EFPIA: Απαραίτητη η γνώμη των ασθενών στην αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας
Έκκληση στους ευρωπαϊκούς φορείς που αξιολογούν και αποζημιώνουν καινοτόμες θεραπείες (ΗΤΑ), να συμπεριλάβουν τους ασθενείς και τις εμπειρίες τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, απευθύνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA).
Την Τρίτη (12/11/2019) δημοσιεύθηκε η έκθεση της IQVIA για την «Αξιολόγηση των Ανθρωποκεντρικών Θεραπευτικών Καινοτομιών». Οι ανθρωποκεντρικές θεραπευτικές καινοτομίες μπορούν να έχουν σημαντικό και χειροπιαστό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής των ασθενών, καθώς και στη βελτίωση και τη συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή τους και ως εκ τούτου στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της θεραπείας τους. Επομένως, μόνο αυτοί μέσα από βιωματικές εμπειρίες μπορούν να αποτυπώσουν την προστιθέμενη αξία των θεραπειών.
«Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να συμπεριλάβουμε τη βελτίωση της εμπειρίας και των προτιμήσεων του ασθενούς στην αξιολόγηση της καινοτομίας μέσα από τη διαδικασία του HTA, καθώς και στη διαπραγμάτευση αν αυτό είναι απαραίτητο. Οι ανθρωποκεντρικές θεραπευτικές καινοτομίες μπορούν να έχουν ένα σημαντικό και χειροπιαστό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν την πιστή τήρηση της θεραπευτικής αγωγής τους και τα αποτελέσματά της» δήλωσε ο πρόεδρος της EFPIA, Jean-Christophe Tellier.
Στην έκθεση της IQVIA, η οποία συντάχθηκε για λογαριασμό της EFPIA, περιγράφεται η σημαντική διαφορά ανάμεσα στους φορείς που πληρώνουν και στους τελικούς χρήστες (ασθενείς και κλινικούς ιατρούς) σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται την αξία των ανθρωποκεντρικών θεραπευτικών καινοτομιών. Σύμφωνα με την έκθεση, πολλοί φορείς αξιολόγησης και αποζημίωσης συχνά παραβλέπουν την προστιθέμενη αξία αυτών των καινοτομιών. Έτσι, πολλοί φορείς HTA δεν θεωρούν ότι η εμπειρία των ασθενών έχει από μόνη της κάποιο όφελος και ευνοούν μια αποκλειστική εστίαση στα κλινικά αποτελέσματα.
Ο David Haerry από την Ευρωπαϊκή Ομάδα Θεραπείας του AIDS (EATG) χαρακτήρισε την έκθεση ως «καμπανάκι αφύπνισης»: «Οι διαδικασίες του HTA βρίσκονται σήμερα εκεί που βρίσκονταν οι ρυθμιστικές αρχές πριν από είκοσι χρόνια – απομονωμένες από τους φυσικούς εμπλεκόμενους φορείς και συνεργάτες οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των αποφάσεών τους. Αυτή η έκθεση θα πρέπει να αποτελέσει το καμπανάκι αφύπνισης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr