Άγιος Κοσμάς Αρκαδίας: Το χωριό με τα υπεραιωνόβια πλατάνια (pics)

Πολλές είναι οι ομορφιές του χωριού που τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι το επισκέπτονται...

Άγιος Κοσμάς Αρκαδίας: Το χωριό με τα υπεραιωνόβια πλατάνια (pics)
Στην πλατεία του χωριού βρίσκονται τα «Λιοντάρια», τρείς παραδοσιακές βρύσες που αναβλύζουν αδιάκοπα τα νερά από τις άφθονες πηγές της περιοχής
3'

Για το σημερινό χωριό, η πρώτη ιστορική μνεία είναι το 1592, όπου αναφέρεται μαζί με το Μοναστήρι τού «Άη Γιώργη τού Δρομέα» σαν Άγιος Κοσμάς και υπαγόταν στα Ολυμποχώρια ή Ολυμπία όπως λέγονταν τότε τα χωριά της Γλυπίας και του Σελινούντα.

Η κεντρική πλατεία του χωριού είναι σκεπασμένη με επτά θεόρατα υπεραιωνόβια πλατάνια που φυτεύτηκαν το 1883. Στο κέντρο δεσπόζει ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων.

Η εκκλησία Αγ. Ανάργυροι στην πλατεία του χωριού

Πίσω από την πετρόχτιστη εκκλησία βρίσκονται τα «Λιοντάρια», τρείς παραδοσιακές βρύσες που αναβλύζουν αδιάκοπα τα νερά από τις άφθονες πηγές της περιοχής.

Οι ταβέρνες και οι καφετέριες της Πλατείας είναι ιδανικές για χαλάρωση και για φαγητό...

Ακολουθώντας τα σοκάκια του χωριού ο περιπατητής θα μαγευτεί από την παραδοσιακή αρχιτεχτονική που δένει αρμονικά με τη φύση και τους απαράμιλλους χρωματικούς συνδυασμούς των λουλουδιών.

Μπορείτε να επισκεφτείτε:

Λαογραφικό Μουσείο Κοσμά

Εκεί θα βρείτε τα εργαλεία των Κοσμιτών χτενάδων, έργα ντόπιας ξυλογλυπτικής, κεραμικής, υφαντικής και κεντητικής τέχνης. Επίσης εκθέτονται αρχαιολογικά ευρήματα και ιστορικά έγγραφα. Σήμερα κατασκευάζονται έργα λαϊκής τέχνης από Κοσμίτες νέους τεχνίτες, οι οποίοι ασχολούνται με την ξυλογλυπτική.

Βιβλιοθήκη - Πινακοθήκη

Στην κοινότητα λειτουργεί μια πλούσια δανειστική Βιβλιοθήκη με 3500 περίπου τόμους βιβλία, περιοδικά και άλλες εκδόσεις. Ιδρύθηκε το 1954 και είναι εγκατεστημένη στο σχολείο του χωριού. Από το 1991 λειτουργεί νομικό πρόσωπο με τίτλο "Κοινοτική Βιβλιοθήκη Κοσμά", στο οποίο περιλαμβάνονται τα τμήματα: Βιβλιοθήκης, Ιστορικού και Λαογραφικού Αρχείου, Φωτογραφικού Αρχείου και μιας μικρής Πινακοθήκης έργων Ελλήνων ζωγράφων εμπνευσμένων από το φυσικό κάλλος της περιοχής.

Η Μονή Ελώνης κρέμεται....πάνω από τα βράχια

Μονή Ελώνης

Η Μονή της Έλωνας βρίσκεται σε μία απότομη πλαγιά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 650 μ., 15 περίπου χιλιόμετρα από τον Κοσμά και 17 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο. Πρόκειται για ένα αρκετά παλιό μοναστήρι που χρονολογείται από το 1300 περίπου. Η Μονή με την θαυματουργή εικόνα της παναγίας, είναι χτισμένη επάνω σε απόκρημνο βράχο και μοιάζει κυριολεκτικά να αιωρείται επάνω από το φαράγγι του Δάφνωνα.


Άγιοι Ανάργυροι

Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων που είναι και οι πολιούχοι του χωριού. Σύμφωνα με τον μύθο ο βοσκός Κωνσταντάς βρήκε σε κοντινή πηγή ένα εικόνισμα των Αγίων Αναργύρων προς τιμή των οποίων χτίστηκε η πρώτη εκκλησία σε αυτή τη θέση το 1884. Η εικόνα σώζεται μέχρι σήμερα σε περίοπτη θέση μέσα στην εκκλησία, συνοδευόμενη από χρυσαφικά και τάματα.

Το φαράγγι του Δαφνώνα

Η περιοχή γύρω από τη Μονή ορίζεται από ένα μακρύ φαράγγι στην ανατολική πλευρά του βουνού το οποίο ξεκινά από το χωριό Κοσμάς, περνάει από τη Μονή Ελώνης και καταλήγει στο επίπεδο της θάλασσας, κοντά στο Λεωνίδιο.

Το φαράγγι του Δαφνώνα διακρίνεται για την πλούσια χλωρίδα του. Η περιοχή θεωρείται προστατευόμενη και είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή