Τα μυστικά του βυθού της «Μπλε Τρύπας» του Μπελίζ
Πρόκειται για την μεγαλύτερη καταβόθρα διαμέτρου 300 μέτρων και βάθους 125 μέτρων. Στην αποστολή συμμετείχε και ο Fabien Cousteau, εγγονός του μεγάλου εξερευνητή Jacques Cousteau, ο οποίος έβαλε την Μπλε Τρύπα στο χάρτη το 1971.
Η ομάδα ξεκίνησε την αποστολή της τον Δεκέμβριο του 2018, αποφασισμένη να ανακαλύψει τα μυστικά της Τρύπας. Χρησιμοποιώντας δύο υποβρύχια, κατάφεραν να πάρουν νέες εικόνες και υλικό μέσα από τη Μπλε Τρύπα και δημιούργησαν τον πρώτο τρισιδιάστατο χάρτη του εσωτερικού της.
Ένα από τα ευρήματα ήταν σταλακτίτες που δεν είχαν εντοπιστεί ξανά, πολύ κοντά στον πυθμένα. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα ευρήματα της ομάδας ταυτοποιήσιμα. Για παράδειγμα, η ομάδα βρήκε κάποια μη αναγνωρίσιμα ίχνη στον πυθμένα της τρύπας, τα οποία παραμένουν ανοιχτά στην ερμηνεία.
Όπως ανέφερε η επικεφαλής της αποστολής, Erika Bergman, ωκεανογράφος και υπεύθυνη της επιχείρησης στο CNN, η όλη εμπειρία κατάδυσης σε τόσο σκοτεινά βάθη ήταν απίστευτη.
Ένα από τα πιο τρελά της τρύπας, ήταν το στρώμα υδροθείου, το οποίο κόβει όλο το φως και βυθίζει τους δύτες στο σκοτάδι. «Χάνεις όλο το φως του ήλιου της Καραιβικής και απλά έχει απόλυτο σκοτάδι, οι συνθήκες είναι απολύτως ανοξικές εκεί κάτω και δεν υπάρχει ίχνος ζωής» εξηγεί η Bergman.
Η ομάδα δήλωσε επίσης ικανοποιημένη, καθώς όπως είπαν η τρύπα δεν περιείχε σκουπίδια, εκτός από δυο-τρία μικρά κομμάτια πλαστικού και ο ανθρώπινος αντίκτυπος ήταν σχεδόν μηδαμινός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Καιρός ΤΩΡΑ: Ανοιξιάτικη η Δευτέρα - Πόσο θα «σκαρφαλώσει» ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες (pics)