Λονδίνο: Πέντε πράγματα που σίγουρα δεν ήξερες για το Big Ben (pics)

Big Ben | Λονδίνο: Ό,τι είναι για το Παρίσι ο Πύργος του Άιφελ, είναι για το Λονδίνο το Big Ben. Το μεγάλο ρολόι – ορόσημο της βρετανικής πρωτεύουσας αποτελεί ένα σημαντικό πόλο έλξης για τους τουρίστες.
Τα πέντε μεγάλα μυστικά του ρολογιού
PIXABAY
3'

Το ρολόι, φυσικά, μπορεί να γίνει ορατό από όλους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μόνο που κατά την παρούσα χρονική στιγμή, το Big Ben έχει σταματήσει να δέχεται τουρίστες, καθώς μέχρι το 2020 θα υποβάλλεται στη βάσανο των εργασιών συντήρησης, οι οποίες κοστίζουν στο βρετανικό Δημόσιο περί τις 29 εκατ. στερλίνες.

Εμείς, σας παρουσιάζουμε πέντε μικρές λεπτομέρειες που ενδεχομένως να μην είναι και τόσο γνωστές σε ό,τι αφορά το Big Ben.

1. Η καμπάνα του έχει περισσότερα γενέθλια απ’ ό,τι η Βασίλισσα

Το Big Ben διεκδικεί τρεις διαφορετικές ημερομηνίες γενεθλίων: η πρώτη, στις 10 Απριλίου 1858, όταν σφυρηλατήθηκε η καμπάνα του, η δεύτερη, στις 31 Μαΐου 1858, όταν άρχισε να χτυπά για πρώτη φορά το ρολόι και η τρίτη, στις 11 Ιουλίου 1859, όταν χτύπησε για πρώτη φορά η καμπάνα του.

2. Κανείς δεν είναι σίγουρος πώς απέκτησε το όνομά του

Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι έλαβε το όνομα του Σερ Μπέντζαμιν Χολ, του ανθρώπου που επέβλεψε την εγκατάστασή του και το όνομα του οποίου είναι σκαλισμένο πάνω στο ρολόι.

Ακόμη και σήμερα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι έλαβε το όνομα «Big Ben» ως τιμή στον πρωταθλητή του μποξ, Μπέντζαμιν Κάουντ. Η καμπάνα αρχικά επρόκειτο να ονομαστεί «Royal Victoria», αλλά τελικά το όνομα «Big Ben» επικράτησε.

3. Το Big Ben έχει βάρος όσο περίπου τρεις μικροί ελέφαντες

Το επιβλητικό ρολόι έχει ύψος 2,28 μέτρα και διάμετρο 2,75 μέτρα, ενώ ζυγίζει σχεδόν 14 τόνους – όσο περίπου ζυγίζουν τρεις μικροί αφρικανικοί ελέφαντες.

4. Η καμπάνα του ήταν πάντα σπασμένη

Η αρχική μεγάλη καμπάνα του ζύγιζε 16 τόνους και η τοποθέτησή της στον πύργο του Big Ben είχε γίνει δεκτή από το πλήθος με επευφημίες. Σφυρηλατήθηκε για πρώτη φορά στις 6 Αυγούστου 1856, αλλά χάλασε κατά τη διάρκεια των πρώιμων δοκιμών και δεν μπορούσε να επισκευαστεί.

Μια ελαφρώς μικρότερη καμπάνα, η γνωστή έως και σήμερα καμπάνα του Big Ben, σφυρηλατήθηκε άμεσα προς αντικατάσταση της αρχικής, μετά την ανεπανόρθωτη βλάβη της πρώτης καμπάνας. Όμως κι αυτή έσπασε υπό το βάρος του υπερμεγέθους σφυριού που τη χτυπούσε και έμεινε για τουλάχιστον τρία χρόνια εκτός λειτουργίας.

Τελικώς, το σφυρί υπέστη τροποποιήσεις και η καμπάνα επέστρεψε σε τέτοια θέση, ώστε αυτό να τη χτυπά σε διαφορετικό σημείο. Ωστόσο, το ράγισμα έμεινε και έκτοτε δεν επισκευάστηκε ποτέ.

5. Οι ήχοι της καμπάνας αντιστοιχούν σε συγκεκριμένους στίχους

Την επόμενη φορά που θα ακούσετε το βασικό ήχο της καμπάνας του Big Ben, ανά ώρα, μάλλον θα μπορείτε κατά κάποιο τρόπο να τραγουδήσετε τον σκοπό. Ένα μικρό απόσπασμα από τον Ψαλμό 37:23-24 είναι γραμμένο στην αίθουσα του ρολογιού, ώστε να τρέχει μαζί με τους ήχους της καμπάνας.

Το απόσπασμα αυτό αναφέρει: «Όλη αυτή την ώρα / Ο Κύριος ας είναι οδηγός μου / Και διά της ισχύος Του / Κανένα πόδι ας μη γλιστρήσει»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις