Φάρμακα με «επιλεκτικό» προβάδισμα για τη θετική λίστα, ενώ η αναμονή ξεπερνά τα 2 χρόνια

Περίπου τριάντα σκευάσματα φαίνεται πως παίρνουν το δρόμο για να ενταχθούν στη θετική λίστα το επόμενο διάστημα. Η διαδικασία, όμως, με την οποία καταρτίζεται η λίστα εγείρει ερωτήματα και ανησυχία στη φαρμακοβιομηχανία, καθώς τα κριτήρια χαρακτηρίζονται «αδιαφανή», σύμφωνα με πληροφορίες.
PIXABAY
2'

Το ζήτημα είναι πώς προηγήθηκαν φάρμακα, οι φάκελοι των οποίων κατατέθηκαν προς αξιολόγηση πολύ αργότερα από άλλα, παρόμοιά τους. Είναι χαρακτηριστικό πως η αναμονή ξεπερνά τα δύο χρόνια για αρκετές περιπτώσεις φαρμάκων και για κάποια φτάνει ήδη τα 2,5.

Η νέα επιτροπή HTA με επικεφαλής τη Φλώρα Μπακοπούλου, φαίνεται πως δεν έλαβε υπόψη της τις αξιολογήσεις που είχε ολοκληρώσει η προηγούμενη, με πρόεδρο τον Δημήτρη Κούβελα, παρόλο που είχε παραδώσει κατάλογο 160 νέων σκευασμάτων. Η νέα επιτροπή ΗΤΑ φαίνεται πως ξεκίνησε το έργο της από τις πρόσφατες αιτήσεις για ένταξη στη θετική λίστα, παραπέμποντας στις καλένδες αυτές που είχαν προηγηθεί.

Ένα δεύτερο ζήτημα που σημειώνουν στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, είναι ότι το 60% των προς ένταξη προϊόντων προέρχονται από συγκεκριμένες εταιρείες. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) έχει τοποθετηθεί για το ζήτημα, προτείνοντας να τηρείται η χρονολογική σειρά κατάθεσης των φακέλων. Η θέση αυτή του ΣΦΕΕ δεν έχει αλλάξει και αποκτά ιδιαίτερη σημασία, από τη στιγμή που η εισαγωγή νέων φαρμάκων στη θετική λίστα γίνεται κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο.

Όλα τα παραπάνω, κάνουν κάποιους να μιλούν για «αδιαφανή» διαδικασία επιλογής η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με την αδυναμία συνεδρίασης των αρμόδιων επιτροπών λόγω κορονοϊού. Τέλος, τονίζουν ότι δεν θα πρέπει να γίνει δεκτό το επιλεκτικό προβάδισμα σκευασμάτων και απαιτούν να εφαρμοστεί η πάγια θέση του ΣΦΕΕ, για την αξιολόγηση των φακέλων με χρονολογική σειρά και ξεκάθαρα κριτήρια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις