Ακρωτήριο Ταίναρο: Ταξίδι στο Μύθο (video)

Στο άκρο της Μάνης και της Ηπειρωτικής Ελλάδας το ακρωτήρι Ταίναρο μπορείς να δεις πολλά.
1'

Αποτελεί το το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και της Βαλκανικής χερσονήσου ενώ για τους αρχαίους Έλληνες ήταν το σημείο-πέρασμα για τον Κάτω Κόσμο.

Προσεεγίζεται από το μονοπάτι που ξεκινά από το εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων το οποίο έχει χτιστεί με τις πέτρες του ιερού του Ταινάριου Ποσειδώνα.

Ανατολικά, βρίσκετε λαξευμένο στο βράχο το Ψυχοπομπείο απ’ όπου παραλάμβανε ο συνοδός τις ψυχές και τις συνόδευε στην πύλη του Άδη. Πρόκειται για σπηλιά απ’ όπου πέρασε ο Ηρακλής σύμφωνα με το Μύθο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Κέρβερο. Περπατώντας δυτικά συναντάς ίχνη από τον αρχαίο και ρωμαϊκό οικισμό όπως το περίφημο ψηφιδωτό του 1ου μ.Χ αιώνα. Μετά από 45 λεπτά διαδρομή φτάνεις στο φάρο του Ακροταίναρου, ένα κτίριο του 1822.

Το όνομά του ακρωτηρίου, οφείλεται στον ήρωαΤαίναρο, γιο του Δία που έχτισε την ομώνυμη πόλη στον ισθμό της Ακρωταινάριας χερσονήσου. Το ακρωτήριο κατά τα χρόνια της Φραγκοκρατίας μετονομάστηκε σε Κάβο Ματαπάς.

Ο Φάρος του 1882, είναι ένα ορθογώνιο λιθόκτιστο κτίριο ύψους 16 μέτρων χτισμένο 20 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο Φάρος του Ακρωταίναρου κατασκευάστηκε από Γάλλους και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1887. Μέχρι το 1984 φιλοξενούσε τρεις φαροφύλακες. Από τότε φύλαξή και η λειτουργία του αντικαταστάθηκε με αυτόματο φωτιστικό μηχανισμό που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.

Φωτό: Νίκος Αθανασίου

Σχετικές ειδήσεις