Μοναδικό θέαμα: Το πιο περίεργο εκκλησάκι στον κόσμο χωρίς σκεπή

Μία μοναδική εκκλησία στο όνομα της Παναγίας χωρίς σκεπή
1'

Στην κορυφή του βουνού της Λήμνου θα βρείτε ένα γραφικό ξωκλήσι και μία από τις πιο περίεργες εκκλησίες του κόσμου, αφού είναι η μοναδική χωρίς σκεπή.

Η εκκλησία «Παναγία Κακαβιώτισσα» ονομάστηκε έτσι από το βουνό Κάκαβο στο οποίο είναι χτισμένη. Από εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι το εκκλησάκι χτίστηκε το 1.300, από ερημίτες μοναχούς. Το εκκλησάκι μέχρι και σήμερα είναι ένα σημείο μοναδικής ομορφιάς και αποπνέει ιδιαίτερη ηρεμία.

Η παράδοση λέει ότι στη μονή είχε μείνει κάποια στιγμή μόνο ένας μοναχός. Ο μοναχός όμως πήρε την απόφαση να φύγει για το Άγιο Όρος. Πριν φύγει, βρήκε ένα Λημνιό από την οικογένεια Μουμτζή και του εμπιστεύτηκε την εικόνα της Παναγίας, το «Ρόδον το αμάραντον». Ο μοναχός ζήτησε από το βοσκό να τοποθετεί την εικόνα στο ναό κάθε «Λαμπροτρίτη» για να λειτουργείται. Έπειτα, σύμφωνα με το λαϊκό θρύλο, ο ασκητής μπήκε στη θάλασσα, άνοιξε το ράσο του, το οποίο έγινε βάρκα και έφυγε για το Άγιο Όρος.

Πως θα φτάσετε μέχρι εκεί

Η πρόσβαση στην Παναγία Κακαβιώτισσα γίνεται μέσω του που οδηγεί στην κορυφή του βουνού Κάκαβου. Σε 40 λεπτά περίπου (ανάλογα με το περπάτημα) φτάνεις στο σημείο. Αν περπατάς γρήγορα μπορείς να το κάνεις και 30. Αλλά αν θέλεις να απολαύσεις τη διαδρομή θα χρειαστείς τουλάχιστον μια ώρα. Στη διαδρομή μπορείς να απολαύσεις το υπέροχο τοπίο και την εντυπωσιακή θέα προς τον κόλπο του Μούδρου.

Σχετικές ειδήσεις