Πόλος έλξης η λίμνη του κροκόδειλου!
Όχι ακριβώς τον τρόμο, αλλά σίγουρα έχει εξάψει την περιέργεια κατοίκων και μη, που σπεύδουν στο Ρέθυμνο για να δουν από κοντά το... θηρίο που αναστάτωσε όλη την Κρήτη.
Από την Παρασκευή που κυκλοφόρησε η είδηση ότι ένα πράσινο ερπετό που μοιάζει σε κροκόδειλο «κόβει βόλτες» στη λίμνη του φράγματος των Ποταμών στο Ρέθυμνο, οι περισσότεροι θεώρησαν ότι πρόκειται για φάρσα. Ωστόσο, ο κροκόδειλος (ή Σήφης όπως τον αποκαλούν) μετά από λίγες ώρες έβγαλε τις πρώτες του φωτογραφίες και πέρασε στην αιωνιότητα!
Το εν λόγω ερπετό, που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί, πώς κατέληξε στο Ρέθυμνο, έχει βρει καταφύγιο στα νερά του φράγματος των Ποταμών στη λίμνη κοντά στο χωριό Αμάρι. Εκεί κάνει τις βόλτες του στο νερό ατάραχο, ενώ εκατοντάδες μάτια παρακολουθούν στενά την κάθε του κίνηση, όταν τους κάνει τη χάρη να εμφανιστεί.
Αρκετοί τουρίστες σπεύδουν στην περιοχή για να φωτογραφήσουν το ερπετό, να πάρουν λίγη από την δόξα του και να μιμηθούν τον «Κροκοδειλάκια»!
Ας γνωρίσουμε την περιοχή που τα τελευταία εικοσιτετράωρα αποτελεί πρώτη είδηση σε όλη την Ελλάδα!
Σελίδα στο Facebook για τον άτακτο κροκόδειλο!
Την ίδια ώρα ο κροκόδειλος, πέρα από το να κολυμπά αμέριμνος, έχει ήδη αποκτήσει τη δική του σελίδα στο Facebook, ως... Σήφης και ήδη εκατοντάδες φανατικοί του έσπευσαν να δηλώσουν τη συμπάθεια τους στο διάσημο ερπετό του Ρεθύμνου!
Ο Σήφης είναι ιδιαίτερα ομιλητικός στη σελίδα του στο Facebook, από όπου και ενημερώνει τους ακολούθους του για τα καμώματα του!
Το διάσημο φράγμα!
Η λίμνη των Ποταμών σχηματίζεται από το φράγμα του Αμαρίου, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2009. Η λίμνη βρίσκεται μέσα στην καταπράσινη κοιλάδα του Αμαρίου, 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου.
Η λίμνη που έχει χωρητικότητα 23 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, αναμένεται να γίνει ένας σπουδαίος υδροβιότοπος στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Ήδη, πολλά είδη πτηνών και ζώων έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην περιοχή. Επίσης, γίνεται ολοένα και περισσότερο γνωστό στους επισκέπτες της περιοχής, οι οποίοι έρχονται για να θαυμάσουν το καταπράσινο τοπίο.
Αμάρι
Χωριό και Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Συβρίτου. Η αρχαιότερη μνεία του ονόματος του χωριού αναφέρεται σε επιγραφή του ναού της Αγίας Άννας, κοντά στο χωριό το 1225 μ.Χ.
Συγκλονιστική περιοχή για όσους εξερευνούν τα «μυστικά» της φύσης και της λαογραφίας, είναι το Αμάρι Ρεθύμνου. Η περιοχή του Αμαρίου «επιμένει» να διατηρεί την «ταυτότητα» της πρώην επαρχίας, ακριβώς επειδή τα φυσικά σύνορα της και η ιδιαίτερη νοοτροπία των ανθρώπων, της το επιτρέπουν.
Είναι σαν μια κιβωτός που διατηρεί τη χλωρίδα και την πανίδα της, περιστοιχισμένη από βουνά, με τον Ψηλορείτη να δεσπόζει στο τοπίο. Τα χωριά επίσης «επιμένουν» στην παλιά, γνωστή αρχιτεκτονική.
Οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτά είναι φιλόξενοι, φιλήσυχοι αλλά δυστυχώς λίγοι. Οι περισσότεροι νέοι έχουν εγκαταλείψει τα χωριά τους στην προσπάθεια να βρουν ένα καλύτερο μέλλον, μακριά από την κτηνοτροφία και την ελαιοκαλλιέργεια που δεν αποδίδουν όσα χρειάζονται οι σύγχρονες οικογένειες. Κι όσοι νέοι άνθρωποι έμειναν εκεί καλλιεργούν τις περιουσίες τους, βόσκουν τα πρόβατα και τα κατσίκια τους, ασχολούνται με τη μελισσοκομία και αναπτύξουν αγροτουριστικές δραστηριότητες σεβόμενοι όμως το τοπίο, τον τόπο τους και την ιστορία του.
Εκπληκτικά φυτά
Αυτό που αξίζει περισσότερο από όλα στο Αμάρι είναι η πεζοπορία στα χωριά και τις περιοχές γύρω από αυτά και η κουβέντα με τους κατοίκους.
Τα φυτά που οι περισσότεροι έχουμε να δούμε χρόνια, οι κισσοί στα εκπληκτικά δέντρα και οι παλιές, ιστορικές ελιές δεσπόζουν στο τοπίο.
Στις Βρύσες, για παράδειγμα, βρίσκεται μία ελιά η ζωή της οποίας είναι πολύ πιθανό να ξεπερνά τα 2.000 χρόνια, αν κρίνουμε από την περίμετρο του κορμού της που είναι περίπου 22 μέτρα!
Ρέθυμνο, το μαγικό λιμάνι!
Το Ρέθυμνο, από τις ομορφότερες και πιο φιλικές πόλεις της Κρήτης, βρίσκεται στο κέντρο της βόρειας ακτής του νησιού. Η πόλη περιβάλλεται από εντυπωσιακούς λόφους και ψηλά βουνά σε συνδυασμό με μια μοναδική σε ομορφιά παραλία και πλήθος άλλων αξιοθέατων.
Η σημερινή πόλη είναι κτισμένη στην ίδια θέση με την αρχαία Ρίθυμνα ή Ρήθυμνα ή Ριθυμνία. Μαρτυρίες για την ύπαρξη της πόλης αρχίζουν από τον 5ο-4ο αι. π.Χ. και είναι κυρίως τα αργυρά και χάλκινα νομίσματα, τα οποία έφεραν από τη μία όψη την κεφαλή του Απόλλωνα ή της Αθηνάς και από την άλλη μια τρίαινα ή δύο δελφίνια ή αίγα.
Τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην πόλη του Ρεθύμνου
- Φορτέτζα: Το σημείο «κατατεθέν» της ιστορικής Κρητικής Πόλης... Το Ενετικό Φρούριο του 16ου αιώνα είναι ανοικτό για το κοινό, κάθε μέρα- εκτός Δευτέρας- από τις 08.00-19.00. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, ο Νομός Ρεθύμνου διοργανώνει το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, όπου μουσικές, θεατρικές και γενικά καλλιτεχνικές παραστάσεις πραγματοποιούνται μέσα στο αρχαίο φρούριο. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται, με το παρελθόν να συναντά το σύχρονο πολιτιστικό κόσμο, είναι εκπληκτική.
- Η Λότζια: Η Λότζια, είναι το κτίριο εκείνο του Ρεθύμνου, που ο διαβάτης, ντόπιος ή τουρίστας, θα συναντήσει οπωσδήποτε στο διάβα του περπατώντας στους δρόμους της παλιάς πόλης. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αρκαδίου και Κ. Παλαιολόγου. Πολλοί συνηθίζουν να δίνουν τα ραντεβού τους εκεί, λέγοντας χαρακτηριστικά: Σε περιμένω στο «Μουσείο», χαρακτηρισμός που οφείλεται στην προηγούμενη χρήση του χώρου, ως Μουσείο.
- Ο πύργος του Ρολογιού: Ο πύργος του Ρολογιού, ήταν ένα μνημείο της ενετικής πόλης του Ρεθύμνου, μοναδικό στα κρητικά δεδομένα. Ηλιακό, βέβαια, ρολόι υπήρχε στο Χάνδακα, στο καμπαναριό του μητροπολιτικού ναού του Αγ. Μάρκου, γνήσιο όμως και αποκλειστικό πύργο-ρολόι διέθετε μόνο το Ρέθυμνο.
- Η πύλη Guora: Η Πύλη Guora ή Μεγάλη Πόρτα όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν οι Ρεθυμνιώτες, αποτελούσε την κεντρική είσοδο του τείχους που περιέκλειε την πόλη του Ρεθύμνου και χτίστηκε την περίοδο της Ενετοκρατίας.
- Το Τούρκικο Σχολείο: Το 1ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου ή «Τούρκικο», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, είναι το παλιότερο σχολικό κτίριο του Ρεθύμνου.
- Ο Μητροπολιτικός ναός: Ο μητροπολιτικός ναός του Ρεθύμνου είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. Ονομάζεται και «Μεγάλη Παναγία», σε αντιπαραβολή με τη «Μικρή Παναγία» (Κυρία των Αγγέλων), που και αυτή βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.
- Οι κρήνες του Ρεθύμνου: Σήμερα, στην πόλη του Ρεθύμνου σώζονται οχτώ δημόσιες κρήνες. Από αυτές, μόνο μία, η κρήνη Rimondi, ανάγεται στην εποχή της βενετοκρατίας, ενώ οι υπόλοιπες είναι της τουρκικής περιόδου.
Διαβάστε επίσης:
Ρέθυμνο: Ο κροκόδειλος «ποζάρει» στις κάμερες! (vid)
Χαμός στο Facebook για τον Σήφη, τον κροκόδειλο του Ρεθύμνου!