Στον υπουργό Οικονομικών το Φαρμακευτικό Φόρουμ του ΕΒΕΑ για τη φαρμακευτική δαπάνη
Έντονη ανησυχία για την πλήρη ανεπάρκεια του ισχύοντος προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη εκφράζει το Φαρμακευτικό Φόρουμ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ Pharmaceutical Forum Team – ΕphForT), σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
Η επιστολή κοινοποιείται, επίσης, στον υπουργό Υγείας και στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ο πρόεδρος του ΕphForT, Διονύσιος Φιλιώτης, επισημαίνει ότι «ο δεδομένος προϋπολογισμός στη φαρμακευτική δαπάνη ορίστηκε αυθαίρετα στα χρόνια του μνημονίου, χωρίς να ληφθεί υπ’ όψη το επιδημιολογικό προφίλ και οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού της Ελλάδας ενώ από το 2016 παραμένει σταθερός. Στο μεταξύ, αφενός διευρύνθηκε η ασφαλιστική κάλυψη, εφαρμόστηκε καθολική πρόσβαση στο φάρμακο, προστέθηκαν πάνω από 200.000 νέα ΑΜΚΑ, καταβάλλεται ορθώς προσπάθεια αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης, αφετέρου δε εισήλθαν νέες ελπιδοφόρες θεραπείες στην αγορά. Όλα αυτά όμως, χωρίς ουδεμία απολύτως πρόνοια για ενίσχυση του προϋπολογισμού, συνθήκη που ξεπερνάει τα όρια της λογικής».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επισυνάπτει το ΕphForT, ο προϋπολογισμός για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη είναι 1,945 δισ. ευρώ με το clawback να εκτιμάται στα 810 εκατ. ευρώ για το 2019. Η δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, για το 2019 είναι 513 εκατ. ευρώ με το clawback να ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ. Τέλος, ο προϋπολογισμός για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους της λίστας 1Α είναι 56 εκατ. ευρώ, ενώ το clawback φτάνει τα 102 εκατ. ευρώ, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα.
«Ένας προϋπολογισμός, ο οποίος δεν επιτυγχάνεται μέσα σε κάποια λογικά όρια +/- 15% είναι εκ των πραγμάτων αποτυχημένος και ως προς τον έλεγχό του και ως προς την πρόβλεψή του. Είναι σημαντικό να γίνει σαφές, ότι αυτή τη στιγμή οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα από το υπερβολικά υψηλό clawback που καλούνται να επιστρέψουν, σε συνδυασμό με τις ούτως ή άλλως υπερβολικές επιστροφές μέσω rebates και την τιμολόγηση των σκευασμάτων στην Ελλάδα με βάση τις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης. To γεγονός αυτό εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους τόσο για την συνέχιση της πρόσβασης των ασθενών σε νέες και παλιές καταξιωμένες θεραπείες, όσο και για τη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, οι αντοχές τους, που κακώς θεωρούνται δεδομένες, έχουν στην πραγματικότητα από καιρό εξαντληθεί πλήρως» τονίζει ο κ. Φιλιώτης.
Το ΕphForT καλεί τον υπουργό Οικονομικών να μεριμνήσει για τη διασφάλιση βιώσιμης χρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια και να διασφαλιστεί κατά αυτόν τον τρόπο η ομαλή πρόσβαση των ασθενών στις αναγκαίες θεραπείες. Ειδικότερα για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους 1Α, το Φαρμακευτικό Φόρουμ του ΕΒΕΑ ζητά ενίσχυση για του προϋπολογισμού τους για το τρέχον έτος, όπως έγινε το 2017 και το 2018, «ώστε τουλάχιστον το clawback για την κατηγορία αυτή να μην υπερβεί ποσοστιαία τα επίπεδα του 2018 και πριν τα γεγονότα μας ξεπεράσουν».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr