Σωτηρίτσα: Το χωριό με την «βαριά» ιστορία και η αγορά από τον Αιγύπτιο
Ο Αιγύπτιος είχε έρθει στα τέλη του 19ου αιώνα ή στις αρχές του 20ου από την Αλεξάνδρεια κι αγόρασε αυτή την περιοχή από κάποιον Τούρκο
Στις παρυφές της Όσσας (Κίσαβος) σε υψόμετρο 325 μέτρων βρίσκεται η Σωτηρίτσα. Παλιότερα λεγόταν και «Κάπιστα» (Κάψτια). Οι κάτοικοι της ήταν κατά κύριο λόγο κτηνοτρόφοι και ζύσαν το μισό χρόνο στο χωριό και τον άλλο μισό στα Καλύβια. Με το όνομα Σωτηρίτσα χαρακτηρίζεται κι ο κάμπος που βρίσκεται ανάμεσα στο ρέμα του Αγιοκάμπου και το ρέμα της Βελίκας. Κάποτε η περιοχή αυτή ανήκε στην ιδιοκτησία κάποιου Ζούλια, Πηλιορείτη που ζούσε την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με το magnesianews, ο ίδιος είχε έρθει στα τέλη του 19ου αιώνα ή στις αρχές του 20ου από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κι αγόρασε αυτή την περιοχή από κάποιον Τούρκο. Οι κτηνοτρόφοι πλήρωναν στο Ζούλια ενοίκιο για να βοσκούν πρόβατα στα λιβάδια του. Ενοίκιο πλήρωναν κι όσοι ασχολούνταν με την καλλιέργεια των χωραφιών του κάμπου. Τότε τα χωράφια αυτά ήταν ξηρά και παρήγαγαν μόνο σιτάρι ή σουσάμι.
Δικαίωμα πλήρωναν και όσοι μάζευαν ελιές ή έκοβαν καυσόξυλα ή μάζευαν κούμαρα από το δάσος που βρίσκεται ανάμεσα στην Άνω Σωτηρίτσα και την παραλία. Στα μέσα, όμως, του περασμένου αιώνα η περιοχή απαλλοτριώθηκε δια νόμου και δόθηκε στους ακτήμονες. Έτσι οι ακτήμονες κτηνοτρόφοι κι όλοι όσοι δούλευαν εκεί βρέθηκαν με χωράφια και οικόπεδα, έναντι αμοιβής στους κληρονόμους του Ζούλα.
Εγκαταστάθηκαν τότε μόνιμα στην περιοχή κι έτσι δημιουργήθηκε το χωριό Σωτηρίτσα, το οποίο ονομάστηκε από το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης Του Σωτήρος, που βρίσκεται λίγο πιο έξω από το χωριό.
Πρόκειται για μεταβυζαντινό εκκλησάκι του οποίου τα υλικά προέρχονται από παρακείμενη μονή ενώ έχει και εντοιχισμένα βυζαντινά γλυπτά. Με την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης στην περιοχή στη δεκαετία του 1970, οι περισσότεροι κάτοικοι της Άνω Σωτηρίτσας, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Κάτω Σωτηρίτσα.
Η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται με αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες, ενώ πολλοί ασχολούνται εποχιακά με δραστηριότητες υποστηρικτικές της παραθεριστικής κατοικίας, όπως ταβέρνες, εστιατόρια, τσιπουράδικα και μπαράκια.
Η περιοχή έχει γνωρίσει έντονη ανοικοδόμηση, για δεύτερη κατοικία που απευθύνεται κυρίως σε κατοίκους των νομών της Θεσσαλίας. Πολλά από τα σπίτια του παλιού χωριού της Άνω Σωτηρίτσας έχουν επίσης ανακαινιστεί και πουληθεί σε άτομα που αναζητούσαν εξοχική κατοικία.