντός η αγάπη».

Σχετικές ειδήσεις