Παπαδημητρίου στο Newsbomb.gr: Επιδίωξή μας είναι να σταματήσει να υπάρχει clawback

Την ετήσια μελέτη για τη συμβολή του κλάδου του φαρμάκου στην εθνική οικονομία, παρουσίασαν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το ΙΟΒΕ, την Πέμπτη (24/06/2021).
ΑΠΕ-ΜΠΕ
2'

Το ζήτημα της χρηματοδότησης και του clawback –το οποίο χαρακτήρισε «αδάμαστο θηρίο» ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου- βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης. Όπως επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, το μείζον στον τομέα του φαρμάκου είναι να μην λειτουργεί η δημόσια χρηματοδότηση ως εκ των υστέρων παράγοντας εξισορρόπησης, αλλά να επιτρέπει την ανάπτυξη του κλάδου.

Σε ερώτηση του Newsbomb.gr ειδικότερα για το clawback και την πιθανότητα οριστικής κατάργησής του τα επόμενα χρόνια, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ σημείωσε ότι αρμόδια είναι η πολιτεία να δώσει την απάντηση. Από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, πάντως, η επιδίωξη είναι «να σταματήσει να υπάρχει, δεδομένου πως λειτουργούμε ήδη με ένα πλαίσιο υποχρεωτικών εκπτώσεων, τα rebate, τα οποία μάλιστα σταδιακά αυξάνονται όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση κάποιου φαρμάκου. Όσο δηλαδή αυξάνεται η αξία πωλήσεων κάποιου φαρμάκου, τόσο περισσότερη επιστροφή πληρώνει στο κράτος. Το clawback δυστυχώς έρχεται πάνω από όλα αυτά» τόνισε.

Αναφορικά με τις πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν, ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε ότι «μέχρι τώρα έχουμε δει μόνο πολιτικές τιμολογιακής πίεσης. Πεποίθησή μου είναι πως η χρήση των ψηφιακών δυνατοτήτων στο μέλλον, είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της καταγραφής δεδομένων, στη δυνατότητα συνδυασμού δεδομένων, και τελικά στη λήψη ασφαλών και πιο ορθών αποφάσεων. Ο φάκελος ασθενούς που έχουμε πει, τα φάρμακα που παίρνει και οι εκβάσεις που πετυχαίνει, όλα αυτά μπορούν να περιγράψουν αφενός με σαφήνεια την υγειονομική πραγματικότητα, αφετέρου να τεκμηριώσουν και αποφάσεις.

Τέλος, έθεσε το εξής ερώτημα: «αν σε μια θεραπευτική περιοχή, σε μια νόσο, βγαίνει ένα ασφαλές συμπέρασμα ότι με τη χρήση κάποιων φαρμάκων εξοικονομούνται π.χ. 50 μέρες νοσηλείας το χρόνο, δεν υπάρχει μια λογική ότι θα πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση για αυτές τις φαρμακευτικές αγωγές, αφού εξοικονομούνται πόροι από το σύστημα νοσηλείας; Αυτού του τύπου η αποτίμηση και τα συμπεράσματα λείπουν. Και είναι κάτι που σε ένα σύγχρονο κράτος που μαζεύει και αξιολογεί δεδομένα, είναι απαραίτητο να υπάρχουν» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με καυστικό υγρό σε Μητροπολίτες: «Θα μιλήσω με πράξεις» έγραφε τον Απρίλιο ο ιερομόναχος