Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με εισόδημα 50.000 ευρώ οι τουρίστες στα Χανιά
Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι σε ποσοστό 80%, στην πλειοψηφία τους απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ, είναι οι πρώτοι επισκέπτες που έφτασαν τον Μάιο στο αεροδρόμιο Χανίων ανοίγοντας την αυλαία της νέας τουριστικής περιόδου.
Τα παραπάνω στοιχεία συμπεριλαμβάνονται σε έρευνα που πραγματοποίησαν στο αεροδρόμιο Χανίων ερευνητές του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Την έρευνα και την ανάλυση των μέχρι σήμερα δεδομένων συντόνισε το τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Για τη δόμηση του ερωτηματολογίου και την πορεία της έρευνας υπήρξε επικοινωνία με την Ένωση Ξενοδόχων Χανίων.
Τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στα Χανιά στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με θέμα τη «Σύνδεση του Τουρισμού με τον Πρωτογενή Τομέα» και αποτελούν τμήμα της ετήσιας έρευνας του Παρατηρητηρίου Τουρισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί όταν τελειώσει η τουριστική περίοδος. Την ομάδα συγγραφής και ανάλυσης των δεδομένων της έρευνας αποτελούν οι κ.κ. Γιώργος Μπαουράκης διευθυντής του ΜΑΙΧ, Γιώργος Αγγελάκης ερευνητής του ΜΑΙΧ, Κώστας Ζοπουνίδης καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και Περικλής Δράκος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι τουρίστες που επιλέγουν το αεροδρόμιο Χανίων ως τελικό προορισμό για τις διακοπές τους στην αρχή της τουριστικής περιόδου, θεωρούν στην πλειοψηφία τους τις τιμές κανονικές προς φτηνές σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς και τη σχέση τιμής προς την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων καλύτερη από άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η ηλικία των επισκεπτών είναι πάνω από το μέσο όρο ηλικίας της τουριστικής περιόδου κατά 7-10 έτη. Η μέση ηλικία είναι τα 50 έτη και η πλειονότητά τους έχει επισκεφθεί σε ποσοστό 55% τη δυτική Κρήτη.
Τα οικογενειακά τους εισοδήματα -που είναι άνω 50.000 ευρώ- έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο από αυτά της κλασικής σεζόν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα κατά τη διάρκεια των επτά ημερών που διαμένουν στη Δυτική Κρήτη, με ένα μέσο όρο δαπάνης τα 350 ευρώ κατά κεφαλήν ημερησίως. Το 70% είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα, διαμένουν στις γύρω περιοχές του Πλατανιά και των Χανίων. Σε ποσοστό 64% επιλέγουν ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, ενώ οι επισκέπτες στην περιοχή της Κισσάμου καταγράφουν αύξηση της τάξης του 12%. Οι κρατήσεις των καταλυμάτων έχουν γίνει σε ποσοστό 55% μέσω τουριστικού γραφείου και τουριστικού πράκτορα.
Το κλίμα και η φυσική ομορφιά του τόπου συνεχίζουν να αποτελούν καταλυτικό παράγοντα στην επιλογή του τελικού προορισμού τους. Πληροφορίες για τον τόπο των διακοπών αντλούν από το οικογενειακό, φιλικό περιβάλλον αλλά και από το διαδίκτυο. Οι περισσότεροι αλλοδαποί τουρίστες προτιμούν να κάνουν διακοπές με τον/την σύζυγό τους και ακολουθούν οι οικογενειακές διακοπές. Τα ζευγάρια διαφοροποιούνται όσον αφορά στη διαμονή τους, αφού ένα μεγάλο ποσοστό προτιμά ενοικιαζόμενα δωμάτια/studios και ξοδεύουν περισσότερα από το μέσο όρο κατ' άτομο. Αντίθετα, οι οικογένειες, αν και εμφανίζονται με μεγάλα εισοδήματα, προτιμούν το ξενοδοχείο και το all inclusive με αποτέλεσμα να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα.
Αναφορικά με τις μετακινήσεις τους, οι αλλοδαποί τουρίστες χρησιμοποιούν κυρίως ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ενώ με μεγάλη ικανοποίηση κάνουν χρήση των λεωφορείων και ταξί για τις διάφορες περιηγήσεις τους. Ωστόσο, υπάρχει περιορισμένη κίνηση σε δημοφιλείς προορισμούς, καταγράφοντας αναλογικά χαμηλότερη του μέσου όρου επισκεψιμότητα σε όλα τα σημαντικά αξιοθέατα και «θέρετρα» εκτός των μουσείων. Στην πρώτη θέση επισκεψιμότητας, αναφορικά με τις παραλίες, παραμένει η παραλία στο Ελαφονήσι στα νότια της περιοχής των Χανίων.
Σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των τουριστών, αισθάνονται εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που τους προσφέρουν τς τουριστικά καταλύμματα. Έχουν βελτιωμένη εικόνα για τα μεταφορικά μέσα, αλλά συνεχίζουν να νιώθουν σχετικά ανασφαλείς για την κατάσταση του οδικού δικτύου και την οδική σήμανση.
Αρνητική άποψη έχει το 20% των επισκεπτών για την καθαριότητα στην πόλη των Χανίων και τις παραλίες.
Οσον αφορά στα τοπικά προϊόντα, οι μισοί στρέφονται στην αγορά κρασιού, ελαιολάδου και γραβιέρας.
Εκτός από τα έξοδα που έχουν κάνει για τα αεροπορικά εισιτήρια και το κόστος διαμονής τους, εννέα στους δέκα τουρίστες δαπανούν το περισσότερο μέρος του προϋπολογισμού τους στις ταβέρνες και τις καφετέριες. Ακολουθούν οι δαπάνες σε σουπερμάρκετ και σε μετακινήσεις, ενώ αντίθετα πολύ μικρό είναι το ποσοστό αυτών που ενδιαφέρονται να δαπανήσουν κάποια χρήματα για τη νυχτερινή τους διασκέδαση.
Στην έρευνα γίνεται αναφορά και στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Χανίων. Στην περίοδο Ιανουαρίου-Μαϊου 2015 σημειώνονται 183.000 αφίξεις. Αύξηση καταγράφεται σε όλες τις κύριες εθνικότητες, εκτός από τους Νορβηγούς και τους Φινλανδούς που έχουν σημειώσει μείωση 10% και 7% αντίστοιχα. Οι μισοί περίπου αλλοδαποί τουρίστες προέρχονται από τις σκανδιναβικές χώρες, ποσοστό όμως που είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τα πρόσφατα προηγούμενα έτη.