Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας ζητά συμμετοχή στην Επιτροπή για τα πρωτόκολλα και τα μητρώα ασθενών

Η ολοκλήρωση των θεραπευτικών/διαγνωστικών πρωτοκόλλων και η δημιουργία μητρώων ασθενών προστέθηκε στο έργο της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
PIXABAY
2'

Στα 24 μέλη της Επιτροπής, όμως, δεν περιλαμβάνεται εκπρόσωπος των συλλόγων ασθενών, ούτε έστω με γνωμοδοτικό ρόλο. Αυτό επισημαίνει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και καλεί το υπουργείο Υγείας να διορθώσει άμεσα την «παράλειψη».

«Με την υπουργική απόφαση της 30ης Ιανουαρίου 2020, ορίζεται η νέα σύνθεση της επιτροπής. Ωστόσο, ανάμεσα στα 24 μέλη της δεν υπήρξε και αυτή τη φορά χώρος για την εκπροσώπηση των ίδιων των ληπτών υπηρεσιών υγείας, έστω και με γνωμοδοτικό ρόλο, προκειμένου να διασφαλιστούν:

- Η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτόκολλων που θα λαμβάνουν υπόψη την εμπειρία του ασθενούς και θα ικανοποιούν ζητήματα τήρησης.

- Η εφαρμογή μητρώων ασθενών που θα καταγράφουν τα δεδομένα καθημερινής κλινικής πρακτικής και τις αντίστοιχες εκβάσεις, με γνώμονα τη βέλτιστη θεραπεία, την κλινική αποτελεσματικότητα, την οικονομική αποδοτικότητα και το ιατρικό απόρρητο.

- Η παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία συνιστά όχι μόνο έναν οικονομικό δείκτη, αλλά ταυτόχρονα μία κρίσιμη πτυχή του συστήματος υγείας και του κοινωνικού κράτους» επισημαίνει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας.

Η Ένωση υπενθυμίζει ότι ο Βασίλης Κικίλιας είχε επισημάνει την ασθενοκεντρική προσέγγιση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου και είχε αναγνωρίσει την ανάγκη πιο ενεργού συμμετοχής των ασθενών στις πολιτικές υγείας, τόσο στην πρώτη του συνάντηση με τους συλλόγους τον Ιούλιο του 2019, όσο και στην ομιλία του στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών τον περασμένο Νοέμβριο. «Ωστόσο η δέσμευση παραμένει κενή παρά τις ευκαιρίες εφαρμογής της, όπως η συγκρότηση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Δ.Υ. και η ανακοίνωση της σύνθεσης των επιτροπών HTA και Διαπραγμάτευσης» υποστηρίζει η Ένωση Ασθενών και προσθέτει:

«Η Πολιτεία και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας παραμένουν φυσικοί σύμμαχοι, στην προσπάθεια βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και της υγείας του πληθυσμού, καθώς και της άρσης των ανισοτήτων που καταγράφονται στην πρόσβαση. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ένωση ζητά από το υπουργείο Υγείας την έμπρακτη επιβεβαίωση αυτής της "εθνικής συμμαχίας" προς όφελος του συστήματος υγείας και του κάθε πολίτη, μέσα από τη θέσπιση νέων διαδικασιών διαλόγου και λήψης αποφάσεων, στη βάση της δημοκρατίας και της συμμετοχικότητας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις