Αρχιπέλαγος Σοκότρα: Το πιο... εξωγήινο μέρος της Γης! (vids)
Το μεγαλύτερο νησί, ονομαζόμενο επίσης Σοκότρα, αποτελεί περίπου το 95% του συνολικού εδάφους του αρχιπελάγους της Σοκότρα.
Το νησί είναι αρκετά απομονωμένο και, λόγω της διαδικασίας της ειδογένεσης, το ένα τρίτο της χλωρίδας του νησιού δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά αλλού στον πλανήτη. Έχει χαρακτηριστεί ως το πιο εξωγήινο τοπίο στην Γη και ανήκει στη Δημοκρατία της Υεμένης.
Το αρχιπέλαγος περιλαμβάνει τη νήσο Σοκότρα (3,625 τ. χλμ) και τρεις μικρότερες νήσους τις Αμπντ αλ Κουρί, Σαμχά και Ντάρσα. Η νήσος Σοκότρα χωρίζεται γεωγραφικά σε τρεις περιοχές: στις παράκτιες πεδιάδες, στο ασβεστολιθικό υψίπεδο (όπου βρίσκονται πολλά καρστικά σπήλαια) και στα Όρη Χάγιερ. Τα βουνά έχουν υψόμετρο 1,500 μ. Το νησί έχει μήκος 130 χλμ και πλάτος 29–35 χλμ.
Η πρώτη ανθρώπινη παρουσία στο αρχιπέλαγος της Σοκότρα χρονολογείται από τη Λίθινη Εποχή, με ευρήματα εργαλείων στην περιοχή κοντά στο Χαντίμπο, τα οποία αποδίδονται στον πολιτισμό Ολντοουάι. Η Σοκότρα στα ιστορικά χρόνια εμφανίζεται με την ονομασία Διοσκουρίδα στο ελληνικό ναυτικό βοήθημα Περίπλους της Ερυθράς Θαλάσσης τον 10 αιώνα μ.Χ. Η σύγχρονη ονομασία Σοκότρα δεν συνδέεται με την ελληνική, αλλά αποδίδεται στη σανσκριτική έκφραση «ντβίπα σουκχαντχάρα» που σημαίνει νησί της ευδαιμονίας.
Ο μεγάλος χρονικά γεωλογικός αποκλεισμός του αρχιπελάγους της Σοκότρα καθώς και το ζεστό κλίμα του νησιού, έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη εντυπωσιακής ενδημικής χλωρίδας στο νησί. Σύμφωνα με έρευνες περισσότερο από το ένα τρίτο των 800 περίπου φυτών που υπάρχουν στο νησί δεν βρίσκεται πουθενά αλλού στον κόσμο. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά της Σοκότρα είναι το δέντρο «αίμα του δράκου» (Dracaena cinnabari), το οποίο έχει ένα περίεργο σχήμα ομπρέλας. Ο κόκκινος χυμός του αποκαλούνταν το «αίμα του δράκου» από αρχαίους κατοίκους του νησιού, και χρησίμευε ως φάρμακο για όλες τις ασθένειες ή χρωστική ουσία. Από μακριά μοιάζει με ιπτάμενο δίσκο, αλλά από κάτω μοιάζει με τεράστιο μανιτάρι.
Αναφορικά με την τοπική πανίδα, άξιο αναφοράς είναι το είδος της γιγάντιας θαλάσσιας κάμπιας (Eunice aphroditois) που φθάνει μέχρι τα 4 μέτρα μήκος και πάνω από 70 κιλά βάρος. Η συγκεκριμένη κάμπια δεν απαντάται σε άλλο σημείο του κόσμου, ζει σε κοραλλιογενή θαλάσσια περιβάλλοντα ενώ έχουν σημειωθεί περιστατικά επιθέσεων σε ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται υπό εξαφάνιση, λόγω της λαθροθηρίας. Το δέρμα της πωλείται παρανόμως πολύ ακριβά σε ευρωπαϊκούς οίκους μόδας.
Η ομάδα νησιών διαθέτει επίσης πλούσια ορνιθοπανίδα, που περιλαμβάνει μερικά μοναδικά είδη ενδημικών πουλιών, πολλά εκ των οποίων είναι υπό εξαφάνιση. Όπως συμβαίνει και σε πολλά άλλα απομονωμένα οικοσυστήματα όπως η Σοκότρα, οι νυχτερίδες είναι το μόνο ιθαγενές θηλαστικό στο νησί. Αντίθετα, στους κοραλλιογενείς υφάλους της Σοκότρα ζει πλήθος θαλάσσιων ενδημικών ειδών. Υπάρχουν ανησυχίες πως μερικά νέα είδη που εισάγονται στο οικοσύστημα της Σοκότρα, όπως οι κατσίκες ίσως αποτελέσουν απειλή για τη χλωρίδα της Σοκότρα στο μέλλον.
Μετάβαση και διαμονή
Η Σοκότρα είναι ένα παράδεισος για όσους αγαπούν τον οικοτυρισμό και ο πιο δημοφιλής τρόπος διαμονής στο νησί είναι η κατασκήνωση.
Παρόλα αυτά υπάρχουν τέσσερα ξενοδοχεία στο Χαντίμπο:
Το Taj Socotra, το Hafijj, το Socotra, και το Summer land Hotel. Δεν είναι ότι πιο πολυτελές έχετε δει στη ζωή σας, αλλά παρέχουν τις βασικές ανέσεις, όπως κλιματισμό, τηλεόραση και ψυγείο.
Το τοπικό αεροδρόμιο δημιουργήθηκε το 1999 και πλέον κατασκευάζεται και νέο λιμάνι. Η πρόσβαση γίνεται από την Υεμένη, κάτι αρκετά δύσκολο αυτή την εποχή λόγω του πολέμου, αλλά και από το Ομάν. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς τη Σοκότρα είναι από τα τέλη Ιανουαρίου έως το Μάιο, όταν το κλίμα είναι πιο ήπιο. Το φαγητό είναι βασικό, απλό και πολύ φτηνό, οι μετακινήσεις στο νησί γίνονται με λεωφορείο και η εγκληματικότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Πρόσφατα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκδήλωσαν ενδιαφέρον να «αγοράσουν» τα νησιά από την πολύ ταλαιπωρημένη Υεμένη. Ίσως τα επόμενα χρόνια να είναι η τελευταία ευκαιρία για να επισκεφθεί κανείς έναν από τους τελευταίους παραδείσους επί γης.