Το νησί των 16 κατοίκων που παλεύει με τη θάλασσα (vid)

«Φόβος; Όχι, δεν είναι η σωστή λέξη. Σεβασμός σίγουρα. Και ανησυχία, όταν τα επίπεδα της θάλασσας ανεβαίνουν πολύ. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για εμάς», δηλώνει στο BBC, ένας από τους μόλις 16 κατοίκους του Όλαντ, ενός μικρού νησιού της Γερμανίας.

Το νησί των 16 κατοίκων που παλεύει με τη θάλασσα (vid)
AP Photo/Heribert Proepper
1'

Τα νησιά Χάλιγκ, γνωστά και ως νησιά της παλίρροιας, πλημμυρίζουν από νερό που ξεπερνά το ένα μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Όπως εξηγεί ο πρώην δήμαρχος, Χανς Μπερνχαρντ, ένα Χάλιγκ είναι ένα μικρό νησί χωρίς προστατευτικά φράγματα, που μπορούν εύκολα να πλημμυρίσουν στην παλίρροια.

Για τον Χανς Μπερνχαρντ, το νησί πλέον ερημώνει. «Δεν έχουμε πλέον παιδιά εδώ και κανείς νέος δεν έρχεται να μείνει μόνιμα. Ήμασταν 52 κάτοικοι και τώρα είμαστε 16», λέει χαρακτηριστικά.

Στις αρχές του 1900 τα νησιά Χάλιγκ προστατεύονταν από πέτρινους τοίχους που λειτουργούσαν σαν φράγματα.

Τα νησιά που υπάρχουν σήμερα είναι αραιοκατοικημένα και τα σπίτια είναι χτισμένα πάνω σε τεχνητά αναχώματα για να μην τα σκεπάζει το νερό της παλίρροιας. Μια αρχαία τεχνική που ακολουθούσαν και οι Βίκινγκ.

Ορισμένα από αυτά τα Χάλιγκ συνδέονται με την ενδοχώρα με μονοπάτια και στενές σιδηροδρομικές γραμμές, πάνω στις οποίες οι κάτοικοι μπορούν να οδηγήσουν μικροσκοπικά ιδιωτικά τρένα. Είναι δύσκολο με την παλίρροια να χρησιμοποιήσουν βάρκα.

Tο κάθε σπίτι έχει το δικό του βαγόνι και οι ράγες είναι ο δρόμος τους.AP Photo/Marcus Brandt, Pool

«Ήρθα από το Ανόβερο και στην αρχή τρόμαξα», δηλώνει μια κάτοικος της περιοχής. «Αλλά μετά άκουσα τα πουλιά να κελαηδούν, τον ήχο του ανέμου, την θάλασσα και αισθάνθηκα αυτή την ηρεμία», προσθέτει.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή