Στην Κάλυμνο για Πάσχα-δυναμίτη (video+photos)

Η Κάλυμνος με τους σφουγγαράδες της, αλλά και τις προετοιμασίες για το Πάσχα που αρχίζουν πολλές μέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.Μιλάμε για τα καθιερωμένα ασπρίσματα και ασβεστώματα και την καθαριότητα του σπιτιού. Τη Μ. Δευτέρα οι μυρωδιές από τη βανίλια θα σας ανοίξουν την όρεξη, αλλά θα πρέπει να κάνετε υπομονή. Ουδείς δοκιμάζει τα λαμπριάτικα κουλούρια που ψήνονται εκείνη την ημέρα.

Σοφία Βεργοπούλου

2'

Μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη οι ντόπιοι μαζεύουν λουλούδια για να στολιστεί ο Επιτάφιος. Νωρίς το απόγευμα σε κάποιες από τις εκκλησίες του νησιού φτιάχνεται ομοίωμα του Ιούδα. Πρώτα γίνεται το σώμα με χέρια, πόδια που παραγεμίζεται με άχυρα και κουρέλια. Έπειτα θα γίνει ξέχωρο κεφάλι που θα ραφτεί πάνω και θα ζωγραφιστούν τα χαρακτηριστικά. Στο ένα χέρι θα έχει ένα σακκούλι με πέτρες, συμβολίζοντας τα τριάκοντα αργύρια. Το ομοίωμα κρεμιέται έξω από την εκκλησία στο καμπαναριό και μένει εκεί έως το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου όπου και καίγεται.

Την νύκτα της Μεγάλης Πέμπτης όσες γυναίκες, νέες και ηλικιωμένες μπορούν, κάθονται κοντά και γύρω από τον εσταυρωμένο και αρχίζουν να λένε το
"Μοιρολόι του Χριστού", που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το μοιρολόι διαρκεί περίπου μία ώρα και έχει δική του μελωδία ανάμεσα σε βυζαντινό τροπάρι και θλιμμένο Δημοτικό Τραγούδι.

Η Μεγάλη Παρασκευή έχει ιδιαίτερο χρώμα, αφού όλοι οι ενορίτες κατεβαίνουν στο λιμάνι του νησιού όπου οι κοπέλες του νησιού ντυμένες με τοπικές στολές ψέλνουν τα εγκώμια.

Το Μεγάλο Σάββατο ετοιμάζεται το «μουούρι». Πρόκειται για το παραδοσιακό γεμιστό αρνί ή κατσίκι το οποίο τοποθετείται σε ένα μεγάλο πήλινο σκεύος το οποίο αφού σφραγιστεί με ζυμάρι ψήνεται στον ξυλόφουρνο πάνω σε κληματόβεργες.
Αλλά εκείνο που κυρίως χαρακτηρίζει το Πάσχα των Καλύμνιων είναι οι δυναμίτες.

Από την πρώτη Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο στις δώδεκα το μεσημέρι μέχρι το βράδυ της Ανάστασης , οι δυναμίτες πέφτουν βροχή.

Ένα ακόμη ιδιαίτερο τοπικό έθιμο προβλέπει αμέσως μετά την Ανάσταση οι νοικοκυρές με ένα κερί αναμμένο με Άγιο Φως να κάνουν και ένα σταυρό στον τοίχο της πόρτας του σπιτιού τους για να έχουν την ευλογία της Ανάστασης στο σπίτι.
Την επομένη του Πάσχα στα παλιότερα χρόνια έφευγαν τα σφουγγαράδικα καΐκια για ταξίδι οπότε οι ντόπιοι τα αποχαιρετούσαν με χορούς στο λιμάνι. Πλέον τα σφουγγαράδικα δε φεύγουν αλλά οι χοροί γίνονται.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή