Η «ισπανική Μύκονος» που λειτουργεί με «επισκεπτήριο» για τους τουρίστες

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις ορδές τουριστών, που ξεπερνούν τις 800.000 τον χρόνο και καταπατούν με κάθε τρόπο ιδιωτικές περιουσίες για μία σέλφι
2'

Ένα χωριό της Μενόρκας που ονομάζεται «Ισπανική Μύκονος» σταματάει να δέχεται τουρίστες και επιβάλλει ώρες επισκεπτηρίου.

Τον Μάιο, οι ντόπιοι στο όμορφο ψαροχώρι που βρίσκεται στη νότια Μενόρκα, στις Βαλεαρίδες Νήσους, δήλωσαν ότι δεν θέλουν επισκέπτες από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι ορδές τουριστών που κυνηγούν selfie, καταπατώντας ιδιοκτησίες.

Εκτός των συγκεκριμένων ωρών, οι κάτοικοι αλυσοδένουν τις 22 εισόδους στην ιδιωτική κοινότητα, η οποία είναι εμβληματική για τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια της που ελίσσονται μέσα από τα ασβεστωμένα κάτασπρα σπίτια της.

Τώρα, οι 195 ιδιοκτήτες κατοικιών προσανατολίστηκαν στο μέτρο της απαγόρευσης των τουριστών συνολικά, που ανέρχονται σε 800.000 ετησίως.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για το πώς ορδές θορυβωδών τουριστών κατακλύζουν το χωριό κατά τη θερινή περίοδο και καταστρέφουν την ειρήνη και την ιδιωτικότητά τους αναζητώντας ένα στιγμιότυπο διακοπών για το Instagram.

Στην ιστοσελίδα του χωριού, αγανακτισμένοι ντόπιοι μοιράζονται φωτογραφίες τουριστών που δεν σέβονται τα σπίτια τους, με μία να εμφανίζεται σε κλιμακοστάσιο και μια άλλη να έχει σκαρφαλώσει σε μπαλκόνι.

Στο διαδίκτυο, οι επισκέπτες καλούνται να «αποφύγουν τις κακές συμπεριφορές» και να βοηθήσουν να διατηρηθεί το χωριό καθαρό «χρησιμοποιώντας τους κάδους και διατηρώντας τους τοίχους λευκούς».

Οι ανήσυχοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων προειδοποιούν ότι μια πλήρης απαγόρευση θα ήταν καταστροφική γι 'αυτούς, καθώς βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο εμπόριο από τους τουρίστες που επισκέπτονται το χωριό.

Ο Oscar Monge, πρόεδρος της Κοινότητας Ιδιοκτητών Ακινήτων στο Binibeca Vell, επέμεινε ότι οι τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι στο χωριό και οι νέοι κανόνες δεν έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέψουν τα προς το ζην κανενός.

Μιλώντας αποκλειστικά στη MailOnline, είπε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι υποστηρίζουν τους νέους κανόνες ως «ζήτημα κοινής λογικής».

Ισχυρίστηκε ότι πέρυσι υπήρχε μια δημοτική συμφωνία που επέτρεπε στους τουρίστες να εισέρχονται στο Binibeca Vell από το μεσημέρι έως τις 9 μ.μ., αλλά κατηγόρησε το συμβούλιο του νησιού ότι την υπονόμευσε αποτυγχάνοντας να ρυθμίσει σωστά τα τουριστικά λεωφορεία, επιβάλλοντας τουριστικό φόρο 4 ευρώ, ανά άτομο, και αποσύροντας μια επιδότηση 15.000 ευρώ για να βοηθήσει στον καθαρισμό των σκουπιδιών που αφήνουν οι παραθεριστές.

Όπως επεσήμανε το κόστος διατήρησης του λευκού στα σπίτια ανέρχεται σε 100.000 ευρώ ετησίως και αν δεν υπήρχαν 800.000 επισκέπτες τον χρόνο, θα τα έβαφαν κάθε 2 με 3 χρόνια.