Ταξιδεύοντας στη Βρετανία μετά το Brexit: Όσα πρέπει να γνωρίζετε (vid)

Πολλοί είναι εκείνοι που σχεδιάζουν ταξίδια μέσα στο 2019 με προορισμό τη Βρετανία και το ερώτημα που κυριαρχεί είναι τι θα συμβεί από τη στιγμή που η χώρα θα βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν βγει φυσικά.
Ότι αφορά τους ταξιδιώτες για την επόμενη μέρα
Pixabay
3'

Με το τοπίο να είναι γενικά θολό, οι μόνες διαβεβαιώσεις που υπάρχουν προς ώρας είναι για την απαίτηση βίζας.

Σε κάθε περίπτωση, οι ταξιδιώτες καλό είναι να γνωρίζουν κάποια βασικά πράγματα που θα διευκολύνουν το ταξίδι τουςQ

Πτήσεις: δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές πριν τον Δεκέμβριο του 2020 και όλα θα συνεχίσουν κανονικά. Ακόμα και στο σενάριο της άτακτης εξόδου, υπάρχει ήδη συμφωνία για πτήσεις χωρίς περιορισμούς βρετανικών και ευρωπαϊκών αερογραμμών.

Προβλήματα δεν αναμένονται ούτε και στα φέρρυ που συνδέουν την ΕΕ με την Βρετανία. Ούτως ή άλλως αυτά λειτουργούν βάση διεθνών κανονισμών και δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσοι επιλέγουν να ταξιδεύουν οδικώς με κάποιο πούλμαν, θα έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους χωρίς εμπόδια ενώ αν κάποιοι επιλέγουν τα τρένα, αν και πάλι δεν φαίνεται να προκύπτουν εμπόδια, καλό θα ήταν να μιλήσουν με τον ταξιδιωτικό τους πράκτορα για περιορισμούς της τελευταίας στιγμής.

Για την διευκόλυνση των πολιτών που έχουν αναπτύξει σχέσεις με την Βρετανία ήδη από το 2018 έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να μην απαιτείται βίζα για τους πολίτες είτε του Ηνωμένου Βασιλείου που κατευθύνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είτε το αντίστροφο. Αλλαγές θα υπάρξουν από το 2021, οπότε και έχει ήδη αποφασιστεί για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου να πληρώνουν ένα μικρό ποσό για το δικαίωμα να ταξιδεύουν χωρίς βίζα και αυτό γιατί θα ενταχθούν στις τρίτες χώρες, οπότε θα πρέπει να αποζημιώνεται η χρήση του αντίστοιχου ηλεκτρονικού συστήματος.

Εκείνο που έχει σημασία είναι πως όποτε εν τέλει και να γίνει το Brexit, είτε αυτό είναι ομαλό είτε άτακτο, οι ταξιδιώτες δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα που να συνδέεται με αυτό. Ειδικά αν το ταξίδι έχει κλειστεί μέσω πρακτορείου, τότε είναι ασφαλισμένο οπότε ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που ματαιωθεί, ο ταξιδιώτης αποζημιώνεται.

Θολά σημεία προς το παρόν παραμένουν η χρήση διαβατηρίου, οι άδειες οδήγησης, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας αλλά και η χρήση κινητού.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, σε περίπτωση άτακτης εξόδου το πιθανότερο είναι όσοι βρεθούν στη Βρετανία να μην απολαμβάνουν τους ευνοϊκούς όρους roaming που ισχύουν για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας δεν θα ισχύει, πάντα στην περίπτωση της άτακτης εξόδου και όλα θα εξαρτώνται από τις διακρατικές συμφωνίες.

Για το διαβατήριο δεν υπάρχει προς ώρας ξεκάθαρη εικόνα αλλά αυτό είναι το ελάσσον καθώς η έκδοση του πλέον είναι εύκολη. Πάντα στο ενδεχόμενο της άτακτης εξόδου οι εθνικές άδειες οδήγησης δεν θα ισχύουν ενώ θα απαιτείται και πράσινη κάρτα για τα οχήματα.

Σχετικές ειδήσεις