Ανάφη: Μοναχική αλλά.... φιλόξενη!
Ζυμωμένη στον ήλιο του Αιγαίου και την αρμύρα της θάλασσας, μοναχική μέσ’ στην απλότητά της, η Ανάφη παραμένει ένα νησί μακριά από τους ρυθμούς της σύγχρονης ανάπτυξης.
Ο επισκέπτης της, παίρνοντας γεύσεις από το μοναδικό τοπίο και τη νησιώτικη φιλοξενία που απλόχερα θα του προσφερθεί, θα την αγαπήσει μόνιμα και σταθερά.
Το νησί παίρνει αργά-αργά τη θέση του στο τουριστικό «στερέωμα». Σήμερα, είναι σε θέση να παρέχει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες στον ταξιδιώτη, που δεν έρχεται στην Ανάφη σαν κάποιος οποιοσδήποτε τουρίστας, αλλά συνήθως φέρει όλα τα χαρακτηριστικά του παλαιού περιηγηγή. Περιηγητή ενός παρθένου κι απόκοσμου τόπου, που τον ανακαλύπτει συνεχώς ανιχνεύοντας τον από στεριά και θάλασσα.
Με πλησιέστερό της νησί τη Σαντορίνη (Θήρα), η Ανάφη βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του κυκλαδικού συμπλέγματος. Ανήκει διοικητικά στο νομό Kυκλάδων και ειδικώτερα στην επαρχία Θήρας. Έχει έκταση 38,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μήκος ακτών 32,4 χιλιόμετρα και μέγιστο ύψος 579 μέτρα (βουνό Βίγλα). Η απόσταση του νησιού από τον Πειραιά είναι 155 ν. μίλια.
Το λιμανάκι του Άη Νικόλα υποδέχεται τους νεοφερμένους, δείχνοντας το δρόμο για τη Χώρα.
Με ανοιχτό ορίζοντα στο Κρητικό πέλαγος, η Χώρα είναι ο μοναδικός οργανωμένος οικισμός, τυπικός κυκλαδίτικος, με δικές του όμως αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες. Από τη Χώρα ή από το λιμάνι ξεκινούν όλες οι εξορμήσεις προς τις «κρυφές» και φανερές εξοχές του νησιού.
Tη κοντινή, γραφική ακρογιαλιά Κλεισίδι με τα λιγοστά της σπίτια, τις εξωτικές ακτές Κατσούνι, Μικρός και Μεγάλος Ρούκουνας, Μέγας Ποταμός, Άγιοι Ανάργυροι, Πρασιές....
Το Καστέλλι, το λόφο με τα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, και τα Καταλυμάτσα, θέση του αρχαίου λιμανιού ρωμαϊκών χρόνων....
Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (Παναγιάς της Καλαμιώτισσας), ξακουστό αναφιώτικο προσκύνημα και προστάτιδα του νησιού….
Την απόκρημνη χερσόνησο του Καλάμου (υψόμετρο 459 μέτρα), με την παλαιά Μονή της Καλαμιώτισσας στην κορυφή της..
Πυκνοδομημένος ο οικισμός, έλκει την καταγωγή του από τα μεσαιωνικά χρόνια. Απλώνεται αμφιθεατρικά πάνω από το λιμάνι, σε υψόμετρο 260 μέτρων.
Με 270 κατοίκους σήμερα, η Χώρα διαφοροποιείται ανάμεσα σ’ εκείνες των άλλων Κυκλάδων από τα πολυάριθμα θολωτά μονόχωρα σπίτια της, που καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στον οικισμό. Στενά σοκάκια διαπερνούν κάθε γωνιά του, ώσπου οδηγούν στο ενετικό Κάστρο, τον αρχικό πυρήνα και καρδιά του χωριού. Κεντρική θέση στη Χώρα κατέχουν οι ναοί του Αγίου Νικολάου, της Κοίμησης, του Αγίου Χαραλάμπους, του Χριστού του Σταυρού, των Αγίων Αναργύρων και του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του Κάστρου, με βυζαντινές ή μεταβυζαντινές εικόνες.
Ευρήματα από την αρχαία Ανάφη φιλοξενούνται στην Αρχαιολογική Συλλογή.
Πεζοί και ζώα κυκλοφορούν ελεύθερα, αφού σαν παραδοσιακός οικισμός η Χώρα δεν είναι προσπελάσιμη από τροχοφόρα. Ταβέρνες, ψησταριά, φούρνος, παντοπωλείο και μπάρ, καλύπτουν τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού και των επισκεπτών. Η διαμονή των τελευταίων εξυπηρετείται από αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Παραλίες
Οι παραλίες της Ανάφης συνιστούν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για το νησί από τη σκοπιά του παρθένου εξωτικού χαρακτήρα τους, που προσελκύει τους λάτρεις του ερημικού τοπίου. Παράλληλα, οι βραχώδεις ακτές παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για ποικίλες κατηγορίες επισκεπτών.
Ξεκινώντας από το λιμάνι για περιήγηση κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής,το Κλεισίδι, μικρή όαση, προσφέρει εκτός από την εξαιρετική αμμουδιά του δυνατότητες διαμονής σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ντόπιων γεύσεων στις γραφικές ψαροταβέρνες του. Οι επόμενοι σταθμοί, το Κατσούνι, η Φλαμουρού και ο Μικρός Ρούκουνας, είναι απόκοσμα μικρά ησυχαστήρια με ψιλή ξανθή άμμο και διάφανα νερά.
Ο Μεγάλος Ρούκουνας είναι η δημοφιλέστερη αμμώδης παραλία του νησιού, από τα πρώτα κέντρα συνεύρεσης φυσιολατρών του καλοκαιριού. Είναι αρκετά εκτεταμένη (μήκος 400 περίπου μ.) και αποτελεί την κατάληξη ενός ρέματος που σχηματίζει μικρό κάμπο με ελιές και φραγκοσυκιές. Στην περιοχή υπάρχει ταβέρνα και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Στα Καταλυμάτσα είναι η επόμενη μικρή ακτή, γνωστή από τα κατάλοιπα του αρχαίου λιμανιού, που βρίσκονται σπαρμένα στην περιοχή.
Ο Μέγας Ποταμός έιναι βοτσαλωτή ακρογιαλιά, δημιούργημα του ομώνυμου ρέματος που σχηματίζει βαθειά χαράδρα ανάμεσα στο λόφο του Καστελλιού και στον βουνώδη όγκο της Χαλέπας.
Συνεχίζοντας, οι Άγιοι Ανάργυροι είναι μικρή αμμουδιά περιβαλλόμενη από απότομα βράχια, πλαισιωμένη από το ομώνυμο ξωκκλήσι.
Με τον μικρό όρμο Πρασιές, παλιό επίνειο του Μοναστηριού και τόπο αποβίβασης των προσκυνητών, κλείνει ο περιηγητικός κύκλος της ομαλής ακτογραμμής, για να τον διαδεχτεί αμέσως μετά ο μεγαλειώδης όγκος του Καλάμου. καθώς οι ασβεστολιθικές ορθοπλαγιές, ύψους πάνω από 350-400 μ., υψώνονται γιγαντιαίες πάνω από το πλεούμενο.
Ο περίπλους της χερσονήσου του Καλάμου, είναι για τον περιηγητή ανεπανάληπτη εμπειρία, καθώς οι ασβεστολιθικές ορθοπλαγιές, ύψους πάνω από 350-400 μ., υψώνονται γιγαντιαίες πάνω από το πλεούμενο. Για τους ορειβάτες και τους αναρριχητές, το τοπίο αποτελεί μια ξεχωριστή πρόκληση, αφού αποτελεί μιαν ιδανική θέση ορεινού και θαλάσσιου πεδίου δραστηριοτήτων.
Συνεχίζοντας την παράκτια περιήγηση προς τα βορειοδυτικά, μοναχική είναι η παρουσία του βυζαντινού μονυδρίου του Αγίου Αντωνίου, πάνω από γκρεμό, σε πολύ κοντινή απόσταση από τη θάλασσα. Ακολουθούν οι ορμίσκοι του Αγίου Γεωργίου με το ομώνυμο ξωκκλήσι και του Συμιακού, στο βορειότερο άκρο του νησιού.
Κλείνοντας τον κύκλο της περιήγησης με κατεύθυνση δυτικά και νότια, σχηματίζονται διαδοχικά οι βοτσαλωτές ερημικές ακρογιαλιές Καλαγκάθι (χωρίς οδική πρόσβαση), Πράσσα, Βαγιά και Κυπαρίσσι.
Από και προς Πειραιά
Η Ανάφη συνδέεται με τον Πειραιά, με συμβατικά πλοία, 3 φορές την εβδομάδα. Τα πλοία προσεγγίζουν επίσης τα νησιά: Πάρος, Νάξος, Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Θήρα, (Σαντορίνη), Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος και Μήλος, ανάλογα με το δρομολόγιο.
Από και προς Θήρα (Σαντορίνη) και άλλα νησιά των Κυκλάδων.
Η Ανάφη συνδέεται με τη Σαντορίνη, σχεδόν καθημερινά με τοπικά δρομολόγια. Το ταξίδι διαρκεί 2 ώρες περίπου. Με τοπικά δρομολόγια, συνδέεται άλλες 2-4 φορές κάθε εβδομάδα με τα με τα νησιά: Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Νάξος, Πάρος, Μύκονος, Σύρος, Κύθνος και Κέα. Η Σαντορίνη έχει πυκνή αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα, αλλά και αρκετές πόλεις της Ευρώπης, όπως διαβάζουμε στο anafi.gr.
Δειτε το βίντεο εδώ
Διαβάστε επίσης
Σπέτσες: Απόδραση στο νησί της Μπουμπουλίνας