Ο απίστευτος λόγος που οι Νήσοι Κουκ θέλουν να αλλάξουν το όνομά τους

Η κυβέρνηση των Νήσων Κουκ έχει εκκινήσει επίσημες διεργασίες με σκοπό την αλλαγή του ονόματος του νησιωτικού συμπλέγματος.
Η παράδοση παίζει ρόλο «κλειδί» σε αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα
Pixabay
2'

Στόχος είναι το νέο όνομα να αντικατοπτρίζει με καλύτερο τρόπο την κουλτούρα των ιθαγενών κατοίκων τους. Ήδη, η κυβέρνηση έχει εγκρίνει την σύσταση μιας επιτροπής που θα εργαστεί για την ανεύρεση του νέου ονόματος.

Η αυτοδιοικούμενη νησιωτική χώρα πήρε το όνομά της από τον Βρετανό εξερευνητή Τζέιμς Κουκ, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή το 1770.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Μαρκ Μπράουν στο Radio ΝΖ: «Θέλω να βρω ένα νέο παραδοσιακό όνομα για τη χώρα μας, που θα αντανακλά περισσότερο την αληθινή φύση του νησιού μας».

Ήδη έχουν προταχθεί 60 πιθανά ονόματα, σύμφωνα με το CNN. Η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί θα τα δημοσιεύσει τον Απρίλιο και στη συνέχεια ο κατάλογος θα διαβιβαστεί στην κυβέρνηση για να γίνει πιθανώς δημοψήφισμα.

Όπως τονίζει ο Μπράουν, το όνομα θα πρέπει να παραπέμπει στη χριστιανική πίστη και την κληρονομιά Μαορί των κατοίκων, «να εμπνέει περηφάνια και να ενώνει τον λαό μας».

Το πιθανότερο είναι πως το όνομα θα είναι στην τοπική διάλεκτο των Νήσων, που σχετίζεται στενά με τη γλώσσα των Μαορί της Νέας Ζηλανδίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Οι Νήσοι Κουκ αποτελούν μία αυτοδιοικούμενη περιοχή, ελεύθερα συνδεδεμένη με την Νέα Ζηλανδία από το 1901.

Έχουν πληθυσμό 14.974 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και πρωτεύουσά τους είναι η Αβαρούα.

Τα νησιά Κουκ που βρίσκονται περίπου 3.500 χλμ βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας είναι ένα σύμπλεγμα από 24 κοραλλιογενείς ατόλες και ηφαιστειακά νησιά.

Η υπό ανάπτυξη οικονομία στηρίζεται σε καλλιέργειες μαλακίων, μαργαριταριών, ένα εκτροφείο στρουθοκαμήλων, τον τουρισμό και τις τραπεζικές δραστηριότητες.

Με την διάλυση της συμμαχίας ANZUS, το 1986, οι Νήσοι Κουκ ανακήρυξαν την ουδετερότητά τους, καθώς γεννήθηκαν αμφιβολίες για την ικανότητα της Νέας Ζηλανδίας να εξασφαλίσει την άμυνά τους.

Το 1991 τα Νησιά Κουκ υπέγραψαν σύμφωνο φιλίας με την Γαλλία για την οικονομική ανάπτυξη, το εμπόριο και την επιτήρηση των χωρικών υδάτων και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Ωστόσο, οι σχέσεις με την Γαλλία επιδεινώθηκαν το 1995-1996, όταν η χώρα πραγματοποίησε έξι πυρηνικές δοκιμές στην ατόλη Μουρουρόα.

Σχετικές ειδήσεις