Πάσχα: Τα καλύτερα μέρη της Ελλάδας για να γιορτάσετε

Σε περίπτωση που έχετε αποκλείσει για φέτος την εκδοχή του «γιορτάζω Πάσχα στην Αθήνα», μπορείτε να αποδράσετε μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, επιλέγοντας προορισμούς που θα σας μείνουν αξέχαστοι.
5'

Είτε προτιμάτε να γιορτάσετε κοσμικά τις άγιες μέρες της Χριστιανοσύνης, είτε σε κατανακτυκτική απομόνωση και παραδοσιακά, η χώρα μας προσφέρει μία πληθώρα επιλογών καλύπτοντας όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις.

Παρακάτω σας παραθέτουμε προορισμούς οι οποίοι σίγουρα θα σας εντυπωσίασουν με τις ιδιαιτερότητες και το μοναδικό πασχαλινό τους χαρακτήρα.

Σαντορίνη


Τα ήθη και έθιμα σε συνδυασμό με τις απίστευτες παραδοσιακές πασχαλινές γεύσεις της Σαντορίνης, - όπως τα σγαρδούμια, που είναι η σούπα που ετοιμάζεται το βράδυ της Ανάστασης και τα μελιτίνια, μικρά γλυκά πιτάκια γεμισμένα με μυζήθρα- δημιουργούν μία αίσθηση κατάνυξης και ηρεμίας σε όλους τους επισκέπτες.Το Σάββατο του Λαζάρου σε διάφορα χωριά του νησιού και κυρίως στο Μεγαλοχώρι, στήνεται ο "Λάζαρος" στην πλατεία του χωριού, ένας τεράστιος σταυρός ύψους 15-20 μέτρων ο οποίος στολίζεται με δενδρολίβανο και λουλούδια. Τη Μεγάλη Παρασκευή την παράσταση κλέβει η περιφορά του επιταφίου στον Πύργο, όπου το χωριό στολίζεται με μικρά λιχναράκια, δημιουργώντας μία κατανυκτική ατμόσφαιρα. Το βράδυ της Ανάστασης τα βεγγαλικά δημιουρούν ένα μοναδικό υπερθέαμα σε όλες τις ενορίες του νησιού.


Άνδρος


Η Άνδρος αποτελεί μια πολύ κοντινή επιλογή μιας και απέχει μόλις 1 ώρα και 15 λεπτά από το λιμάνι της Ραφήνας, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζει την ηρεμία και τον παραδοσιακό Πάσχα. Το Μπατσί φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή και η Χώρα για τη γαλήνη που αιθάνεται ο επισκέπτης ανάμεσα στα επιβλητικά αρχοντικά του νησιού του Αιγαίου. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα μετά την περιφορά των εικόνων των δύο εκκλησιών στα δρομάκια του χωριού, οι πιστοί συναντιούνται στην πλατεία, όπου ξεκινά ένας εντυπωσιακός μπαρουτοπόλεμος, τα ονομαστά μάσκουλα.

Μετέωρα

Ιδανικό προορισμό για όλους αυτούς που συνδυάζουν τις διακοπές του Πάσχα με τον θρησκευτικό χαρακτήρα των ημερών συνιστούν τα Μετέωρα. Εδώ, το βράδυ της Ανάστασης, ενδείκνυται μια επίσκεψη σε κάποια από τις μονές του, όπως αυτή του Αγίου Στεφάνου, η οποία βρίσκεται πάνω από τεράστιους απόκρυμνους βράχους, σκαλισμένους από την ίδια τη φύση. Ο Πηνειός ποταμός φαντάζει υπέροχος και στο βάθος στέκεται η οροσειρά της Πίνδου και η όμορφη κωμόπολη της Καλαμπάκας. Για όσους από σας αντέχουν τις δύσκολες αναβάσεις, μια επίσκεψη στο Μοναστήρι του Ρουσάνου πραγματικά αξίζει. Κοντινές περιοχές για εκδρομές... Από Ελάτη, Περτούλι και Τρίκαλα, μέχρι τα Χωριά του Ασπροποτάμου ή την πανέμορφη Λίμνη Πλαστήρα.


Χίος


Το περίφημο έθιμο του ρουκετοπόλεμου στον Βροντάδο, που έχει τις ρίζες του στην Οθωμανική Αυτοκρατορία συναντάται στη Χίο. Για την ασφάλεια του κόσµου αλλά και των δηµοσιογραφικών επιτελείων από τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα που έρχονται να καλύψουν το έθιµο, εφαρµόζεται δακτύλιος που δεν επιτρέπει τη διέλευση αυτοκινήτων και πεζών στους δρόμους του χωριού. Εκτός από την "σταθερή αξία" μαστίχα, τα αυγοκαλάμαρα (ομελέτα γεμιστή με κιμά) και μαριδόπιτα (μαριδάκι με κουρκούτι και κρεμμύδια στο τηγάνι) κερδίζουν τους επισκέπτες.


Ναύπλιο


Στο Ναύπλιο το Πάσχα είναι μοναδικό. Η περιφορά του Επιταφίου ακολουθεί μια γραφική διαδρομή ανάμέσα στα σοκάκια της πόλης καθώς ανεβαίνει προς το κάστρο, κάνοντας το γύρο της Ακροναυπλίας. Σε όλη τη διαδρομή η μπάντα του Ναυπλίου παίζει πένθιμα εμβατήρια, που συνοδεύονται από μελωδικές ψαλμωδίες. Οι επιτάφιοι συναντιούνται στην πανέμορφη πλατεία Ελευθερίας. Το μεγάλο Σάββατο το βράδυ, το αναστάσιμο μήνυμα μεταδίδεται με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από τις καμπάνες των ναών και με εκκωφαντικούς κρότους βεγγαλικών στην πλατεία Συντάγματος. Αξίζει να παρακολουθήσει κανείς την περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας στον Ψαρομαχαλά, στη γειτονιά των ψαράδων, που βρίσκεται κάτω από την Ακροναυπλία. Το θέαμα των αναμμένων κεριών και το γραφικό σκηνικό είναι μαγευτικό.


Σύρος


Εδώ οι καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα μαζί με τους ορθόδοξους σε όλες τις εκκλησίες του νησιού, κάτι που πιθανότατα δεν γίνεται αλλού στον κόσμο. Τη Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι ξεκινούν από όλες τις ενορίες του νησιού (καθολικές και ορθόδοξες), περνούν από κάθε γειτονιά και καταλήγουν στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης για κοινή λιτανεία, όπου ψάλλονται μελωδικά τροπάρια από τη χορωδία του Αγίου Νικολάου. Το πρωί της ημέρας της Ανάστασης η πρώτη Ανάσταση συνοδεύεται από το δυνατό χτύπημα των στασιδιών, ενώ το βράδυ τα βεγγαλικά φωτίζουν όλη την πόλη. Η αρχόντισσα των Κυκλάδων, το Πάσχα, είναι στα καλύτερά της.


Μονεμβασιά


Τη χειμωνιάτικη εικόνα που έχει η πόλη με τα αρχοντικά, τις βυζαντινές εκκλησίες και τα στριφογυριστά καλντερίμια, την άνοιξη διαδέχεται ένα ανθισμένο τοπίο την περίοδο του Πάσχα. Τα λιθόκτιστα σοκάκια της καστροπολιτείας και η ησυχία δημιουργούν μια ιδιαίτερα ρομαντική ατμόσφαιρα, που κορυφώνεται τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια, με τη μουσική υπόκρουση της μπάντας του δήμου.Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα αξίζει να παρακολουθήσεις το έθιμο του καψίματος του Ιούδα, όπου ένα ανθρώπινο ομοίωμα από ξύλα και άχυρα παραγεμισμένο με εκρηκτικά παίρνει φωτιά στον περίβολο της εκκλησίας.


Λεωνίδιο


Ένα από τα πιο φαντασμαγορικά έθιμα του Πάσχα γίνονται κάθε χρόνο στο Λεωνίδιο, την πρωτεύουσα της επαρχίας Κυνουρίας. Την ημέρα της Ανάστασης, με το πρώτο "Χριστός Ανέστη" χιλιάδες πολύχρωμα αερόστατα - φαναράκια πυροδοτούνται και γεμίζουν τον ουρανό. Η παράδοση λέει πως στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, όποιες και αν είναι οι καιρικές συνθήκες, ξαφνικά, τη στιγμή της Ανάστασης, επικρατεί νηνεμία με ελαφρό δυτικό αεράκι. Το πέταγμα των αερόστατων συνοδεύεται από πολλά πυροτεχνήματα, ενώ δίπλα στην εκκλησία καίγεται το ομοίωμα του Ιούδα πάνω σε ξερά κλαδιά.Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στην τελετή της Αγάπης, το Ευαγγέλιο διαβάζεται και στην τσακώνικη διάλεκτο.

Διαβάστε επίσης: Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων το Πάσχα