Από πού πήραν το όνομα τους τα ελληνικά νησιά;
Το ελληνικό καλοκαίρι έφτασε εδώ και 18 ημέρες, αν και ο καιρός κάνει παιχνιδίσματα, οι Έλληνες δεν πτοούνται, καθώς κατακλύζουν τις πλαζ και τα beach bars!
Ο κάθε Έλληνας εργαζόμενος (τυχερός), αλλά και μη περιμένει εναγωνίως τη στιγμή που το γραφείο του θα είναι μίλια μακριά, ενώ η άμμος θα τον γαργαλά παιχνιδιάρικα στο πρόσωπο!
Το ελληνικό καλοκαίρι περιλαμβάνει νησάκι του Ιονίου ή του Αιγαίου, άπειρα cocktails στην αμμουδιά και ξενοιασιά! Όχι δεν το ξεχάσαμε, περιλαμβάνει και ιστορία, μα φυσικά ο σωστός τουρίστας πρέπει να εξερευνήσει και τα μνημεία του εκάστοτε νησιού!
Εκεί που πιθανώς θα σας πιάσουμε αδιάβαστους είναι στην ιστορία των ονομάτων των νησιών. Για να έχετε, λοιπόν, μια σφαιρική άποψη για το νησί που επισκέπτεστε, θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε το βασικό, από πού πήρε το όνομα του το νησί!
Όλοι γνωρίζουμε ότι πολλές πόλεις, και πόσο μάλλον νησιά, έχουν πάρει το όνομά τους από γνωστές προσωπικότητες της αρχαιότητας, όπως βασιλιάδες, ηγεμόνες, σοφούς και εξέχουσα πρόσωπα.
Σκύρος
Το νησί πήρε την ονομασία του από το άγριο πετρώδες έδαφός του. «Σκίρον» ή «σκύρον» σημαίνει «συντρίμμια πέτρας».
Ανάφη
Η Ανάφη διατήρησε αναλλοίωτο το όνομά της από την αρχαιότητα και μάλιστα από την αρχαία μυθολογία. Σύμφωνα με αυτήν, οι Αργοναύτες επιστρέφοντας στη πατρίδα τους από την Κολχίδα έπεσαν σε καταιγίδα και παρασύρθηκαν στο ανοικτό πέλαγος, όπου ναυαγοί πλέον στη θάλασσα άρχισαν να εκλιπαρούν τον θεό Απόλλωνα να τους σώσει. Ο Απόλλωνας ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις τους διέχυσε φως υπό μορφή κεραυνού οπότε είδαν μπροστά τους να ξεπροβάλει από τη θάλασσα ολόκληρο νησί το οποίο κατάφεραν να προσεγγίσουν. Εκεί οι Αργοναύτες ανήγειραν βωμό προς τιμή του Απόλλωνα του «Αιγλήτη» (= αυτού που λάμπει, Αίγλη) και ονόμασαν το νησί Ανάφη (εκ του ρήματος αναφαίνω).
Μύκονος
Η ονομασία Μύκονος, γνωστή από αρχαία νομίσματα και επιγραφές, αποδόθηκε από την παράδοση στον επώνυμο ήρωα Μύκονο, απόγονο του μυθικού βασιλιά της Δήλου Ανίου, γιου του Απόλλωνος και της νύμφης Ροιούς, κόρης του Διονύσου.
Ικαρία
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την προέλευση της ονομασίας του νησιού. Μία από αυτές αναφέρεται στην φοινικική ρίζα «-καρ» και στον λαό των Κάρων, της Μικράς Ασίας. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, όμως, το νησί ονομάζεται Ικαρία από τον μύθο του θρυλικού Ικάρου, που με τον θάνατό του εκεί έδωσε το όνομά του στο Ικάριο πέλαγος.
Αλόννησος
Το όνομα Αλόννησος δόθηκε επί Όθωνα, το 1838, με πρόταση του τότε Υπουργείου Εσωτερικών σε αντικατάσταση του προηγουμένου ονόματος Λιαδρόμια ή Ηλιοδρόμια, καθώς έτσι αναφερόταν στη Διοικητική διαίρεση της Ελλάδας του 1828. Από μετέπειτα έρευνα αυτό διαπιστώθηκε ως λάθος, δεδομένου ότι κατά την αρχαιότητα η Αλόννησος ήταν άλλο νησί (άγνωστο το ποιο). Παρά ταύτα το όνομα παραμένει ως έχει για το νησί, το οποίο κατά τους αρχαίους Έλληνες λέγονταν «Ίκος».
Ρόδος
Από την αρχαία εποχή έχει επικρατήσει ο συσχετισμός του ονόματος με το ομώνυμο λουλούδι, ιερό στον θεό Ήλιο. Γι'αυτό και τα νομίσματα της Ρόδου παρίσταναν από το ένα μέρος του κεφάλι του Ήλιου και από το άλλο το Ρόδον.
Διαβάστε επίσης:
Πολύχρωμες αποικίες του κόσμου!
Νησιωτικοί προορισμοί για όλες τις προτιμήσεις!