Κουντουρά: Το συνέδριο της ΑΒΤΑ ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα
«Σ' αυτό το συνέδριο όλοι οι tour operators της Αγγλίας είναι παρόντες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε αυτό το συνέδριο εδώ. Η Αγγλία βοήθησε πάρα πολύ, για να μπορέσουμε να έχουμε αυτή την αύξηση του ελληνικού τουρισμού το 2015, με ένα πραγματικά μεγάλο ποσοστό αύξησης, περίπου 24%» τόνισε η κ. Κουντουρά, η οποία μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο υπογράμμισε ότι η πραγματοποίηση του συνεδρίου, το οποίο είχε οριστεί εδώ και πάρα πολύ καίρο είναι «ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, πάνω από όλα. Και η Ελλάδα δεν τους έχει προδώσει ποτέ».
«Εγώ τους ευχαρίστησα μέσα από την καρδιά μου για τη στήριξή τους, αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνούσαμε και για την πίστη τους, γιατί έρχονται και ξανάρχονται και ήδη τώρα ξέρουμε ότι οι 'Αγγλοι τουρίστες μάς στηρίζουν ακόμα περισσότερο και ήδη βρισκόμαστε με θετικό πρόσημο για τις κρατήσεις του 2016» σημείωσε επίσης η υπουργός Τουρισμού.
Επιπλέον, αναφορικά με το συνέδριο, είπε πως τέτοια γεγονότα είναι πολύ σημαντικά να γίνονται στην πατρίδα μας, γιατί «η Ελλάδα είναι ένας παγκόσμιος προορισμός και θέλουμε να γίνει μέσα στους πέντε κορυφαίους παγκοσμίως. Η παραδοσιακή μας αγορά, η Αγγλία, μας στηρίζει και είμαστε ευγνώμονες κι ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι».
Ο κυπριακής καταγωγής πρόεδρος του ΑΒΤΑ, Νοέλ Ιωσηφίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το συνέδριό μας, είναι δείγμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Για να έρθουν περίπου 600 σύνεδροι δείχνει ότι θέλουν να υποστηρίξουν την Ελλάδα. Φέτος, οι εφημερίδες γενικά έκαναν μεγάλη ζημιά στον τουρισμό και αυτό δείχνει πως οι 'Αγγλοι έχουν μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα, αγαπούν την Ελλάδα και του χρόνου, όπως φαίνονται οι κρατήσεις προς το παρόν, νομίζω πως θα έχουμε αύξηση τουριστών».
Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι παραδοσιακός προορισμός για τους 'Αγγλους» και πρόσθεσε: «Τώρα, δεν ξέρεις από την μια ημέρα στην άλλη τι θα γίνει, όμως θεωρώ ότι η Ελλάδα θα έχει αύξηση τουριστών από την Αγγλία και γενικά, η Ελλάδα προσφέρει κάτι που δεν μπορούν να το βρουν ούτε στην Τουρκία, ούτε στην Τυνησία, ούτε σε κανένα άλλο κράτος. Κι αυτό δεν είναι ο ήλιος και η θάλασσα, αλλά ο κόσμος. Δηλαδή είναι η νοοτροπία και η φιλοξενία. Γιατί εμείς δουλεύουμε και με την Πορτογαλία και πολλές φορές μου λένε «γιατί στην Ελλάδα έρχεται ο κόσμος και ξαναπάει και ξαναπάει;». Βέβαια, όταν έρθει κάποιος στην Ελλάδα, πάει σε μια ταβέρνα, σ' ένα μικρό ξενοδοχείο, ο ιδιοκτήτης θα τον πάει όπου θέλει με το αυτοκίνητο, θα τον πάρει με τη βάρκα να πάνε για ψάρεμα, θα γνωρίσει όλη την οικογένειά του... Έτσι, με αυτή την συμπεριφορά, επιστρέφει τον επόμενο χρόνο. Αυτό λοιπόν, δεν το βρίσκει κανείς πουθενά αλλού! Αποκτούν μοναδικές εμπειρίες».
Αναφορικά με το τι πρέπει να προσέξουν οι Έλληνες για να διαφυλάξουν το τουριστικό προϊόν ο κ. Ιωσηφίδης τόνισε: «Το πρόβλημα που έχουμε με την Ελλάδα είναι τα σκουπίδια. Η πρώτη εντύπωση όταν έρθει ο τουρίστα και βγει από το αεροδρόμιο και βλέπει σκουπίδια στο δρόμο, αυτό πρέπει να βελτιωθεί. Δηλαδή, πρέπει να έχουμε μια περηφάνια στο περιβάλλον μας. Έχετε έναν όμορφο τόπο, που δεν θα βρει πουθενά κανένας, χρειάζεται προσοχή». Και συμβουλεύοντας τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον τουρισμό στην Ελλάδα, είτε με τα καταλύματα, είτε με την εστίαση, τους κάλεσε να μην χάσουν τον αυθορμητισμό τους. «Οι Έλληνες έχουν αυθορμητισμό. Να μην τον χάσουν. Γι' αυτό οι πελάτες μας έρχονται. Γι' αυτό αγαπούν την Ελλάδα. Αυτό δεν πρέπει να το χάσουν ποτέ» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, μιλώντας στους συνέδρους, τους καλωσόρισε στη «Μυθική Πελοπόννησο» και σημείωσε: «είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί αυτό το μεγάλο συνέδριο γίνεται στην Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. Γιατί, κα υπουργέ, ξέρετε, η Πελοπόννησος είναι ένας ανερχόμενος τουριστικός προορισμός. Η Πελοπόννησος δείχνει την εικόνα της Ελλάδας που δημιουργεί και προοδεύει».
Απευθυνόμενος στους συνέδρους, είπε: «χαίρομαι γιατί είστε εδώ μαζί μας και με αυτήν την πράξη σας, μας εμπιστεύεστε και σας ευχαριστώ όλους». Επιπλέον, ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε τόσο τον επιχειρηματία Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, όσο και τον κ. Βασιλάκη της Aegean, για τη βοήθειά τους, όπως είπε, στην τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου.
Ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, καλωσόρισε τους συνέδρους της ΑΒΤΑ στην Πύλο, με τις καστροπολιτείες της Μεθώνης και της Κορώνης και τους ενημέρωσε πως στην περιοχή, η μεσογειακή διατροφή αποτελεί τρόπο ζωής, ενώ τόνισε πως η αυτοδιοίκηση δημιουργεί και σχεδιάζει την Ελλάδα του αύριο. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη και την περιφέρεια Πελοποννήσου για τις ενέργειές της κι ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.
Ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Κώστας Μαρινάκος, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήρε την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη διοργάνωση και φιλοξενία του συνεδρίου και σημείωσε ότι «το συνέδριο αυτό δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν οι Βρετανοί πράκτορες, όλο τον τουριστικό πλούτο της Πελοποννήσου και αποτελεί μοναδική ευκαιρία, γιατί βρισκόμαστε σε έναν τουριστικό προορισμό, όπου σαν αγορά είναι διεθνώς τουριστικά ανώριμη».
Πρόσθεσε ότι «αυτό αποτελεί και μια μοναδική ευκαιρία, ώστε η περιοχή της Πελοποννήσου να αναδειχτεί προς τα έξω, με βάση ένα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, με αειφόρα χαρακτηριστικά, που δεν θα στοχεύει μόνο σε all inclusive, αλλά κυρίως στην ενίσχυση και ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που θα μπορεί να στηρίζει το σύνολο των μικρομεσαίων τουριστικών καταλυμάτων και επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής τουριστικής δραστηριότητας, με μέγιστη συμβολή στο εθνικό εισόδημα και την απασχόληση».
Στο συνέδριο της ΑΒΤΑ συμμετέχουν 550 σύνεδροι, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ, και σημειώνεται ότι φέτος διοργανώνεται για πρώτη φορά από Περιφέρεια και όχι από κράτος, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
Η επίσημη υποδοχή των συνέδρων και όλων των προσκεκλημένων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έγινε με παραδοσιακούς χορούς, μπροστά από το σπίτι του ολυμπιονίκη Τσικλητήρα και, αμέσως μετά, στη μαρίνα της Πύλου, η Περιφέρεια παρουσίασε στους συνέδρους, με μουσικό και οπτικό σκηνικό, την Πελοπόννησο μέσα από τους μύθους που την έχουν κάνει γνωστή παγκοσμίως από τα αρχαία χρόνια.