Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τον τουρισμό στη γενική συνέλευση του ΞΕΕ
Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι ο τουριστικός κλάδος αποτελεί κατ' εξοχήν παράδειγμα εξωστρέφειας, ανταγωνιστικότητας και αυξημένης ροπής στην καινοτομία. Ειδική αναφορά έκανε στην οικονομία διαμοιρασμού και στη συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για την ανάπτυξη θεσμικού πλαισίου, που θα διευθετεί τα θέματα φορολόγησης, λειτουργίας και ασφάλειας του νέου αυτού τουριστικού προϊόντος.
Εστιάζοντας στο ζήτημα διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ξενοδοχείων προς τη ΔΕΗ, υπογραμμίστηκε πως η ΔΕΗ επεξεργάστηκε νέο πρόγραμμα διακανονισμών, παρέχοντας μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας, ευνοϊκότερους όρους ρύθμισης των μακροχρόνιων οφειλών και περισσότερες δόσεις. «Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας του υπουργείου μας με τη ΔΕΗ, έχει προβλεφθεί, ειδικά για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δυνατότητα εξόφλησης της ληξιπρόθεσμης οφειλής έως και 36 μηνιαίες δόσεις, με άμεση καταβολή μόλις του 10% της συνολικής οφειλής» ανέφερε ο κ. Σταθάκης.
Στην παρέμβασή της, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά τόνισε ότι το 2015 το στοίχημα του τουρισμού κερδήθηκε και, απευθυνόμενη στους ξενοδόχους, υπογράμμισε ότι αυτό επετεύχθη με τη συνδρομή όλων.
Αναφερόμενη η υπουργός στη φετινή χρονιά, είπε πως είναι χρονιά προκλήσεων και ευκαιριών που προκύπτουν από τις εξελίξεις στην τουριστική αγορά στην ευρύτερη περιοχή και έκανε λόγο για μία στοχευμένη πολιτική.
Κλείνονται συμφωνίες με τους tour operators στις παραδοσιακές και τις νέες αγορές, είπε και σημείωσε πως τα μηνύματα είναι θετικά. «Μέρα με τη μέρα καταγράφουμε μετρήσιμα αποτελέσματα. Παρουσιάζουμε ενισχυμένη εικόνα έναντι των ανταγωνιστριών χωρών στην ασφάλεια, την ελκυστικότητα και τη σχέση τιμής-ποιότητας».
Σχετικά με τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, η κ. Κουντουρά τόνισε ότι προωθούνται με τα συναρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες λύσεις.
Για το sharing economy, συγκεκριμένα, αναφέρθηκε πως υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, με στόχο την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών, προκειμένου να εξασφαλίσουμε όρους δίκαιης αντιμετώπισης των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων.
Στο θέμα του ΦΠΑ, η κυβέρνηση και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, όπως τονίστηκε, προτίθενται να θέσουν στα αρμόδια όργανα εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις ως προς την επέκταση της αύξησης του ΦΠΑ, ώστε να μην επιβαρυνθούν επιπρόσθετα τα ακριτικά νησιά, που αντιμετωπίζουν οξύτατο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, εξαιτίας της πίεσης που έχουν δεχθεί από το κύμα των προσφυγικών ροών.
Παράλληλα, πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι ο νέος φόρος ακινήτων, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, να κατανείμει το φορολογικό βάρος δίκαια και αναλογικά, αντιμετωπίζοντας τις παθογένειες και στρεβλώσεις του ισχύοντος καθεστώτος, διατηρώντας τους στόχους εισπραξιμότητας.
Σε ό,τι αφορά τις δράσεις μέσω του ΕΣΠΑ, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι η πολιτική ηγεσία άκουσε τα αιτήματα του κλάδου και προχώρησε στην αύξηση κατά 20 εκατ. ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού της δράσης ΕΣΠΑ, στα 70 εκατ. ευρώ πλέον, για τον εκσυγχρονισμό και ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στον επόμενο κύκλο των προγραμμάτων, προβλέπεται και η επιχορήγηση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων στον τουρισμό.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης, απηύθυνε έκκληση για συνένωση των δυνάμεων της Πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα για τη στήριξη των ελληνικών ξενοδοχείων και του τουρισμού της χώρας, στις δύσκολες στιγμές που διάγει ο κλάδος,.
Ο κ. Τσακίρης, υπογράμμισε την επιτυχή νέα διαδικασία κατάταξης των ελληνικών καταλυμάτων που γίνεται με διαφάνεια από το Επιμελητήριο, ενώ ζήτησε από τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα στη νομοθέτηση για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της παράνομης ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών, στη βάση των προτάσεων που παρουσιάστηκαν στην ειδική ενότητα της γενικής συνέλευσης για το Sharing Economy.
Επίσης, ζήτησε από την Πολιτεία:
α) Την ορθολογική ρύθμιση των κόκκινων δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων, προκειμένου αυτές να μην περάσουν στα "κοράκια" των αγορών.
β) Την άμεση ολοκλήρωση ενός νέου, ρεαλιστικού και αποτελεσματικού αναπτυξιακού νόμου, που να ευνοεί τις ιδιωτικές επενδύσεις.
γ) Την προώθηση δράσεων του νέου ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
δ) Τη ρύθμιση του μεγάλου προβλήματος του ΕΝΦΙΑ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και, ειδικά, την απάλειψη της αδικίας σε βάρος των ατομικών επιχειρήσεων.
Σχολιάζοντας τις προοπτικές της φετινής τουριστικής σεζόν, ο κ. Τσακίρης ανέφερε ότι το 2016 δεν προσφέρεται για ασφαλείς τουριστικές προβλέψεις. «Είναι μια χρονιά με ευκαιρίες, αλλά και με μεγάλους κινδύνους. Όσο πιθανόν είναι να έχουμε μια καλή συνέχεια της δυναμικής του 2015, άλλο τόσο πιθανόν είναι να κληθούμε να διαχειριστούμε μια απρόβλεπτη χρονιά. Μια χρονιά στην οποία επιπλέον των άλλων, θα δουλέψουμε για πρώτη φορά με διπλάσιο ΦΠΑ, τη στιγμή που επανεμφανίζονται ζητήματα όσον αφορά στην αστυνόμευση των πόλεων, που το μεταναστευτικό πρόβλημα βρίσκεται σε έξαρση και που στο ευρύτερο γεωπολιτικό μας περιβάλλον δρομολογούνται τέτοιες σημαντικές αναδιατάξεις, που εύλογα προκαλούν ανησυχίες για το κατά πόσο η τουριστική εικόνα της χώρας μας θα επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ.