Παξοί: Το μυστικό του Ιονίου!
Το ερωτικό καταφύγιο του Ποσειδώνα.
Στους μύθους, οι Παξοί είναι το νησί που απέσπασε ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας από την Κέρκυρα, για να το κάνει ερωτικό καταφύγιο για τον ίδιον και την Αμφιτρίτη, στην πραγματικότητα είναι ένας τόπος ευλογημένος, πανέμορφος που συνδυάζει την απίστευτη φύση με την απέραντη θάλασσα.
Ο Βενιαμίν των Επτανήσων
Γραφικοί όρμοι, απόκρημνες ακτές και μαγευτικές θαλάσσιες σπηλιές εναρμονίζονται απολύτως ταιριαστά με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια.
Βρίσκονται 7 μίλια νότια της Κέρκυρας, σε απόσταση 8 μιλίων από τις Ηπειρωτικές ακτές και 12 μιλίων από την Πάργα, ενώ από την Αθήνα θα χρειαστείτε 6 ώρες για να φτάσετε στην Ηγουμενίτσα και από εκεί 1,5 ώρες εν πλω.
Η πρωτεύουσα και τα χωριά
Πρωτεύουσα και λιμάνι των Παξών είναι ο Γάιος, που διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα του και παρουσιάζει έντονη τουριστική κίνηση. Στολίδι του λιμανιού είναι το νησάκι του Αγίου Νικολάου, με ενετικό φρούριο, τα εκκλησάκια του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ιωάννη, καθώς και ανεμόμυλο. Εκδρομικά σκάφη με αφετηρία το Γάιο πραγματοποιούν το γύρο του νησιού και συνδέουν τους Παξούς με τους Αντίπαξους.
Η Λάκκα, στο βόρειο τμήμα του νησιού, είναι ένας γραφικός παραθεριστικός οικισμός, χτισμένος στο μυχό ενός κλειστού απάνεμου όρμου. Από το λιμανάκι του οικισμού πραγματοποιούνται εκδρομές σε κοντινές παραλίες.
Νοτιότερα, στις ανατολικές ακτές του νησιού, βρίσκεται ο Λογγός, ένα χαρακτηριστικό επτανησιακό χωριό, χτισμένο σε γραφικό όρμο με όμορφη ακρογιαλιά. Ο Λογγός φημίζεται για τις παραδοσιακές ταβέρνες του.
Δύο μεσόγεια χωριά των Παξών με αρκετά παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια είναι τα Μαγαζιά και ο Οζιάς.
Παραλίες
Εδώ, σε αυτό το λιλιπούτειο νησί ανάμεσα σε Κέρκυρα, Ήπειρο και Ιταλία, ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης στις πανέμορφες παραλίες του νησιού είναι το καραβάκι.
Οι καλύτερες παραλίες σε Παξούς και Αντίπαξους είναι:
του Γιαννά, της Σουλάνενας, του Μπάλου, της Αγίας Μαρίνας, στο Μογγονήσι, του Κλωνί Γουλί, το Καμίνι, η Κακή Λαγκάδα, το Αλάτι, το Κηπιάδι, τα Μαρμάρια, το Λεβρεχιό, η Γλυφάδα, το Μονοδέντρι, το Αρκουδάκι, ο Ορκός, το Κανόνι, το Χαραμί, ο Πλάνος, το Αχάι, το Αυλάκι, και το Γαλάζιο και στους Αντίπαξους οι μαγευτικές παραλίες με τα διάφανα νερά Βρίκα και Βουτούμι, καθώς και οι πιο ερημικές Ροδοβάνι και Σαρακήνικο.
Τι δεν πρέπει να χάσετε
Μη φύγετε από νησί εάν δεν βουτήξετε στα διάφανα νερά της παραλίας Σαρακήνικο στους Αντίπαξους, δεν εξερευνήσετε τις σπηλιές στο Μογγονήσι (νησάκι στα νότια που συνδέεται με μικρή γέφυρα με τους Παξούς), δεν κάνετε για ώρες ηλιοθερεπεία στην εξωτικής ομορφιάς παραλία Βουτούμι στους Αντίπαξους και δεν περπατήσετε το απόγευμα στα καλντερίμια στην πρωτεύουσα, το Γάιο.
Ετυμολογία ονομασίας
Σύμφωνα με το Στράβωνα η ονομασία προέρχεται από τη Φοινικική λέξη "πακς", που σημαίνει γεωμετρικό "τραπέζιο", δηλαδή νησί με τραπεζοειδές σχήμα, όπως φαίνεται από τη θάλασσα.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, εκπατρισμένοι κάτοικοι της Σικελικής Παξούντας, εγκαταστάθηκαν και έδωσαν το όνομα στους Παξούς.
Ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Αθηναγόρας αιτιολογεί το όνομα Παξοί από τις πλάκες που έβγαιναν στους Παξούς και γινόταν εξαγωγή. Σύνθεση της λέξης Παξ=πλάκα και αε ή αι=νησί, μας δίνουν το όνομα του νησιού των πλακών.
Ο Ανδρέας Μουστοξύδης, ιστορικός, φιλόλογος και αρχαιολόγος (Κέρκυρα 1785-1869) θεωρεί ότι το όνομα των νησιών προέρχεται από το επίθετο πακτός (δωρικός τύπος του πηκτός), ενώ ο Ερρίκος Στεφάνου ετυμολογεί την ονομασία από το αρχαίο ρήμα πηγνύω και συγκεκριμένα από το μέλλοντα "πήξω".
Τέλος μια άλλη εκδοχή είναι να προήλθε από τη φράση "πακσώσας θύρας" (κεκλεισμένες), γιατί το λιμάνι του Γάη είναι κλειστό.
Επισκεφτείτε τα και θα μας θυμηθείτε!
Διαβάστε επίσης:
Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες της Αττικής (photos)
Υδρα: Άγκυρα... στο νησί που μάγεψε την Σοφία Λόρεν