Ζάζαρη: Η ειδυλλιακή λίμνη της Φλώρινας που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους

Ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο της Φλώρινας γεμάτο με πράσινα, μπλε και καφέ χρώματα

Ζάζαρη: Η ειδυλλιακή λίμνη της Φλώρινας που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους
2'

Η Ζάζαρη, γνωστή και ως Λίμνη Αγίων Θεοδώρων, είναι μικρή λίμνη που βρίσκεται στα νότια του νομού Φλώρινας, στους πρόποδες του όρους Βέρνο της Μακεδονίας.

Είναι μία από τις λίμνες της υδρολογικής λεκάνης που σχηματίζεται ανάμεσα στα όρη Βέρνο, Βόρας, Άσκιο και Βέρμιο και που περιλαμβάνει ακόμα τις λίμνες Βεγορίτιδα, Πετρών και Χειμαδίτιδα.

Η Ζάζαρη έχει έκταση περίπου 2 τ.χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 602 μέτρων. Το μέσο βάθος της είναι 4,6 μέτρα. Τροφοδοτείται από το μικρό ποτάμι του Σκλήθρου που πηγάζει από το Βέρνο και αυτή με την σειρά της τροφοδοτεί την γειτονική της λίμνη Χειμαδίτιδα.

Η Ζάζαρη και η γειτονική της Χειμαδίτιδα ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 με τον κωδικό GR 1340005.

Το βουνίσιο τοπίο της παραμένει γοητευτικό σε όλες τις εποχές του έτους, αν και οι χειμώνες τείνουν να αποδεικνύονται δύσκολοι, γι’ αυτό και ως καλύτερες εποχές για να την επισκεφθεί κανείς θεωρούνται η άνοιξη και το καλοκαίρι (αλλά και το πρώιμο φθινόπωρο), όταν η γύρω φύση βρίσκεται στα καλύτερά της, δημιουργώντας ένα γοητευτικό σκηνικό γεμάτο με πράσινα, μπλε και καφέ χρώματα.

Συνδυαστικά με την πλούσια τριγύρω φύση, με τον ορεινό χαρακτήρα του τυπικά δυτικομακεδονίτικου τοπίου, αλλά και με τα λιβάδια που την περιβάλλουν, η Ζάζαρη προβάλλει ως ιδιαίτερα γραφική.

Η βλάστηση στις όχθες της περιλαμβάνει κυρίως καλαμιώνες και ψαθιά, μα λίγο πιο πέρα συναντά κανείς και χνουδοβελανιδιές, λεύκες, ιτιές, φτελιές, αγριογαρύφαλλα και σφενδάμια, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν και τα νούφαρα τα οποία αναπτύσσονται στα νερά της.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή