Βόλτα στη Χαλκίδα: Ένας παράδεισος μία «ανάσα» από την Αθήνα (pics)
Η Χαλκίδα αποτελεί αγαπημένο προορισμό, κυρίως των Αθηναίων, καθώς βρίσκεται μία «ανάσα» από την πρωτεύουσα.
Τώρα δε, που ο καιρός «ανοίγει», οι ημέρες μεγαλώνουν και ψάχνετε πού μπορείτε να πάτε για φαγητό, η Χαλκίδα είναι ιδανική. Ταβερνάκια για ούζα, τσίπουρα και μεζέδες, μεγάλες παραλίες με άμμο και μια αίσθηση «διακοπών».
Η πρωτεύουσα της Εύβοιας είναι τόσο κοντά που δεν θα έπρεπε να σκέφτεστε καν τη διαδρομή, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που ζουν και εργάζονται εκεί, ενώ τα Σαββατοκύριακα αγαπούν την έντονη ζωή της Αθήνας.
Η κρεμαστή γέφυρα και η πραγματική μαγεία
Η καλωδιωτή κρεμαστή γέφυρα σάς επιφυλάσσει την πιο εντυπωσιακή υποδοχή σε ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά νησιά: την Εύβοια.
Ωστόσο, η πραγματική μαγεία βρίσκεται λίγο πιο μακριά. Στην παλιά γέφυρα με τα «τρελά νερά» του Ευβοϊκού κόλπου. Από τη γέφυρα του Ευρίπου θα μπορέσετε να δείτε το φαινόμενο των υδάτων, που ανά έξι ώρες αλλάζουν κατεύθυνση.
Βόλτες στην παραλία
Φιλόξενη και ζωντανή, η Χαλκίδα σάς προσκαλεί σε μια χαλαρή παραλιακή βόλτα. Εκεί θα βρείτε δεκάδες στέκια για φαγητό και για καφέ, ενώ έντονη είναι και η νυχτερινή ζωή.
Επισκεφθείτε το κάστρο της Χαλκίδας
Το κάστρο Καράμπαμπα βρίσκεται στην ηπειρωτική πλευρά της πόλης, στο λόφο που ονομάζεται Φούρκα, στη συνοικία της Κανήθου. Η θέση του είναι στρατηγική, καθώς ελέγχει τον πορθμό του Ευρίπου και την πόλη της Χαλκίδας. Η θέση του Κάστρου ταυτίζεται από μερικούς μελετητές με την αρχαία πόλη Κάνηθο, καθώς σώζονται σποραδικά ίχνη κτισμάτων και τάφων στην επιφάνεια του εδάφους. Ο λόφος πιθανότατα οχυρώθηκε για πρώτη φορά κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν είχε οχύρωση στους Βυζαντινούς χρόνους και κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας και τους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας.
Το φρούριο που σώζεται σήμερα οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1684, με σκοπό την προστασία της Χαλκίδας από τους Βενετούς. Σχεδιάστηκε από τον Βενετό Gerolimo Galopo και η αρχιτεκτονική του είναι περισσότερο Ευρωπαϊκή και λιγότερο Τουρκική, με στενόμακρο περίβολο, με προτείχισμα στη βόρεια πλευρά, τρεις προμαχώνες και έναν μεγάλο πύργο.
Το νότιο τμήμα του τοίχου διατηρείται σε κακή κατάσταση. Αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη έχουν εντοιχισθεί σε αρκετά σημεία του περιβόλου. Ο πιο σύνθετος, εξαγωνικός προμαχώνας βρίσκεται στην ανατολική πλευρά, προς τη Χαλκίδα. Στις επάλξεις διατηρούνται δύο ρωσικά κανόνια του 19ου αιώνα. Η μοναδική πύλη του φρουρίου βρίσκεται στη ΝΑ πλευρά του τείχους, ενώ γύρω της έχουν οικοδομηθεί κτήρια στρατιωτικού χαρακτήρα.
Στον ανατολικό τοίχο του περιβόλου, μεταξύ της πύλης και του ανατολικού πύργου, βρίσκεται κωδωνοστάσιο, κτισμένο στη θέση όπου βρισκόταν η καμπάνα του συναγερμού του φρουρίου. Το μόνο καλά σωζόμενο κτίσμα μέσα στον περίβολο είναι ναός αφιερωμένος στον Προφήτη Ηλία, που χρονολογείται το 1895. Το δυτικό άκρο του τείχους καταλαμβάνει επτάπλευρος πύργος, η μεγαλοπρεπέστερη αμυντική κατασκευή του φρουρίου. Η είσοδος στον πύργο γίνεται από στενό καμαροσκεπή διάδρομο, που θυμίζει λαβύρινθο.
Το φρούριο πολιορκήθηκε ανεπιτυχώς από τον Μοροζίνι το 1688 και οι Τούρκοι κατόρθωσαν να διατηρήσουν την κυριότητά του έως την απελευθέρωση της Ελλάδας, οπότε και το παρέδωσαν στο Ελληνικό κράτος.
Στο κάστρο του Καράμπαμπα βρίσκεται και ο τάφος του συγγραφέα Γιάννη Σκαρίμπα, ο οποίος έζησε και εργάστηκε στην πόλη της Χαλκίδας.
Με πληροφορίες από Wikipedia