Μάθαμε γιατί η υπέροχη παραλία στα Κουφονήσια λέγεται «Ιταλίδα»: Η ρομαντική ιστορία μιας αγάπης

Η παραλία «Ιταλίδα» στα Κουφονήσια κουβαλά μία ρομαντική ιστορία από τη δεκαετία του 1960 - Σήμερα, η παραλία παραμένει ανεπηρέαστη από την εμπορευματοποίηση, προσφέροντας στους επισκέπτες τη γαλήνη και την αυθεντικότητα του Αιγαίου - Σε μια επίσκεψή μας στο νησί, συναντήσαμε τον Αλέξη, τον γιο της γυναίκας που πήρε το όνομά της η διάσημη παραλία - Ο Ελληνοαμερικανός άνδρας που μένει μόνιμα στη Ρώμη μιλώντας στο Newsbomb.gr «κατέρριψε τον μύθο» γύρω από την ονομασία της παραλίας 
4'

Η ιστορία της παραλίας «Ιταλίδα» στα Κουφονήσια είναι γεμάτη ρομαντισμό και αναμνήσεις που αναμειγνύονται με τα νερά του Αιγαίου. Σε μια επίσκεψή μας στο νησί, συναντήσαμε τον Αλέξη, τον γιο της γυναίκας που πήρε το όνομά της η διάσημη παραλία. Ο Αλέξης βρισκόταν πίσω από τον φράχτη που περιβάλλει την ιδιοκτησία της οικογένειάς του, ένα σημείο που σήμερα συνδέεται στενά με τη γαλήνη και την ομορφιά της «Ιταλίδας».

Ένας ρομαντικός δεσμός με το Αιγαίο

Η ιστορία ξεκινά το 1968, όταν οι γονείς του Αλέξη, σε μια εποχή που το νησί ήταν απλά ένα ήσυχο ψαροχώρι, αποφάσισαν να αγοράσουν το κομμάτι γης που βρίσκεται σήμερα η διάσημη παραλία. Ο πατέρας του, ένας Αμερικανός συγγραφέας και ιστιοπλόος, γνώρισε τη μητέρα του, μια Ελληνίδα από την Πελοπόννησο, στη Φλωρεντία. Εκείνος, ένας άνθρωπος με βαθιά αγάπη για τη θάλασσα και τη λογοτεχνία, εκείνη, μια ψυχολόγος με ευαίσθητη ψυχή και βαθιά κατανόηση των ανθρώπινων συναισθημάτων, ένωσαν τις ζωές τους και εγκαταστάθηκαν στη Ρώμη, όπου δημιούργησαν την οικογένειά τους.

Τα πρώτα κάμπινγκ και η δημοφιλία

Η αγάπη του ζευγαριού για την Ελλάδα, δεν τους άφηνε ποτέ ήσυχους. Τα καλοκαίρια τους τα περνούσαν γυρνώντας το Αιγαίο με μια βάρκα, ψάχνοντας το τέλειο σημείο όπου θα μπορούσαν να αγκυροβολήσουν όχι μόνο το σκάφος τους, αλλά και τα όνειρά τους. Χωρίς καμία επαγγελματική βλέψη, ο πατέρας του Αλέξη αγόρασε το οικόπεδο στα Κουφονήσια, οδηγούμενος από έναν ρομαντισμό και μια επιθυμία να βρει ένα μέρος όπου η οικογένειά του θα μπορούσε να απολαμβάνει την ηρεμία και την ομορφιά της φύσης.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, η ομορφιά της παραλίας άρχισε να προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες. Το 1987 ξεκίνησαν να στήνονται τα πρώτα κάμπινγκ στην περιοχή, και η «Ιταλίδα» άρχισε να γεμίζει με κόσμο, κυρίως νέους που αναζητούσαν ένα μέρος γαλήνιο και απομακρυσμένο από τον θόρυβο των μεγάλων τουριστικών προορισμών.

Το σπίτι ως οικογενειακό καταφύγιο

Το σπίτι τους, που στέκεται επιβλητικό πάνω από την παραλία, παραμένει μέχρι και σήμερα μια οικογενειακή ιδιοκτησία που ποτέ δεν εμπορευματοποιήθηκε. Η μητέρα του Αλέξη, η «Ιταλίδα» όπως την αποκαλούν, συνέχισε την καριέρα της ως ψυχολόγος και δεν ένιωσε ποτέ την ανάγκη να εκμεταλλευτεί εμπορικά την παραλία που σήμερα φέρει το όνομά της. Ο Αλέξης, ο γιος τους, ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία, περνά τα καλοκαίρια του στην Ελλάδα και τους χειμώνες στη Ρώμη, επιλέγοντας να διατηρήσει την παραλία ως έναν κοινόχρηστο χώρο για όλους.

Παρά την επιθυμία του να διατηρήσει την παραλία ανοιχτή και προσβάσιμη, έχει αναγκαστεί να επιβάλει κάποιους κανόνες για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει ένας όμορφος και καθαρός χώρος, μακριά από την καταστροφή που θα μπορούσε να φέρει η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη.

Η παραλία σήμερα

Σήμερα, η παραλία «Ιταλίδα» είναι γνωστή για τα κρυστάλλινα, τυρκουάζ νερά της και τη χρυσαφένια άμμο, προσελκύοντας ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Παρά την αυξανόμενη δημοφιλία της, παραμένει σε μεγάλο βαθμό φυσική και ανεπηρέαστη από την εμπορευματοποίηση, γεγονός που την καθιστά αγαπημένη επιλογή για όσους αναζητούν ησυχία και επαφή με τη φύση.

Πρόσβαση στην παραλία

Η πρόσβαση στην παραλία «Ιταλίδα» μπορεί να γίνει είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατο, μέσω ενός μονοπατιού που ξεκινά από το χωριό. Εναλλακτικά, οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν με καραβάκι από το λιμάνι, απολαμβάνοντας τη θέα του νησιού από τη θάλασσα. Ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα επιλέξει κανείς να φτάσει, η «Ιταλίδα» υπόσχεται να ανταμείψει με την ηρεμία και τη φυσική της ομορφιά.

Έτσι, η παραλία «Ιταλίδα» παραμένει ένας τόπος όπου ο ρομαντισμός των γονιών του Αλέξη συνεχίζει να ζει, χαρίζοντας στους επισκέπτες τη γαλήνη και την ομορφιά που η οικογένεια αυτή κάποτε αναζήτησε και βρήκε στα Κουφονήσια.