Αγαθονήσι: Ο «ανέγγιχτος» παράδεισος της Δωδεκανήσου

Ανάμεσα στην Σάμο και στην Πάτμο, υπάρχει μια κουκίδα γης, που επιβεβαιώνει την ύπαρξη μικρών επίγειων παραδείσων.
4'

Αν έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου για ποιους λόγους επιλέγεις να έρθεις σε αυτή την άκρη του πελάγους, τότε το Αγαθονήσι θα σε ανταμείψει, θα σε «δέσει» με ξόρκια, ώστε να παρακαλάς να ξαναέρθεις το επόμενο καλοκαίρι!

Ο ρυθμός των μεγαλουπόλεων είναι ασύμβατος με τούτη τη γη, τα πάντα κυλούν ήρεμα, ήσυχα τριγύρω σου, παρασέρνοντας σε στα μήκη και κύματα του νησιού! Το μόνο που θα σου ζητήσει το νησί είναι συντονιστείς με τον παλμό του, να αφεθείς και αν ζήσεις... πραγματικά!

Το Αγαθονήσι είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, απέχει 36 ν.μ. από την Πάτμο και μόλις 8 ν.μ. από τις Μικρασιατικές ακτές!

Αυτή είναι η ιστορία του!

Οι πρώτοι εποικιστές του ήταν μάλλον οι Κάρες που πέρασαν εδώ από την περιοχή της Μιλήτου, ακολούθησαν οι Δωριείς και οι Ιωνες. Ο Θουκυδίδης αναφέρεται στο Αγαθονήσι με το όνομα Τραγαία, όμως στους αρχαίους Ελληνες ήταν γνωστό και ως Υετούσσα ή Ψετούσσα. Ο ιστορικός και γεωγράφος Στράβων το αναφέρει ως Τραγαίαι, ενώ ο Πλούταρχος Τραγιά.

Στα νερά του Αγαθονησίου έγινε η Ναυμαχία της Λάδης (494 π.Χ.), μεταξύ του Περσικού και του Ιωνικού στόλου που έκρινε την τύχη της αντικρινής Μιλήτου. Με τη νίκη των Περσών έληξε η Ιωνική επανάσταση (499-494 π.Χ.) και άρχισε να προετοιμάζεται το έδαφος για την εισβολή των Περσών στην Ελλάδα.Κατά τα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια το νησί, όπως εξάλλου και πολλά ακόμη μικρονήσια του Αιγαίου, υπήρξε τόπος εξορίας.

Το μυστικό του Αιγαίου!

Έχει έκταση 14,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, πλούσιο θαλάσσιο διαμελισμό με απάνεμους όρμους και πολλές μικρές βραχονησίδες και είναι ένας τόπος ιδανικός για ξεκούραστες και ήρεμες διακοπές, για ατέλειωτες βουτιές σε πραγματικά κρυστάλλινα νερά, για αληθινή επικοινωνία με απλούς και ανεπιτήδευτους ανθρώπους.

Εδώ, η απείραχτη νησιώτικη φύση συνδυάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και την αυθεντική Ελληνική φιλοξενία. Ένας παράδεισος με αδιατάρακτη οικολογική ισορροπία, με αρχέγονες θρησκευτικές και λαϊκές παραδόσεις, μυρωδιές αγριοβότανων και φρεσκοψημένου ψωμιού, ήχους από τον παφλασμό κυμάτων και των φτερών του Αιγαιόγλαρου.

Οι θάλασσες του Αγαθονησίου έχουν άφθονο ψάρι, ενώ οι φιλόξενοι ντόπιοι ψαράδες περιμένουν τους ερασιτέχνες αλιείς για να τους μάθουν τα μυστικά τους.

Ο Αγιος Γεώργιος με τη ρηχή πεντακάθαρη βοτσαλωτή παραλία, τα αρμυρίκια και τα λιγοστά ταβερνάκια είναι ένα από τα πιο αξιαγάπητα λιμανάκια της Δωδεκανήσου. Απλές, απέριττες εικόνες, αιγαιοπελαγίτικο φως και αύρα θαλασσινή θα σε συνοδεύουν σε κάθε σου βήμα.

Λίγο ψηλότερα βρίσκονται το Μικρό Χωριό και αμέσως μετά το Μεγάλο Χωριό. Δύσκολα διακρίνεις πού τελειώνει ο ένας οικισμός και πού αρχίζει ο άλλος. Οι αποστάσεις ανάμεσά τους είναι μικρές (200-300 μετρά) και καλύπτονται άνετα με τα πόδια. Το καλύτερο μέρος για να ξαποστάσεις και να χαζέψεις τη θέα είναι ο ενοριακός ναός του Αγίου Γεωργίου (1932) με τους γαλάζιους τρούλους που επιτηρεί από ψηλά το λιμανάκι.

Αρκετά γραφικό είναι το Μικρό Χωριό με τους 15 μόνιμους κατοίκους. Με σημείο αναφοράς τη λιλιπούτεια πλατεία όπου γύρω της βρίσκονται αραδιασμένα στη σειρά τα ασβεστωμένα νησιώτικα σπίτια και οι παλιές λιθόκτιστες, ερειπωμένες αγροικίες.

Πεντακόσια μέτρα νότια και δυτικά του λιμανιού (μέσω χωματόδρομου) η πανέμορφη τροπικών χρωμάτων και παντελώς ερημική παραλία Σπηλιά είναι το κάτι άλλο! Η ακτή έχει ψιλό βοτσαλάκι και άμμο ενώ υπάρχουν αρμυρίκια. Το όνομα οφείλεται στη μικρή σπηλιά που υπάρχει στη μια άκρη της, ανάμεσα στα βράχια.

Το Αγαθονήσι είναι σημαντικό κι ευαίσθητο οικοσύστημα και μαζί με τα γειτονιά νησιά εντάσσεται στην προστατευόμενη περιοχή Natura, ως πολύτιμο καταφύγιο σπάνιων πουλιών.

Δρομολόγια : Το Αγαθονήσι δεν έχει κατευθείαν σύνδεση με πλοίο από τον Πειραιά. Μπορείτε να πάρετε από Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς και Σάμο το μικρό οχηματαγωγό Κάλυμνος τέσσερις φορές την εβδομάδα. Μπορείτε να πάτε αεροπορικώς στην Κω και με ιπτάμενο δελφίνι από εκεί στα άλλα νησιά που έχουν δρομολόγια για το Αγαθονήσι . Να είστε προσεκτικοί με την αποχώρηση, είναι πιθανόν καλύτερα να αφήσουμε το Αγαθονήσι μία ή δύο ημέρες πριν, δεδομένου ότι μπορεί να έχει αέρα και το δρομολόγιο να ακυρωθεί.

Διαβάστε επίσης:

Η Ελλάδα στην κορυφή του Lonely Planet