Αυτό το χωριό της Λάρισας είναι το ομορφότερο μπαλκόνι: Με θέα το Αιγαίο και υψόμετρο 600 μέτρων!
Το Μεγαλόβρυσο παλιά ονομασία Νιβόλιανη (ουράνια πόλη) είναι ένα χωριό στους πρόποδες του Κισσάβου το όποιο στα χρόνια της τουρκοκρατίας γνώριζε μεγάλη ακμή καθώς ήταν η πρωτεύουσα της επαρχίας Αγίας και είχε 500 οικογένειες, σήμερα βέβαια ελάχιστες οικογένειες έχουν απομείνει στο χωριό.
Το Μεγαλόβρυσο λοιπόν βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων, στις βοριοανατολικές πλαγιές του Κισσάβου. Είναι κτισμένο σε δυο λοφοσειρές που τις διασχίσει μια ρεματιά και απέχει 7χλμ. από την Αγιά και 43χλμ. από την Λάρισα.
Το πότε χτίσθηκε το χωριό δεν είναι γνωστό .Η επικρατέστερη εκδοχή είναι πως κτίστηκε μεταξύ 11ου και 13ου αιώνα από γεωργούς και κτηνοτρόφους που κατέβηκαν εκεί από τη σημερινή Σερβία εξ ου και το σλάβικο τοπωνύμιο Νιβόλιανη.
Το χωρίο έχει πολλές ομορφιές και αξιοθέατα που μπορείς να τα ανακαλύψεις αν το επισκεφτείς . Η βρύση «Μισοχώρι» και ο επιβλητικός πλάτανος που υπάρχει εκεί κοσμούν το χωριό ενώ η πηγή «Μεγάλη Βρύση» που το υδρεύει και το αρδεύει θα σε αποζημιώσουν από το απέραντο πράσινο και το χώρο που υπάρχει για να καθίσεις και να απολαύσεις το κολατσιό σου. Η θέση «Καραούλι» λίγο πιο έξω από το χωριό με θέα στο Αιγαίο ,τον Θεσσαλικό κάμπο, το Πήλιο και το Μαυροβούνιο θα εντυπωσιάσουν τον επισκέπτη.
Επίσης στο χωριό υπάρχουν πολλές εκκλησίες και ξωκλήσια 12 στον αριθμό που δείχνουν το θρησκευτικό πνεύμα των ντόπιων κατοίκων. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ο Άγιος Αθανάσιος που είναι και ο πολιούχος του χωριού και κοσμεί την πλατεία του χωριού.
Οι εκδηλώσεις που γίνονται στο χωριό όλο το χρόνο παρουσιάζουν ενδιαφέρον με το Αντάμωμα των Μεγαλοβρυσιωτών να βρίσκεται στο επίκεντρο και τα πανηγύρια του Προφήτη Ηλία και του Παντελεήμονα να προσελκύουν πλήθος κόσμου. Επίσης εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την τελευταία Κυριακή της αποκριάς και την Τρίτη μέρα του Πάσχα με τα Πασχαλιόγιορτα και την αναβίωση του παραδοσιακού χορού.
Οι κάτοικοι του χωριού σήμερα ασχολούνται αποκλειστικά με τη γεωργία με την καλλιέργεια μήλων, κάστανων και κερασιών.
Η χειμερινή περίοδος περνάει δύσκολα καθώς το τσουχτερό κρύο και το χιόνι δυσκολεύουν τους λιγοστούς κατοίκους αλλά το καλοκαίρι έρχεται για να σε αποζημιώσει καθώς οι ντόπιοι που έφυγαν από το χωριό επιστρέφουν για να περάσουν ένα όμορφο και δροσερό καλοκαίρι .Η πλατεία του χωριού που το χειμώνα το μόνο που θυμίζει είναι έρημο τοπίο, το καλοκαίρι γεμίζει από ζωή με τα παιχνίδια και τα γέλια των μικρών παιδιών να σε ξεσηκώνουν.
Αξίζει να το επισκεφτείς όλες τις εποχές του χρόνου και να απολαύσεις τα φαγητά από την μοναδική ταβέρνα που υπάρχει στο χωριό.
Αν και το Μεγαλόβρυσο έχει τις ομορφιές του και το καλοκαίρι έχει αρκετή κίνηση μόνο αυτά δεν φτάνουν καθώς χωρίς υποδομές για φιλοξενία, ασφαλτόστρωση του δρόμου που υπάρχει με τα παράλια, περισσότερη αξιοποίηση του χώρου της « Μεγάλης Βρύσης» που σήμερα είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένος και περισσότερο ενδιαφέρον από τους τοπικούς φορείς θα ακολουθεί φθίνουσα πορεία και σίγουρα τις επόμενες δεκαετίες θα εγκαταλειφθεί.
Πηγή: onlarissa.gr