Κορονοϊός: Κολχικίνη – Η μελέτη GRECCO-19 και ο ρόλος της Ελλάδας
Κορονοϊός: Η απόφαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την ένταξη της κολχικίνης στο πρωτόκολλο θεραπειών για ασθενείς με κορωνοϊό, έφερε ικανοποίηση στους επιστήμονες που σχεδίασαν και υλοποίησαν την κλινική μελέτη με την κωδική ονομασία GRECCO-19.
Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στη διερεύνηση της κολχικίνης ως μιας ενδεχόμενης απάντησης στη μάχη κατά του κορονοϊού. Η ελληνική κλινική μελέτη GRECCO-19 ήταν η πρώτη δημοσιευμένη τυχαιοποιημένη μελέτη, η οποία υλοποιήθηκε από Έλληνες επιστήμονες, μεταξύ των οποίων κορυφαίους καρδιολόγους, πνευμονολόγους και λοιμωξιολόγους. Χρηματοδοτήθηκε από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ELPEN και χορηγός της ήταν η Ελληνική Ρυθμολογική Εταιρεία.
Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 70 επιστήμονες από 16 κέντρα στη χώρα μας, σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Καστοριάς, της Πτολεμαΐδας, της Κοζάνης, της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων και της Πάτρας. Σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας, η χορήγηση της κολχικίνης επιφέρει αισθητή μείωση της πιθανότητας διασωλήνωσης και κατ' επέκταση θνητότητας σε ασθενείς που νοσηλεύονται με τη νόσο COVID-19. Η αντιφλεγμονώδης δράση της κολχικίνης είναι γνωστή εδώ και χρόνια, αποτελώντας ένα από τα παλαιότερα, αξιόπιστα και εξαιρετικά οικονομικά φάρμακα που χρησιμοποιείται σε διάφορες παθήσεις, μεταξύ άλλων και στην περικαρδίτιδα. Η πολύχρονη εμπειρία από τη χρήση της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας οδήγησε τους ερευνητές στη σκέψη να την αξιοποιήσουν για τη θωράκιση του οργανισμού από τις παράπλευρες αρνητικές φλεγμονώδεις επιδράσεις που δημιουργούνται κατά τη νόσο COVID-19.
Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της GRECCO-19 σηματοδότησαν μια σπουδαία διεθνή διάκριση για τη Ελλάδα και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για περαιτέρω διερεύνηση του συγκεκριμένου φαρμάκου. Στο πλαίσιο αυτό, η καναδική μελέτη COLCORONA, στην οποία συμμετείχαν περίπου 5.000 ασθενείς, επιβεβαίωσε τις αρχικές διαπιστώσεις της GRECCO-19 και απέδειξε επιπρόσθετες ευεργετικές επιδράσεις, οδηγώντας την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας στην ένταξη της κολχικίνης για χρήση σε ασθενείς με κορονοϊό, εκτός νοσοκομείου.
«Με βαθιά πίστη στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και με κοινωνική ευαισθησία η ELPEN στήριξε την ελληνική κλινική μελέτη GRECCO-19 για την κολχικίνη. Ένα οικονομικό και δοκιμασμένο φάρμακο που όπως αποδείχθηκε αποτελεί "όπλο" στην φαρέτρα για την αντιμετώπιση του COVID -19» αναφέρει η εταιρεία και εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για την ένταξη της κολχικίνης στο πρωτόκολλο θεραπειών για ασθενείς με κορονοϊό.
Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται
Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.
Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.
Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση και απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.
Επιπλέον, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνει για τη χρήση κολχικίνης ότι θα πρέπει να λαμβάνεται με ανάλογη ιατρική σύσταση και αντίστοιχη συνταγογράφηση, για αποφυγή κακής χρήσης και δυσμενών παρενεργειών, όπως και οι περισσότερες φαρμακευτικές αγωγές.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Γυμνάσια – Λύκεια: «Βόμβα» Γώγου – Δεν αποκλείεται να αλλάξει η απόφαση για το άνοιγμα