Μόλις δύο ώρες από την Αθήνα: Φθινοπωρινή απόδραση στο πιο γραφικό χωριό του Παρνασσού

Ιδανικός προορισμός για μία σύντομη απόδραση τα Σαββατοκύριακα του φθινοπώρου
3'

Ένας παραδοσιακός οικισμός με γραφική ομορφιά που θα σε μαγέψει από τα πρώτα λεπτά που θα βρεθείς στα εδάφης της.

Η Αμφίκλεια είναι μία κωμώπολη της Φθιώτιδας με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και αρχοντικά σπίτια που παραπέμπει σε μία άλλη εποχή.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και σε αυτό συμβάλλει το γειτονικό χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, το οποίο αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης παραθεριστών και αθλητών των χειμερινών σπορ.

Η Αμφίκλεια βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Παρνασσού και μπροστά της απλώνεται η κοιλάδα του ποταμού Κηφισού. Απέχει 17 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, 50 χιλιόμετρα από τη Λαμία και 170 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Η ιστορία της Αμφίκλειας ξεκινά από την αρχαιότητα. Η πρώτη τοπωνυμία της Αμφίκλειας ήταν Οφιτεία ή Οφίτεια που σήμερα σημαίνει τον τόπο διαμονής κάποιου όφεως.

Η δεύτερη – μεταγενέστερη – ήταν Αμφίκαια, ονομασία που πήρε, η προϊστορική και μυθική Οφιτεία, μετά την εγκατάσταση των Φωκέων και Δωριέων. Ως Αμφίκαια την αναφέρει και ο Ηρόδοτος και είναι η πόλη που άκμασε μετά τα Μηδικά, τα οποία εξιστορεί με τόση ακριβολογία, αυθεντία και ιστορική αξιοπιστία. Η λέξη Αμφίκαια, ίσως να παράγεται από το ρήμα αμφικαίνυμαι, το οποίο σημαίνει υπερέχω σε ύψος, διαπρέπω κ.λ.π., οπότε το τοπωνύμιο Αμφίκαια φανερώνει την σε υψηλό τόπο κειμένη πόλη.

Καταστράφηκε από τους Πέρσες κατά το πέρασμά τους από την κοιλάδα του Κηφισού το 480 π.Χ.

Η Αμφίκλεια ξαναχτίστηκε στην ίδια θέση και αναφέρεται από τον περιηγητή Παυσανία στα Φωκικά. Αργότερα, η περιοχή παράκμασε και ερήμωσε. Πιθανώς κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, στην περιοχή της αρχαίας Αμφίκλειας, χτίστηκε ένα νέο χωριό που ονομάστηκε Δαδί, το οποίο άκμασε στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Σημαντική ήταν η συμβολή του Δαδιού στον απελευθερωτικό αγώνα ενώ Ρουμελιώτες οπλαρχηγοί της Επανάστασης του 1821, όπως ο Αθανάσιος Διάκος και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, αλλά και ο Δημήτριος Υψηλάντης και άλλοι έδρασαν στην πόλη κατά τα χρόνια του ξεσηκωμού.

Αξιοσημείωτη είναι η περίφημη Μάχη του Δαδίου που πραγματοποιήθηκε το 1822 έξω από το χωριό. Μετά την απελευθέρωση, το 1835, το Δαδί έγινε πρωτεύουσα του νεοσύστατου Δήμου Δρυμίας.

Την περίοδο εκείνη είχε 412 οικογένειες και 1.670 κατοίκους, Ο πληθυσμός αυξήθηκε σημαντικά σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, φτάνοντας τους 5.275 κατοίκους το 1907.

Το Δαδί μετονομάστηκε σε Αμφίκλεια το 1915, λόγω της θέσης του δίπλα στην αρχαία πόλη.

Καθώς περπατάς στα μονοπάτια του διατηρητέου αυτού οικισμού, θα συναντήσεις κτίρια που γεμίζουν την ατμόσφαιρα με την επιβλητική τους ομορφιά, αλλά και βρύσες με τρεχούμενο κρυστάλλινο νερό φτιαγμένες με πρώτο υλικό τους την πέτρα, μ' αυτήν της Χορευταριάς να κρατάει τα σκήπτρα της δημοφιλίας.

Είναι σίγουρα το κατάλληλο μέρος για να ξεκινήσεις ή να καταλήξεις στην βόλτα σου, έχοντας φόντο τα ψηλά πλατάνια που δίνουν απλόχερα την πράσινη πινελιά τους στο γραφικό τοπίο. Η επονομαζόμενη κι ως κάτω πλατεία, το αντίπαλο δέος της άνω, αποτελεί την καρδιά ολόκληρης της περιοχής όπου μπορείς να απολαύσεις το φαγητό ή το ποτό σου, σε κάποιο απ' τα ποικίλα μαγαζιά που θα βρεις κατά μήκος της.

Σχετικές ειδήσεις